Hlavní obsah

Radní ČNB Tomáš Holub se nebude ucházet o další funkční období

Foto: ČNB

Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub.

Tomáš Holub, člen bankovní rady České národní banky (ČNB), oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Uvedl to v pondělním rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tomáš Holub už nechce být radním v centrální bance. Pro agenturu Bloomberg řekl, že se už nebude ucházet o další šestiletý mandát. Ten současný mu končí na konci roku, takže má prezident Petr Pavel dost času na jmenování nového člena rady.

Tomáš Holub působí v radě ČNB od roku 2018 a během svého funkčního období se významně podílel na formulaci měnové politiky a dalších klíčových rozhodnutích centrální banky. Jeho odchod tak přichází v době, kdy se ČNB potýká s výzvami v oblasti inflace, úrokových sazeb a celkové ekonomické stability.

O tom, kdo Holuba v radě nahradí, rozhodne prezident republiky. Proces výběru a jmenování nového člena rady je klíčový, neboť složení bankovní rady má přímý vliv na budoucí směřování měnové politiky a ekonomickou stabilitu země.

Před svým odchodem z bankovní rady Holub zůstává zastáncem postupného snižování sazeb v reakci na nedávné zhoršení domácího ekonomického výhledu a zmírnění inflace. Uvedl, že na příštím zasedání bude zvažovat snížení sazeb o 25 nebo 50 bazických bodů, ale očekává, že rada bude pravděpodobně pokračovat se standardním krokem o 25 bazických bodů.

Holub absolvoval Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, za své diplomové a disertační práce obdržel několik ocenění. Ve vzdělávání pokračoval i na zahraničních univerzitách Georgetown University a London School of Economics.

Do roku 2000 pracoval čtyři roky pro Komerční banku (KB) v pozici makroekonoma, poté se z centrály KB přesunul přes ulici Na Příkopě do budovy ČNB, kde až do jmenování radním zastával různé vedoucí a poradní pozice.

Přednáší monetární ekonomii na Univerzitě Karlově a publikoval mnoho článků o inflaci, kurzové politice a centrální bance.

Doporučované