Hlavní obsah

Obrazem: Tyto nabídky práce vás mohou dostat. I do vězení

Foto: archiv čtenářů

Podvodníci se snaží působit, že nabídky práce jsou seriózní. Takto vypadá falešná pracovní smlouva „dokazující“, že vše je legální.

Kyberšmejdi loví ve velkém oběti na sítích na nabídky práce. Ty, kdo je zvednou, mohou místo výdělku přivést do vězení. SZ Byznys přináší galerii snímků, které dostala v souvislosti s podvodem od čtenářů.

Článek

Kybernetičtí zločinci hledají jakoukoliv příležitost, jak na první pohled seriózní či lákavou nabídkou chytit svou oběť. Kombinují přitom řadu dříve spíše oddělených podvodných taktik –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ phishing, smishing, vishing (viz box na konci článku).

Míchají také dohromady různé motivy k oslovení a mají v ruce i plejádu různých podvodů, kterými z vás mohou dostat to, co chtějí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ buď peníze, nebo vaše citlivé údaje, na které si v budoucnosti sjednají například úvěr nebo si na ně pořídí různé zboží a služby, anebo vás dokonce zneužijí k praní špinavých peněz prostřednictvím vašeho osobního účtu.

+18

I když se tak někdo nenechá nachytat na poslání peněz, protože tuší, že jde o podezřelý požadavek, není v bezpečí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v dalším kroku ho mohou lapit ještě zákeřněji a může skončit kvůli tomu dokonce ve vězení.

Vrchní komisař Policejního prezidia ČR Jakub Vinčálek k tomu už před časem SZ Byznys řekl: „Dříve se říkalo, buďte obezřetní, dnes bych řekl, buďte stokrát víc obezřetní a používejte kritické myšlení.“

SZ Byznys přináší v galerii snímky, které vám ukážou krok po kroku, jak se vás kyberšmejdi mohou pokusit lapit. Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků.

Co je phishing, smishing a vishing?

Phishing je typ kybernetického útoku pomocí technik sociálního inženýrství, kdy se útočník snaží získat důvěrná data oběti nebo spustit na zařízení oběti škodlivý kód. Nejčastěji probíhá phishingový útok pomocí podvodného e-mailu s žádostí o informace k naší platební kartě nebo přihlašovací údaje do našeho internetového bankovnictví. Výjimkou ale není ani výzva v chatovacích aplikacích či nabídky a inzeráty umístěné na sociálních sítích.

Smishing je mixem slov SMSphishing a jde o formu útoku, která je prováděna prostřednictvím textových zpráv. Podvodníci se z obětí snaží vylákat citlivé údaje k účtům (přihlašovací ID, heslo, mobilní klíč apod.) nebo kartám (celé číslo karty, datum platnosti, kód CVC, kód 3D Secure ad.).

Vishing (voice phishing, podvodné volání) je typ útoku, který používá hlasový hovor a techniky sociálního inženýrství. Útočníci se prostřednictvím telefonního hovoru snaží z oběti vylákat osobní nebo platební údaje, nebo ji rovnou přimět k převodu peněz.

Doporučované