Hlavní obsah

Expert: Češi platí daň za podporu Ukrajiny. Čelí kvůli ní vlnám kyberútoků

Sledujte ČBA Focus o kyberbezpečnosti. Hosté budou prezident ČBA Jan Juchelka, preventista Policie ČR Ladislav Beránek a ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.Video: Seznam Zprávy

Podvodů v kyberprostoru stále přibývá, díky prevenci však průměrné škody klesají. Umělou inteligenci využívají jak hackeři, tak ti, kteří před nimi brání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Češi se stále častěji stávají cílem hackerských útoků. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku napadli útočníci podle dat České bankovní asociace (ČBA) téměř 49,5 tisíce klientů bank. Pro srovnání – meziročně jde o nárůst o 37 procent. Online podvodníci tak jen letos napáchali škody za 845 milionů korun.

Na druhou stranu je ochrana stále efektivnější. I když totiž útoky vzrostly o necelé dvě pětiny, škody ani ne o desetinu. Průměrná škoda na jednoho klienta klesla o více než čtyři tisíce a celkově se povedlo klientům zachránit přes čtyři miliardy korun. Mimochodem, nejvyšší zachráněná částka na jednoho podváděného klienta byla 13 milionů korun.

Hosté ČBA Focus

Hosty ČBA Focus, který připravuje Česká bankovní asociace (ČBA) a Seznam Zprávy, byli:

Jan Juchelka, generální ředitel Komerční banky a prezident ČBA

Ladislav Beránek, preventista Policie ČR

Za nižšími škodami stojí podle odborníků efektivnější odhalování podvodů na straně bank, ale také dlouhodobé vzdělávání veřejnosti.

„Kyberbezpečnost je pro bankovní sektor absolutní prioritou,“ říká Jan Juchelka, prezident České bankovní asociace a šéf Komerční banky. „Banky dlouhodobě investují značné prostředky do ochrany svých klientů a do prevence odhalování podvodů.“

Podle Juchelky jde v současné době do určité míry o souboj umělých inteligencí. „Umělá inteligence se stává stále důležitějším nástrojem, který nám pomáhá rychle a efektivně identifikovat hrozby a minimalizovat jejich dopady,“ ukazuje jednu stranu boje, zároveň však dodává i aktuální trendy využití podvodníky. „Bohužel AI stále častěji zneužívají i e-šmejdi, kteří ji využívají k vytváření stále sofistikovanějších podvodů.“

Experti se také shodli na tom, že většina útoků není tak sofistikovaná, že by překonávala bezpečnostní opatření a podobně. Cílí jednoduše na člověka, který je v celém systému nejslabším článkem ochotným vydat i nejcitlivější data.

„Naše kampaň #nePINdej! proto nejen varuje před těmito hrozbami, ale také aktivně využívá podobné technologie k edukaci a prevenci,“ dodává šéf asociace s odkazem na její projekt.

„Útočníci dnes často využívají moderní technologie, jako je umělá inteligence, aby vytvořili podvody, které jsou stále obtížnější k odhalení,“ potvrzuje trend policejní prezident Martin Vondrášek. „Mezi jejich nejčastější taktiky patří deepfake videa, která dokážou věrně napodobit hlas nebo tvář konkrétní osoby, a podvodné telefonáty (vishing), kde dokážou napodobit telefonní číslo banky.“

„Jan Juchelka se mohl objevit objevit v emailové schránce některých zaměstnanců Komerční banky, kde se za něj někdo vydával a třeba dával příkaz podřízenému, aby někam převedl peníze,“ popisuje prezident ČBA podvod zvaný Falešný šéf.

Ten pracuje s hierarchií firmy a zneužívá třeba postavu ředitele, který dává svým podřízeným úkoly. „Věnujte se situacím, které vybočují z normálu,“ dává tip na obranu Juchelka.

Dokud podvod funguje, proč to měnit

„Další častou metodou jsou investiční podvody, při nichž lákají oběti na zdánlivě snadný a velký výdělek,“ připomíná policejní ředitel i starší, ale stále oblíbenou techniku. „Ve spolupráci s Českou bankovní asociací se proto zaměřujeme na preventivní aktivity, které mají za cíl zvýšit informovanost veřejnosti a posílit její odolnost vůči těmto hrozbám.“

Nebezpečnost falešných investic potvrzuje i preventista Policie ČR Ladislav Beránek. Ten se domnívá, že tento typ podvodu v současné době způsobuje nejvíce škod i obětí. „Je to možná dáno i ekonomickou situací v naší společnosti, kdy chce spousta lidí prostě chránit svůj majetek nebo ho i znásobit,“ vysvětluje preventista. „Ve chvíli, kdy bych chtěl investovat, tak bych asi nereagoval jen na základě nějaké reklamy.“

„Když na ulici potkáte cizího člověka a on vám představí nějakou úžasnou investiční příležitost a řekne, ať mu dáte z peněženky tisíc korun, že je zhodnotí, asi to nikdo neudělá,“ dává paralelu ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr. „Proč to tedy děláme v kyberprostoru? Tuto otázku si každý z nás musí položit.“

„Dokud se jim budeme takto lacině dávat všanc, nebudou motivovaní používat pokročilejší metody. Proč by to dělali,“ vysvětluje Kintr, proč podvod stále probíhá.

Desetina celé kriminality

„Kyberkriminalita tvoří v současné době okolo 11 procent celkové kriminality,“ upozorňuje Beránek. „A to číslo se za poslední roky zvyšuje.“ Tři čtvrtiny útoků podle něj cílí na běžné obyvatele.

Podle Kintra je jasný nárůst počtu útoků v roce 2022. Podle něj to souvisí s válkou proti Ukrajině, ve které se Česko jednoznačně postavilo na stranu napadené země. Daní za tuto podporu jsou pak útoky v kyberprostoru.

Partnerem pořadu je Česká bankovní asociace.

Doporučované