Hlavní obsah

Krizi jsme překonali, hlásí překvapivě Češi v průzkumech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

„Z nejhoršího jsme venku,“ oznámil ředitel výzkumné agentury STEM Martin Buchtík. Optimistický výrok se týká finanční situace domácností, která se podle šetření jeho agentury zlepšuje už druhým rokem po sobě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Agentura STEM počítá pro poradenskou společnost KPMG tzv. Index finanční situace domácností, kde podle různých parametrů hodnotí, jak lidé vycházejí se svými příjmy. Přitom sleduje, jak se mění ceny u výdajů na nejdůležitější potřeby, tedy u potravin, bydlení a léků.

„Pro přehlednost je hodnota indexu v aktuálním měření z května 2024 stanovena na referenčních 100 bodů. Loňská hodnota tak vychází na 93 a předloňská na 83 bodů,“ vysvětlil analytik Jiří Táborský, že se domácnostem podařilo překonat dopady, které měla na domácí rozpočty energetická krize, a zároveň se už méně obávají budoucnosti.

Foto: Seznam Zprávy

Index finanční situace domácností.

To se může zdát překvapivé vzhledem k tomu, jak se ekonomická situace Čechů často popisuje, i stížnosti velkých zaměstnavatelů na špatné podmínky.

Výsledek je pozoruhodný i v tom, že lépe svou finanční situaci Češi hodnotili pouze v letech 2016–2021, tedy během poslední konjunktury, a v následujících letech covidu, při kterých vláda plošně rozdělovala mimořádnou podporu.

Ředitel výzkumné agentury STEM Martin Buchtík přesto upozorňuje, že přes zlepšení rodinných financí dobrá nálada ve společnosti ještě úplně nepřevládla. „Konkrétně 53 procent lidí si myslí, že se celková situace v Česku nevyvíjí dobře,“ podotýká.

Rozpor mezi pozitivním hodnocením příjmů domácností a skepsí vůči celkovým poměrům v zemi potvrdil rovněž květnový průzkum Eurobarometru. Tři čtvrtiny Čechů jsou podle něho spokojeny se svou finanční situací, ale jen třetina s národní ekonomikou. O tom, že se její stav v následujících 12 měsících zhorší, je navíc přesvědčeno 40 procent zdejších obyvatel a jen 17 procent očekává zlepšení.

„Máme trochu tendenci sami sebe a své nejbližší okolí vnímat jako malý ostrůvek stability v moři chaosu,“ vysvětluje paradox Martin Buchtík.

Přesto časové řady Eurobarometru potvrzují rovněž zjištění STEM, že „z nejhoršího jsme venku“. Zároveň odhalují, že skepse, s níž Češi hodnotili ekonomické vyhlídky svých domácností i celé země po vpádu Rusů na Ukrajinu a na počátku energetické krize, byla vůbec nejhlubší z celé Evropské unie. Proto není mimořádným překvapením, že během letošního jara se ekonomická nálada Čechů naopak ze všech Evropanů nejvíc zlepšila, mohla se totiž odrazit od tohoto „dna“. Podobný nárůst optimismu zaznamenali pouze Portugalci a Švédové.

Doporučované