Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Projekt století jde do finále. ČEZ finišuje posudek na jaderné bloky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

aktualizováno •

Vyhodnocení nabídek na nové jaderné bloky od francouzské firmy EDF a korejské společnosti KHNP by měl ČEZ předat vládě tento týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik nových jaderných bloků se bude v Česku stavět na základě probíhajícího tendru. Premiér Petr Fiala z ODS to uvedl na středeční konferenci Česko na křižovatce II.

„Aktuálně vyhodnocujeme, zda tendr rozšířit i na další bloky a kolik těch bloků budeme stavět. Jasno v této věci budeme mít do konce srpna,“ uvedl Fiala. „Vláda rozhodne o vítězi na základě doporučení investora a rozhodne také o tom, o jaké formě smlouvy se má jednat, tedy v jakém rozsahu bude stavba probíhat,“ popsal premiér roli ČEZ novinářům.

Energetická společnost ČEZ nyní analyzuje nabídky francouzské společnosti EDF a korejské firmy KHNP na stavbu jednoho až čtyř jaderných bloků. Tento týden by své závěry měl ČEZ předat vládě, která rozhodne o vítězi tendru.

„Projektem století, který vstupuje do finále, je tendr na dostavbu jaderných elektráren. Nový blok jaderné elektrárny Dukovany nám zajistí devět terawatthodin elektřiny ročně čili desetinu celkové spotřeby České republiky,“ dodal premiér na konferenci.

Jaderný tendr původně počítal se stavbou jednoho jaderného bloku v dukovanské elektrárně, v únoru ale vláda pověřila ČEZ, aby výběrové řízení rozšířil až na čtyři nové reaktory. Vláda také ze soutěže vyřadila americkou společnost Westinghouse, jejíž nabídka podle Fialova kabinetu nesplnila zadání tendru.

Na konferenci Česko na křižovatce II, kterou pořádá Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy, premiér Fiala také prohlásil, že ekosystém jaderného průmyslu je komparativní výhodou České republiky. Země podle něj nesmí propásnout aktuální vlnu investic do jaderné energetiky.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj apeloval na vládu, aby zajistila co nejvyšší zapojení českých firem do projektu. „A to nejenom tím, že tady budeme montovat dovezené technologie, ale že tady vzniknou kompetenční centra pro další instalace vybraného dodavatele,“ řekl Rafaj.

Doporučované