Hlavní obsah

O inflaci i úrocích. Guvernér ČNB Michl odpovídal Seznam Zprávám

Foto: ČNB

Jak ČNB zvládla ukočírovat inflační vlnu? Jaké výhledy má česká ekonomika pro příští rok? Rozhovor s Alešem Michlem zítra na SZ Byznys.

Hostem SZ Byznys byl guvernér České národní banky. Tématem rozhovoru byla aktuální měnová politika ČNB, vývoj na hypotečním trhu i problémové dluhopisy. Videorozhovor publikujeme zítra ráno na našem webu.

Článek

Aleš Michl oslavil v červenci dva roky ve funkci guvernéra centrální banky. Během svého mandátu rozhovory s médii spíše šetřil. Ve velkém rozhovoru pro SZ Byznys probral jak neradostný výhled tuzemské ekonomiky, který se podle jeho slov odrazí už v listopadové makroprognóze ČNB, tak strategii centrálních bankéřů ohledně dalšího snižování úrokových sazeb.

Inflace se aktuálně nachází poblíž inflačního cíle ČNB, podle guvernéra bude ale ještě do konce roku stoupat. V rozhovoru Aleš Michl také rekapituluje boj s inflací, která za poslední tři roky „pojedla“ Čechům třetinu úspor.

Ve druhé části rozhovoru, kterou publikujeme během příštího týdne, se guvernér vyjádřil k cenám hypoték a situaci na realitním trhu. Tématem byla i regulace „zdivočelého“ dluhopisového trhu a zlaté rezervy ČNB.

Doporučované