Článek
Víte, kolik vitaminů obsahuje 100 gramů červené papriky? Zhruba dvacetkrát více než jablka, osmkrát více než brambory a čtyřikrát více než bílé zelí. Ani to však není důvod sahat v zimě do regálů kvůli zdraví právě pro drahou zeleninu z dovozu.
Brambory totiž zase obsahují oproti paprice násobně více důležitého draslíku, hlávkové zelí folátů a jablka mají hodně vlákniny. Přitom jsou mnohem levnější než paprika, zjistila analýza SZ Byznys, která podrobně zkoumala složení 18 druhů vybraných druhů ovoce i zeleniny a porovnávala je s cenou.
V galerii se dozvíte například to, k čemu jednotlivé nutrienty potřebujeme a co se stane, když je ve stravě opomeneme. Kolik zdraví prospěšných látek konkrétní ovoce a zelenina obsahuje, nakolik je kysané zelí „lepší“ než čerstvé hlávkové a jak si levně sestavit jídelníček tak, aby v něm bylo vše potřebné. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.)