Hlavní obsah

Osobní data budou cennější než peníze, říká miliardář Tkáč

Foto: J&T BANKA, a.s., Seznam Zprávy

Patrik Tkáč, spoluzakladatel finanční skupiny J&T.

Budoucnost podnikání spočívá v osobních datech a technologických inovacích, říká podnikatel Patrik Tkáč. Na konferenci Shifts nastínil vizi, podle níž se technologie stanou naším novým smyslem.

Článek

Ve čtvrtek proběhl druhý ročník konference Shifts, kterou pořádá ekonomický deník e15. Byznysmeni a investoři nejen z Česka se setkávají s českými majiteli firem a jejich generálními řediteli, aby diskutovali o budoucnosti podnikání a technologií.

Mezi hlavními řečníky byl Patrik Tkáč, spoluzakladatel jedné z největších investičních a finančních skupin střední Evropy J&T. Tkáč se ve svém projevu zaměřil na budoucnost, ve které hrají zásadní roli osobní data a nové technologie.

„Osobní data se brzy stanou jedním z nejcennějších aktiv, které každý z nás má,“ uvedl slovenský miliardář v rozhovoru s šéfredaktorem e15 Nikitou Poljakovem.

Zatímco dnes si lidé nejvíce chrání své peníze a bankovní účty, v budoucnu to budou právě osobní data, která budou vnímána jako to nejcennější, co máme. „Dnes jsou osobní data často vnímána jako něco druhotného, ale brzy budou mít větší hodnotu než samotný bankovní účet,“ vysvětlil.

Tkáč také hovořil o tom, jak mohou data přinést lidem nové možnosti, které nazval „superschopnostmi“. Podle něj je klíčem důvěra mezi firmou a klientem. „Pokud nám klienti svěří svá data, budeme jim moci nabídnout nové, personalizované služby, které jim ušetří čas a zjednoduší život,“ řekl.

Zároveň zmínil, že správné využití osobních dat může být v budoucnu velkou konkurenční výhodou, a to především pro firmy, které mají silný osobní vztah se svými zákazníky.

Tkáč dále předpověděl, že technologie se brzy stanou přirozenou součástí našich životů, stejně jako naše smysly. „V blízké budoucnosti už nebudeme muset klikat na tlačítka nebo obrazovky. Technologie se stanou naším dalším smyslem, stejně jako dnes používáme zrak, sluch nebo hmat,“ uvedl. Tato změna podle něj přijde rychle a zásadně ovlivní, jak pracujeme s informacemi a daty.

Z pohledu podnikání Tkáč zdůraznil, že budoucnost bude patřit firmám, které dokážou efektivně využívat data. Uvedl příklad, jak by mohl každý mít svá osobní data – fotografie, zprávy nebo jiné informace – přehledně uložená a propojená s umělou inteligencí, která by mu pomáhala s rozhodováním.

„Představte si, že budete mít všechny své fotografie, videa a další osobní informace na jednom místě, a technologie vám díky nim nabídne nové příležitosti nebo vás nasměruje na lepší volby,“ popsal Tkáč svou vizi.

Podle Tkáče je také důležité, aby firmy nepodceňovaly důvěru klientů. „Zatímco velké firmy jako Apple nebo Google dominují na globálním trhu, jejich vztah se zákazníky je často velmi neosobní. Naše síla spočívá v tom, že máme osobní vztah a důvěru našich klientů, a to je to, co nás může odlišit a posunout dál,“ dodal.

Závěrem Tkáč vyzval podnikatele, aby se nebáli technologických změn a přijímali je jako příležitost. „To, co jsme zažili s příchodem iPhonu, byla obrovská revoluce, ale to, co přijde teď, bude ještě větší. A my musíme být připraveni,“ uvedl v projevu.

Doporučované