Hlavní obsah

Olympiáda přitahuje peníze ženským týmům v méně známých sportech

Foto: Keitma, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Právě probíhající olympiáda láká investory k méně známým sportům a ženským týmům. Podporu v milionech dolarů do dalších let už získal ženský ragbyový tým či tým vodního póla USA.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letní olympijské hry v Paříži přitahují nové finanční prostředky pro méně známé sporty a ženské týmy. Významné příspěvky už podle serveru CNBC získal ženský ragbyový tým USA, vodní pólo a ženská atletika.

Sedmičkový ragbyový výběr žen získal na začátku tohoto týdne dar ve výši čtyř milionů dolarů (zhruba 93 milionů Kč) od obchodnice a investorky Michele Kangové, která je zakladatelkou a generální ředitelkou společnosti Cognosante, jež se zabývá lékařskými technologiemi.

Alexis Ohanian, spoluzakladatel sítě Reddit a manžel tenisové superstar Sereny Williamsové, investoval do ženské atletiky. Americký rapper a hvězda televizní reality show Flavor Flav zase podpořil ženské vodní pólo.

„Nijak zvlášť nevyhraněným sportům se často nedostává takové pozornosti, jakou by si zasloužily, ale jsou plné neuvěřitelného talentu a srdce,“ uvedl Flavor Flav, když oznamoval svou podporu vodnímu pólu. Partnerem tohoto sportu bude pět let, ale výše příspěvku nebyla zveřejněna.

K podpoře se zavázal poté, co hráčka Maggie Steffensová na instagramu napsala, že ona a její spoluhráčky musí často pracovat ve druhém nebo třetím zaměstnání, aby mohly sportovat na vysoké úrovni.

Vodnímu pólu se totiž nedostává takové pozornosti jako jiným sportům. A to přesto, že ženský tým USA vyhrál zlato na posledních třech olympijských hrách. Rapper se svou podporou snaží tým zviditelnit, součástí partnerství je i závazek podpořit vodní pólo na sociálních sítích, a to nejen při fandění u bazénu.

Finanční podpora ženského ragbyového týmu od Kangové bude trvat čtyři roky a poskytne tak prostředky hráčkám a trenérům před příští letní olympiádou v Los Angeles v roce 2028.

Podpora Kangové přišla poté, co ženský ragbyový tým USA vybojoval bronz, a získal tak olympijskou medaili pro Spojené státy v ragby. „Tým Eagles, vedený hráčkami jako Ilona Maherová a spolukapitánkami Lauren Doyleovou a Nayou Tapperovou, zaujal miliony nových fanoušků a přitáhl k tomuto sportu nebývalou pozornost,“ uvedla Kangová v prohlášení.

Úspěch pod pěti kruhy také upozornil na špatné finanční podmínky v tomto sportu. Maherová tento týden pro televizi CNBC řekla, že bez dobrých výkonů na olympiádě by tým možná nepřežil. „Trenér nám řekl, že když nezískáme medaili, nemusíme mít příští rok žádný program,“ řekla Maherová.

Alexis Ohanian už spoluvlastní ženský fotbalový klub a tento týden pro CNBC prohlásil, že jeho cílem je rozšířit popularitu ženské atletiky i mimo olympiádu.

V dubnu oznámil, že jeho investiční společnost bude koncem září pořádat soutěž s dosud nejvyšší finanční odměnou v ženské atletice. „Nic z toho není a ani by nemělo být charitou. Jde o dokonalost, o její oslavu,“ řekl Ohanian.

Kangová založila společnost Kynisca Sports podporující rozvoj ženské atletiky ve světě. Sponzoři si podle ní stále víc uvědomují hodnotu ženských sportů a teď je správná doba do nich investovat.

Doporučované