Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Pozor na brigády s „lajkováním“ na síti. Kliknete a perete špinavé peníze

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Českem se nyní šíří velmi nebezpečné nabídky brigád. Nikdy nepřijímejte peníze na účet od neznámých lidí a nikdy je také neposílejte dál.

Zločinci pouští na sociální sítě novou vlnou podvodů – nabídku výhodných brigád. Za lajkování videí nabízí kyberšmejdi svým obětem provizi. Kdo se ale nechá nachytat, přijde o peníze a navíc může nevědomky skončit ve vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Blíží se léto a Českem se šíří nová, velmi nebezpečná vlna kombinovaného podvodu – práce na dálku propojená s praním špinavých peněz. Vše začíná nenápadně. Podvodníci nabízejí v kyberprostoru výhodné brigády spočívající v lajkování videí začínajících „celebrit“ například na TikToku či YouTube.

Lákavé návnady mohou umisťovat na sociální sítě, jako je například Facebook, obětem je však mohou servírovat i v podobě SMS, zpráv na WhatsAppu, Telegramu či třeba Messengeru, nebo se jim dokonce mohou snažit nabídnout brigádu pomocí hovoru z neznámého čísla.

Brigáda zní jednoduše – za lajkování videí „začínajících youtuberů“ dostane oběť provizi a čím víc kliká, tím víc vydělává. Aby spolkla návnadu, dostane na svůj účet zpočátku skutečně svou „výplatu“ v řádu stokorun. To ji má přesvědčit o tom, že to je seriózní byznys. Následně ale už klikání na videa nestačí a oběť se musí se zapojit víc – investovat například do bitcoinu.

Kdo investuje, už své peníze patrně nikdy neuvidí, ale horší věc mu v této fázi nehrozí. Paradoxně hůře na tom jsou ti, co jsou obezřetnější, posílat peníze odmítají a poptávají další „seriózní práci“.

V tu chvíli se přibližují k mnohem fatálnějším následkům. Zločinci jim nabídnou možnost posílat z účtu oběti výplaty „studentům“ za jejich domnělou práci, a to za provizi. Kdo tuto lest neprokoukne a začne posílat došlé peníze na další účty, zapojí se do organizovaného zločinu spočívajícího v praní špinavých peněz.

Místo přivýdělku na mateřské obří dluh a hrozba stíhání

Jednou z obětí se stala i maminka na mateřské dovolené, s níž se Seznam Zprávy Byznys spojily, aby jim popsala, jak zločinecká síť postupovala při jejím verbování.

„Na facebooku na mě vyskočilo, že když budu lajkovat konkrétní videa, dostanu peníze. Už jen za vstup jsem dostala 200 korun a pak jsem musela plnit ‚mise‘, 18 za den. Po splnění několika úkolů mi napsali, že abych mohla pokračovat dál, musím si nabít kredit a investovat do bitcoinů, teprve pak mohu dál lajkovat a vydělávat,“ popisuje postup zločinců žena, která si přála zůstat v anonymitě.

To odmítla, protože jí to přišlo podezřelé, a ptala se, zda může vydělávat jinak. Kyberšmejdi s ní převedli komunikaci na WhatsApp a následně Telegram a nabídli jí, že může rozesílat „výplaty studentům“ přes svůj účet, ale nejprve jim musí naskenovat svou občanku a vyfotit se s ní. Maminka na mateřské to udělala.

Foto: Česká spořitelna

Nabídka zajímavé brigády na vás může „vyskočit“ odkudkoliv – například na facebooku.

„Přišlo třeba 30 000 korun a já jsem je musela okamžitě po různých částkách poslat třeba na pět různých účtů a poslat jim fotografie, že jsem to udělala. Měla jsem stresy, abych to stihla. Získala jsem za to několik tisíc korun,“ vysvětluje fungování podvodného jednání žena.

Záhy jí přišlo upozornění z banky, že dluží neznámým lidem desetitisíce korun. Nechápala, co se stalo, a následně se dozvěděla, že právě na její účet přicházely peníze na investice do bitcoinu, které ona sama v prvním kole podvodů odmítala posílat, a další oběti tak právě ji považovaly za podvodníka, který je okrádá.

