Hlavní obsah

Ševčík je zpět ve vedení fakulty. Máme autonomii, vzkazuje nová děkanka

Foto: Martin Pavlík

Loňská demonstrace příznivců Miroslava Ševčíka.

Kolegové odvolaného děkana Miroslava Ševčíka mu našli novou práci ve vedení fakulty. Bude jedním ze čtyř proděkanů. Rektor školy se zlobí, studenti také. Poprvé se ozývá i nová šéfka fakulty, odmítá „zásahy do autonomie“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, odvolaný kvůli poškozování dobrého jména školy, se po půl roce vrací do řídicích orgánů. Na fakultě bude proděkanem pro ekonomiku.

Do funkce ho navrhla nová děkanka Adéla Zubíková, zvolená do funkce letos v květnu. Akademický senát fakulty, kde se o vedoucích pracovnících rozhoduje a kde mají hlavní slovo volení zástupci pedagogů, nominaci v pátek ráno schválil.

Při hlasování akademického senátu bylo šest hlasů pro, dva proti a jeden člen se zdržel hlasování.

Podle rektora VŠE Petra Dvořáka jde o nevhodný krok, který ještě zhorší pověst školy a atmosféru na fakultě. Návrat Ševčíka se nelíbí ani nedávno zvoleným senátorům z řad studentů. Zubíková s námitkami nesouhlasí a hájí se tím, že akademická obec má ze zákona nárok na svobodný výběr.

„Podle názoru rektora tento krok bohužel nepřispěje k řešení a uklidnění situace na Národohospodářské fakultě a velmi ztíží i samotné paní děkance naplnit její deklarovanou snahu zlepšit pověst fakulty i atmosféru jak mezi studenty, tak i zaměstnanci fakulty,“ uvedla mluvčí VŠE Kateřina Macháčková v písemném vyjádření poté, co se o Ševčíkově comebacku tento týden začalo mluvit.

Proti případnému návratu Ševčíka se však rektor Dvořák ozval už před týdnem na zasedání velkého akademického senátu celé VŠE. Stoupence bývalého děkana zkritizoval za nedostatek sebereflexe a naznačil i možnost, že pokud bude mít podporu od velkého senátu celé školy, tak proti fakultě sám nějak zakročí.

Podle vysokoškolského zákona má rektor spolu se senátem možnost fakultu teoreticky zrušit nebo rozdělit. Nic bližšího však Dvořák ani jeho mluvčí už k těmto plánům nechtěli uvádět.

„Rozhodně odmítám uplatňování principu kolektivní viny, který zazněl na zasedání celoškolského senátu, kde byli všichni pracovníci naší fakulty vyzváni k sebereflexi. Stejně tak odmítám jakékoliv případné zásahy do autonomie fakulty, které by byly v rozporu s vysokoškolským zákonem,“ uvedla k námitkám rektora, rovněž v písemné podobě, Zubíková.

Jako „ne úplně dobrý krok“ popsal Ševčíkův comeback Václav Sosna, jeden ze tří studentských delegátů v nově zvoleném fakultním senátu. Senát se měnil v květnu, a zatímco učitelé si do něj zvolili stejné zástupce, kteří už dříve za Ševčíkem stáli, mezi studenty s převahou vyhráli ti, kteří v kampani agitovali za změnu.

Dvořák Ševčíka odvolal v prosinci po vleklém sporu, ve kterém mu vyčítal hlavně nevhodná veřejná vystoupení. Podle studentů, kteří o svých výhradách tento týden poprvé promluvili v rozhovoru pro SZ Byznys, je ale problém spíše v řízení fakulty, což se projevuje v odchodech kvalitních pedagogů, klesajícím zájmu uchazečů a uvadající prestiži absolventů.

Doporučované