Hlavní obsah

Peníze charitě a pak zlodějům. Banka varuje před novým podvodem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Podvodníci se snaží z Čechů vytáhnout peníze novým způsobem. Oběť lákají na investiční příležitost, zda peníze poslala, si ověří přes transparentní účet neziskové organizace. Další už chtějí poslat na svůj vlastní účet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Česku je stále častější podvod, ve kterém hrají roli i nic netušící neziskové organizace. Začíná přitom jako mnoho dalších. Člověk na internetu uvidí lákavou investiční příležitost. Po vyplnění kontaktních údajů se mu ozve „makléř“, který ho provede dalšími kroky. Jedním z posledních je poslání menší částky na účet. Ten je ovšem ve skutečnosti transparentní, patří například neziskové organizaci a s podvodníky nemá nic společného. Částka poslaná na charitu je jen potvrzení pro útočníka, že manipulace byla úspěšná.

Před novou fintou varuje banka

„Je to pro nás poměrně nová finta. Celý podvod začíná kliknutím na reklamu, která nabízí lákavé investiční služby řízené analytikem a umělou inteligencí, samozřejmě se zaručenými zisky,“ popisuje podvod Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů skupiny ČSOB. Právě ČSOB na podvod upozornila.

„Po vyplnění online údajů se podvodníci ozvou své chycené oběti telefonicky a nabízejí jí první, takzvanou zkušební investici, která je v nižší částce, obvykle kolem 6000 korun, a vypadá zcela bezpečně. Posílá se totiž na standardně vypadající české číslo účtu. Brzy po falešné investici dostane oběť informaci, že tento první vklad byl zhodnocený úspěšně,“ pokračuje v příběhu Vosála. „A rovnou začínají nabádat k vyšším investicím, které už ale směřují na zahraniční účty podvodníků.“

S novým typem podvodu se setkali například v neziskové organizaci Člověk v tísni. „Díky jedné z našich dárkyní, která takto naletěla a nevědomě nám zaslala peníze, se nám podařilo odhalit už několik desítek plateb z různých účtů,“ říká Tomáš Vyhnálek, vedoucí oddělení fundraisingu neziskové organizace.

„Tyto peníze teď vracíme ve spolupráci s Policií ČR zpět podvedeným lidem. Je nám velmi líto, že se najdou ve společnosti lidé, kteří jsou ve svých podvodných praktikách schopní zajít až tak daleko, že zneužívají veřejné účty dobročinných organizací.“

Banky i neziskovky proto radí velmi pečlivě prověřovat každou jednotlivou investiční nabídku a jejího poskytovatele. Varují také před investičním rozhodováním pod tlakem a ve spěchu. Pokud už okradený peníze poslal, je třeba okamžitě kontaktovat banku a policii.

Redaktoři Seznam Zpráv si procesem falešné investice v minulosti osobně dobrovolně prošli. Jak podvod probíhal, si můžete přečíst například zde.

Podvodníkům se daří čím dál méně

Podle statistik bank a policie počet útoků roste – meziročně o 300 procent. Jen v loňském roce škody činily zhruba 1,35 miliardy korun. Česká bankovní asociace však uvádí, že obrana proti útokům se zlepšuje.

„Tento pokles je výsledkem kontrolních procesů bank. Moderní technologie, do kterých banky investují významnou část svých rozpočtů, umožňují rychle identifikovat a zastavit podezřelé transakce dříve, než mohou způsobit výraznější škody,“ uvedla na konci ledna Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace.

Kampaň #nePINdej!

  • Patří k nejrozsáhlejším kampaním v oblasti kyberbezpečnosti u nás. Zapojily se jak orgány státní správy, tak klíčové firmy českého byznysu, jichž samotných nebo jejichž klientů se podvodné útoky také týkají.
  • Kromě ČBA a Policie České republiky se kampaně zúčastnily i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), Balíkovna, O2, Visa, ČEZ, ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka.

Doporučované