„Byl to šok. S lidmi jsem se spojila a řekli mi, že vložili do investic až statisíce a někteří si na to i půjčili. Další mi řekli, že převáděli peníze na zahraniční účty. Já sama jsem dál rozeslala necelých 400 tisíc korun. Když jsem se dozvěděla pravdu, okamžitě jsem běžela na policii, kde mi řekli, že to je katastrofa. Nevím, jak to dopadne, ale chci aspoň varovat ostatní, aby se nenechali nachytat,“ dodává zdrcená maminka.

Foto: Česká spořitelna

Další formou „náboru“ lidí na „brigádu“ je zpráva SMS.

Česká spořitelna, která na svých stránkách na nebezpečný podvod upozornila, poskytla příklady komunikace mezi podvodníkem a jeho obětí. Z nich vyplývá, že způsoby oslovení a manipulace a zneužití oběti se mohou vzájemně prolínat i kombinovat a vedle podvodníků může být do komunikace zahrnuta i umělá inteligence, takže oběti si ani nemusí chatovat s podvodníkem, ale ChatBotem, který kyberšmejdům usnadňuje „práci“.[WM1]

„Jeden ze scénářů je i to, že se podvodníci snaží z klientů vylákat i přístup do jejich bankovnictví, kde jim ukradnou jejich peníze, nebo si na jejich jméno vezmou úvěr,“ popisuje další verzi zneužití obětí Lukáš Kropík z tiskového oddělení banky s největším počtem klientů v zemi.

Nejhorší však podle něj je to, že když se oběť stane bílým koněm, tak jí hrozí trestní stíhání i v případě, že to dělala nevědomky. „Pokud obdržíte neznámé peníze na svůj účet, nahlaste to své bance a buďte připraveni na to, že je musíte vrátit. Pokud vás někdo přesvědčuje o tom, že máte dané peníze předat nebo poslat někomu dalšímu a nechat si z nich ‚provizi‘, stáváte se bílým koněm. Tím se dopouštíte trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ upozorňuje Kropík.

Anketa

Nechali jste se někdy nachytat kyberšmejdy (reakce na podvodnou SMS, e-mail, telefonát, video, reklamu, nabídku brigády...)?
Ano, bohužel i se ztrátou peněz.
8,4 %
Ano, bohužel jsem se kvůli tomu nevědomky ocitl/a i ve střetu se zákonem.
0,8 %
Ano, ale díky včasné reakci nedošlo k mému okradení či újmě na cti.
13,9 %
Naštěstí ne.
76,9 %
Celkem hlasovalo 1061 čtenářů.

Banka evidovala podobné útoky i v minulosti, ale před pár týdny jejich aktivita radikálně zesílila. „Podobné případy se jednotlivě vyskytovaly i v minulosti, ale v druhé polovině května vidíme velký nárůst. Zatím neexistuje jednotná evidence těchto případů mezi bankami, ale odhadujeme, že se v součtu všech bank v ČR jedná o stovky denně. U nás evidujeme škody přes 800 tisíc korun,“ komentuje situaci Teo Filip, manažer klientské bezpečnosti v České spořitelně.

První zprávy na WhatsApp obětem chodí podle něj z afrických zemí, ale i z Ameriky a Evropy, to však podle něj nutně neznamená, že útoky jsou vedeny právě z těchto zemí.

„Přesné statistiky nemáme, ale pytel se s nimi roztrhl na přelomu května a června,“ potvrzuje za celý trh Radek Šalša z České bankovní asociace (ČBA). Mluvčí ČBA dále popisuje, že v procesu přemlouvání oběti k dalším převodům hraje roli také psychologie, kdy si oběť buduje „kariéru“ a stoupá do dalších, vyšších, úrovní provizí a odměn, až dosáhne takzvané VIP pozice a může mít pocit výjimečnosti.

„Aktuálně již víme o třech stupních VIP pozic, kde v každé z nich mají lidé dostat vyšší zhodnocení. První upgrade stojí pět až 10 tisíc korun, druhý 15 až 30 a třetí 40 až 60 tisíc,“ popisuje Šalša s tím, že o všechny peníze klienti přijdou a kromě prvního zhodnocení, které dostanou, aby systému věřili, už pak nedostanou vůbec nic.

