Hlavní obsah

Fiala chválí rozpočet za investice. Piráti ho odmítají kvůli bydlení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

„Za účelem vyjednání změny v rozpočtu budu iniciovat další jednání,“ uvedl Ivan Bartoš.

aktualizováno •

Pro Piráty není návrh rozpočtu přijatelný, požadují přidání sedmi miliard korun na program výstavby bydlení. Největší procentuální nárůst by mělo zaznamenat Ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro koaliční Piráty není návrh rozpočtu na příští rok v tuto chvíli přijatelný, konsolidace se nesmí dít za cenu rezignace na program výstavby bydlení. ČTK to napsal předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš, který požaduje přidání sedmi miliard korun na zmíněný program, jinak nelze počítat s podporou Pirátů. V návrhu rozpočtu je podle premiéra Fialy historicky nejvíce peněz na investice a vláda také snižuje deficit k hrubému domácímu produktu (HDP) k úrovni kolem dvou procent, uvedl na síti X.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošní rok je plánovaný 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Ministerstvo informace o návrhu zveřejnilo o půlnoci na svých internetových stránkách.

„Je mi to moc líto, ale předložený návrh rozpočtu v tuto chvíli pro nás není přijatelný. Je to pozice, kterou jsem opakovaně komunikoval předsedovi vlády Petru Fialovi i ministru financí Zbyňku Stanjurovi (oba ODS), jak na jednání vlády k rozpočtu, tak i v soukromé komunikaci,“ uvedl Bartoš.

Návrh rozpočtu předpokládá růst výdajů ve většině rozpočtových kapitol. Největší procentuální nárůst by mělo zaznamenat Ministerstvo zdravotnictví, kde výdaje vzrostou o 52,9 procenta na 17,5 miliardy korun, následuje Ministerstvo dopravy s růstem o 34,5 procenta na 139,4 miliardy korun. Největší pokles výdajů naopak čeká právě Ministerstvo pro místní rozvoj, které vede Bartoš a kde se sníží o 12,9 procenta na 13,3 miliardy korun, a Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde klesnou o 9,8 procenta na 35,8 miliardy korun.

„V příštím roce přidáme 20 miliard korun na platy těch, kteří pracují pro stát, ať už jsou to třeba policisté, pracovníci v kultuře nebo třeba v sociálních službách,“ poznamenal premiér.

„Aktuálně zveřejněný návrh státního rozpočtu na rok 2025 počítá pro školství s navýšením o 15,6 miliardy Kč oproti letošnímu roku. Tento návrh vnímám jako další krok v procesu přípravy rozpočtu, o němž bude vláda v září dále jednat,“ uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Účetní zoufalství

Kriticky se k rozpočtu vyjádřil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Při této příležitosti zdravím všechny politiky z ODS, kteří se ještě letos na jaře bili v prsa, že ‚naše vláda zlomila trend růstu vládních výdajů‘. Buď já nerozumím slovu ‚trend‘, nebo oni zase nemluvili pravdu,“ napsal na sociální síť X.

Započítání do státního příjmu takzvané windfall tax (daň z neočekávaných zisků) považuje doslova za zlodějinu.

„Závěr: Účetní zoufalství lidí, kteří vůbec netuší, jaké systémové změny by měli do fiskální politiky promítat,“ uvedl.

Naopak pochvalně se k rozpočtu a k sobě samému vyjádřil ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09). Je to prý skvělá zpráva pro české vědce.

„Rozpočet roste o 8 % na 43,3 miliardy korun. Jde o největší navýšení od roku 2017. Jako ministr jsem strašně šťastný, že se mi podařilo prosadit, co jsem si předsevzal,“ napsal na sociální síť X.

Text jsme aktualizovali o další reakce politiků na návrh rozpočtu 2025

Doporučované