Hlavní obsah

Sdílet elektřinu chce už tisíc Čechů. Začít mohou za měsíc

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Od čtvrtečního rána je možné registrovat se ke sdílení elektřiny. Během prvních šesti hodin bylo zájemců přes tisíc.

Článek

V osm hodin ráno spustilo Elektroenergetické datové centrum (EDC) registrace ke sdílení elektřiny. Tu musí provést každý, kdo se chce zapojit do komunitní energetiky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ať už to jsou výrobci, kteří chtějí elektřinu posílat na jiné odběrné místo, ti, kteří by ji rádi jen spotřebovali, ale i obchodníci, výrobci, distributoři a lokální distributoři elektřiny.

O sdílení zájem je. Od spuštění do 14 hodin podle informací EDC podalo žádost o sdílení 1200 zájemců.

Schvalovací proces by měl trvat maximálně 20 dní. „Pokud vše bude v pořádku, pokud uživatel zadá správné údaje a budou potvrzeny od distributora případně obchodníka, pak samotná registrace není tak složitá,“ říká předseda představenstva EDC Petr Kusý.

Ke zdržení by mohlo dojít instalací chytrých elektroměrů, bez kterých nebude sdílení možné. Na instalaci chytrých elektroměrů neboli smartmeterů mají distributoři tři měsíce. „Po dobu instalace průběhového měření se proces registrace u EDC pozastaví. Průběhové měření také ale přinese řadu výhod – nejen zákazníkům, ale také obchodníkům, kteří díky němu budou moci lépe odhadovat spotřebu v odběrném místě a přizpůsobovat svoji predikci odchylky,“ říká Eliška Beranová, právnička Frank Bold a vedoucí legislativní pracovní skupiny Unie komunitní energetiky.

Sdílení elektřiny je založeno na účetní operaci, kdy dodavatel upraví zákazníkovi fakturu podle toho, kolik elektřiny sdílel a kolik spotřeboval ze sítě. Nemůže být však sdíleno více elektřiny, než odběrné místo na druhé straně spotřebuje.

Následující měsíc po registraci a spuštění sdílení by už obchodník měl na faktuře zohlednit objem změřené elektřiny, objem elektřiny dodané obchodníkem a objem elektřiny distribuované distributorem.

Tyto údaje se na vyúčtování objeví tehdy, když zákazník proud sdílel. „Obchodník bude účtovat objem elektřiny snížený o to, co zákazník sdílel. Pokud bude elektřinu někam dodávat, obchodník bude vykupovat dodávku sníženou o to, co bylo nasdíleno,“ říká Alexandr Černý, ředitel Odboru technické regulace elektroenergetiky a plynárenství ERÚ.

Sdílení elektřiny bude vyhodnocováno po čtvrthodinách. Co se v daných 15 minutách vyrobí, musí být během stejného časového intervalu spotřebováno. Není možné tuto elektřinu využít například za několik hodin či dní. Nespotřebovaná energie odchází jako přetok zpět do sítě.

Objem spotřebovaného proudu a elektřiny distribuované distributorem se liší tehdy, když zákazník sdílel bez využití distribuční soustavy, tedy v bytovém domě.

Pokud už obyvatelé bytového domu elektřinu sdílí, musí se u EDC přeregistrovat. „Čas na to mají do konce letošního roku. Jinak to bude úplně stejný princip jako dnes, jen bytové domy jsou nyní registrované u příslušného distributora. My data ze starého systému přeneseme do nového, ve kterém budeme pokračovat,“ říká Kusý. Každé odběrné místo, tedy každá bytová jednotka, se nemusí ke sdílení registrovat zvlášť, ale postará se o to SVJ.

S vyřízením formalit ke sdílení elektřiny mohou lidem pomoct i sami dodavatelé energií jako ČEZ nebo E.ON. „Vzhledem k tomu, že sdílení energií, registrace i správa portfolia nebude úplně jednoduchý proces, jsme připraveni zájemcům možnosti i úskalí sdílení vysvětlit, procesem registrace je provést a v dohledné době sdílení jejich komunity také spravovat,“ říká Claudia Viohlová, generální ředitelka E.ON v České republice.

Zatím jde o přechodný model sdílení elektřiny. Finální podoba sdílení bude dostupná až s plným zprovozněním Elektroenergetického datového centra ve druhé polovině roku 2026.

Doporučované