Hlavní obsah

Povolenky některým Čechům zdraží teplo. Část uhelných tepláren zvýší ceny

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Na Pardubicku, Královéhradecku a Karlovarsku si domácnosti připlatí za teplo. S růstem cen emisních povolenek tamním teplárnám na uhlí rostou náklady.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Topná sezona letos začala nezvykle brzy, už 12. září. Většina tepláren však stále nezná cenu, kterou zákazníci budou v letošní sezoně za odběr tepla platit. V některých městech budou zákazníci platit do konce roku stejnou cenu jako ke konci minulé topné sezony, některé teplárny však už avizují zdražení.

„Neočekáváme žádný dramatický nárůst, který byl v posledních dvou letech ovlivněný cenami paliv. Kalkulace cen ještě probíhají. Teplárny ale budou reagovat hlavně na ceny paliva,“ říká mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.

Cena plynu například letos oproti loňskému roku klesla, což by se mohlo do cen promítnout. „Někdy i přes pokles ceny narostou některé další nákladové položky, které jsou do cen zahrnovány. Ani snížená cena paliva tak nemusí garantovat, že se konečná cena sníží,“ upozorňuje Kaufmann.

Do ceníků by totiž ještě mohly promluvit náklady na emisní povolenky, které platí především výrobny spalující uhlí. Právě na vývoj cen povolenek většina tepláren vyčkává. „Jako každoročně ceny tepla formují nákladové ceny paliv a bohužel také trh emisních povolenek, který je cenově velmi nepředvídatelný,“ říká Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Emisní poplatky už na začátku topné sezony musela zohlednit Teplárna Karlovy Vary. „Cena se změnila dle úrovně předání od 100 do 130 Kč za gigajoule tepla,“ říká ředitel teplárny Roman Miarka s tím, že cena zůstane stejná i na začátku roku 2025.

Dodavatelem uhlí pro karlovarskou teplárnu je Sokolovská uhelná, která letos oznámila zvýšené náklady na emisní povolenky i náklady na těžbu uhlí, které se do cen tepla promítnou, a to u domácností na Karlovarsku a Sokolovsku. V letech 2022 a 2023 se však cena tepla v těchto oblastech navzdory krizi neměnila a zůstávala pod průměrem.

Aktuálně probíhají kalkulace nákladů a úvahy o mírném navýšení pro rok 2025.
Hana Počtová, mluvčí elektrárny Opatovice

Zákazníci si však „za uhlí“ připlatí i jinde. Elektrárna Opatovice, která spadá do holdingu EPH Daniela Křetínského a dodává teplo do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalším obcím a městům v regionu, spaluje hlavně hnědé uhlí, a tak velkou část nákladů tvoří emisní povolenky.

„Vzhledem k tomu, že v rámci ČR patří naše cena za dálkové teplo mezi nejnižší, probíhají aktuálně kalkulace nákladů a úvahy o mírném navýšení pro rok 2025,“ sdělila mluvčí elektrárny Hana Počtová.

Podle Kaufmanna by však měla část nákladů na povolenky některým teplárnám odpadnout, protože od uhlí odešly. Za poslední tři roky se tak stalo u deseti tepláren, konkrétně v Plané nad Lužnicí, Táboře, ve Strakonicích, ve Dvoře Králové, Uherském Hradišti, Přerově, Frýdku-Místku, Kolíně, v Ostravě–Přívoze a Teplárně ČSA u Karviné.

U většiny tepláren tak zatím ceník tepla zůstává stejný, ke změně by mohlo dojít až na přelomu roku. Teplárny by nové ceny měly oznámit do konce roku.

Podle Kollarczyka z Teplárny České Budějovice se firma snaží ceny tepelné energie udržovat stabilní. „Meziroční změna ceny v posledních letech většinou nedosahuje ani hodnoty průměrné roční inflace,“ říká.

„Počátkem roku 2025 budeme ceny upravovat, jejich výši ale budeme znát až v druhé polovině prosince 2024,“ říká obchodní náměstkyně společnosti Teplo Zlín Drahoslava Smetanová. Současné ceny bude do konce roku držet také ČEZ Teplárenská.

Zatím beze změny zůstávají i ceníky pro odběratele společnosti Veolia, která teplem zásobuje 580 tisíc domácností v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Karlovarském kraji a v Praze. „Při stanovování budoucích cen budeme i nadále pečlivě vyhodnocovat všechny relevantní faktory ovlivňující cenu tepla jak na celostátní, tak na lokální úrovni. Teplárenské odvětví prochází náročným procesem transformace a ekologizace, nicméně naším cílem je udržet cenovou stabilitu v maximální možné míře,“ uvedl obchodní ředitel skupiny Veolia Jakub Tobola.

Naopak Brno naznačuje pokles ceny. „Na úpravách cen momentálně pracujeme. Věřím, že naše zákazníky potěší,“ říká mluvčí společnosti Teplárny Brno Radka Mistrová. Ceník zveřejní až v polovině listopadu.

Ceny tepla ovšem podléhají regulaci. Nové ceny tak budou vycházet z pravidel, která určuje Energetický regulační úřad, netvoří se tedy čistě podle politiky tepláren.

Doporučované