Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Prezident Pavel znovu tlačí euro. Smiřme se s realitou, vyzývá

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Česko by mělo přijmout euro. „Jiná budoucnost se nám stejně nejspíš nerýsuje,“ vyzval prezident Petr Pavel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dokud Česko nepřijme euro, zůstane při jednáních s členskými zeměmi eurozóny za zavřenými dveřmi a rozhodnutím bude čelit jen zprostředkovaně. Na konferenci reVize Česka 2024, kterou pořádají Druhá ekonomická transformace a Hospodářské noviny, vyzval prezident Petr Pavel k přijetí evropské měny.

„Veškeré argumenty odborníků, ať už zastánců, nebo odpůrců eura, se v debatách nakonec negují. Rozhodnutí o přijetí eura ale nakonec není technickým a ekonomickým rozhodnutím, ale politickým,“ uvedl prezident Petr Pavel.

Zavedení eura by Česku jako exportní zemi, jejíž „ekonomická budoucnost a prosperita jsou výrazně provázány s eurozónou“, pomohlo podle jeho slov srovnat krok s dalšími členskými zeměmi eurozóny a stát se jejich rovnocenným partnerem.

Podle dat Českého statistického úřadu byly v loňském roce právě země Evropské unie a Evropy hlavními obchodními partnery Česka. Na celkovém podílu vývozu se tyto země podílely z více než 80 procent.

„Pokud budeme zdržovat přijetí eura, budeme dále čelit všem rozhodnutím eurozóny zprostředkovaně, protože i dnes na těchto jednáních zůstáváme za zavřenými dveřmi,“ dodal Petr Pavel na konferenci.

Argumentem pro přijetí eura by v Česku mělo být zejména přijetí tuzemské ekonomické reality. „Velká část firem, které obchodují s eurozónou, už obchody v eurech realizuje,“ uvedl.

Česko by tak podle jeho slov mohlo jít ve stopách Chorvatska, které euro přijalo v roce 2023. „Chorvatsko svým rozhodnutím potvrdilo stav, ve kterém ekonomicky už v podstatě bylo. Většina ekonomických operací už probíhala v eurech, rozhodnutí chorvatské vlády pouze posvětilo stav, který už existoval,“ vysvětlil Petr Pavel.

„Měli bychom krok učinit vědomě, jiná budoucnost se nám stejně nejspíš nerýsuje,“ uzavřel.

Česko se zavázalo přijmout euro ve smlouvě o přistoupení k EU. Žádný termín pro jeho zavedení však stanoven není. Diskuze o přijetí měny se v Česku zintenzivnila po Pavlově novoročním projevu. Tehdy uvedl, že je načase učinit kroky, které k přijetí společné evropské měny povedou.

Doporučované