Manipulace lidí je podle Kropíka z České spořitelny dále podporována tím, že ve VIP skupině si oběť může chatovat s dalšími „vyvolenými VIP zaměstnanci“, kteří s ní sdílí své zkušenosti a pochvalují si, kolik už si vydělali peněz úkoly a investováním. „Kolegové“ v chatu jsou samozřejmě falešní a jejich cílem je jen podpořit vaši důvěru,“ dodává Kropík.

Šmejdi se přizpůsobují sezoně

Policie ČR se těmito případy nyní intenzivně zabývá také. Kybernetičtí lumpové je podle vrchního komisaře Policejního prezidia ČR Jakuba Vinčálka stále dokola opakují a jen je přizpůsobují sezoně. Před Vánoci se snaží lotři zmást oběti falešnými zprávami o doručení balíků, v období placení daní zase zprávami o přeplatku a před létem nabídkami brigád.

„Nejhorší je, že dříve byly útoky čitelnější. Podvodníci buď psali, volali, nebo posílali e-maily, ale dnes vše kombinují dohromady a je to velmi těžké odhalit. Oběťmi se stávají stále častěji i lidé, kteří jsou dobře informovaní a jen se chvíli plně nesoustředí a hned mohou být chyceni,“ vysvětluje komisař.

Podle něj tak platí pravidlo, že člověk musí neustále používat kritické myšlení a být obezřetný. „Dříve se říkalo, buďte obezřetní, dnes bych řekl, buďte stokrát víc obezřetní,“ dodává Vinčálek.

Praní špinavých peněz: Trest hrozí i za čin z nedbalosti

§ 216 Legalizace výnosů z trestné činnosti

(1) Kdo ukryje, na sebe nebo na jiného převede, přechovává nebo užívá věc, která je výnosem z trestné činnosti spáchané na území České republiky nebo v cizině jinou osobou, nebo kdo takovou věc přemění v úmyslu umožnit jiné osobě, aby unikla trestnímu stíhání, trestu nebo ochrannému opatření nebo jejich výkonu, nebo kdo se ke spáchání takového trestného činu spolčí, bude potrestán odnětím svobody až na čtyři léta, peněžitým trestem, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Kdo zastírá původ věci, která je výnosem z trestné činnosti spáchané na území České republiky nebo v cizině, zejména tím, že zakrývá nebo utajuje její skutečnou povahu, umístění, pohyb, nakládání s ní, vlastnické nebo jiné právo k ní, nebo kdo jinak usiluje, aby bylo podstatně ztíženo nebo znemožněno zjištění jejího původu, nebo kdo se ke spáchání takového trestného činu spolčí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let, peněžitým trestem, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až šest let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve vztahu k věci pocházející ze zločinu,

b) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci, která má větší hodnotu, nebo

c) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného větší prospěch.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny,

b) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci pocházející ze zvlášť závažného zločinu,

c) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci, která má značnou hodnotu,

d) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch, nebo

e) spáchá-li takový čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona.

(5) Odnětím svobody na tři léta až deset let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech,

b) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci, která má hodnotu velkého rozsahu, nebo

c) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

§ 217 Legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti

(1) Kdo jinému z nedbalosti umožní zastřít původ nebo zjištění původu věci větší hodnoty, která je výnosem z trestné činnosti spáchané na území České republiky nebo v cizině, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Stejně bude potrestán, kdo z nedbalosti ukryje, na sebe nebo na jiného převede, přechovává nebo užívá věc větší hodnoty, která je výnosem z trestné činnosti spáchané na území České republiky nebo v cizině jinou osobou.

(3) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona,

b) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci pocházející ze zločinu,

c) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci, která má značnou hodnotu, nebo

d) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

(4) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve vztahu k věci pocházející ze zvlášť závažného zločinu,

b) spáchá-li takový čin ve vztahu k věci, která má hodnotu velkého rozsahu, nebo

c) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Zdroj: Trestní zákoník – 40/2009 Sb.

Doporučované