Hlavní obsah

Novým členem bankovní rady ČNB se má stát ekonom Jakub Seidler

Foto: Profimedia.cz

Ekonom Jakub Seidler.

Současný hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler se má stát novým členem bankovní rady ČNB. Nahradit má Tomáše Holuba, kterému letos končí mandát.

Článek

Novým členem bankovní rady České národní banky (ČNB) se má stát ekonom Jakub Seidler. Informaci redakci SZ Byznys potvrdilo několik zdrojů informovaných o procesu výběru nového kandidáta.

Tuto pozici převezme po Tomáši Holubovi, který se rozhodl neusilovat o další šestiletý mandát. Ten současný mu končí v prosinci letošního roku.

Seidler, současný hlavní ekonom České bankovní asociace, je uznávaným odborníkem na makroekonomii a bankovnictví. Navíc není pro ČNB žádným nováčkem, v minulosti zde působil jako vedoucí oddělení makroobezřetnostní politiky, kde se zabýval finanční stabilitou.

David Marek, ekonomický poradce prezidenta Petra Pavla, sice konkrétní jméno nového radního nekomentoval, ale potvrdil, že prezident Pavel už má ohledně nového člena bankovní rady jasno. „Vybíralo se pečlivě a je vybráno už dlouho,“ uvedl Marek pro SZ Byznys.

V reakci na dotaz redakce SZ Byznys se vyjádřil také Jakub Seidler, který však tuto informaci nepotvrdil. „Před každým jmenováním se vždy objeví řada jmen a historie ukazuje, že ne vždy byla správná, takže doporučuju dotaz směrovat na Hrad,“ uvedl Seidler.

S ohledem na proces výběru je obvyklé, že žádný z kandidátů dopředu nominaci nepotvrzuje. Stejně tak mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Kolář redakci sdělil, že informaci nebude komentovat, s tím, že jméno za Tomáše Holuba prezident zatím oficiálně nekomunikoval.

Podle našich informací byl s nabídkou na post člena bankovní rady osloven i ekonom Aleš Bulíř, který působí v Mezinárodním měnovém fondu, ale ten ji odmítl.

Členy bankovní rady jmenuje prezident a Petr Pavel bude mít během svého funkčního období právě tuto jednu možnost výběru nového člena bankovní rady ČNB. Ta má celkem sedm členů, předsedá jí guvernér Aleš Michl a jejím hlavním úkolem je udržovat v rámci své měnové politiky cenovou stabilitu. Tuto politiku provádí především skrze nastavování klíčových úrokových sazeb, čímž ovlivňuje cenu a dostupnost peněz v ekonomice.

Tomáš Holub, který byl členem rady od roku 2018, sehrál během svého působení klíčovou roli v rozhodování o měnové politice, především v otázkách úrokových sazeb a boje s inflací. Svým nedávným prohlášením pro agenturu Bloomberg, že se již nebude ucházet o další mandát, otevřel dveře pro Seidlerovo jmenování.

Jakub Seidler

  • Jakub Seidler absolvoval studium ekonomie na Univerzitě Karlově v Praze, kde také později získal titul Ph.D.
  • Absolvoval řadu výzkumných pobytů a kurzů v zahraničí týkajících se ekonometrických metod, finanční stability a centrálního bankovnictví.
  • Svou kariéru odstartoval v roce 2008 nástupem do ČNB, kde pracoval na různých odborných pozicích v oddělení finanční stability, výzkumu a v sekci měnové.
  • Od června 2021 nastoupil na pozici hlavního ekonoma České bankovní asociace, kde se zaměřuje především na makroekonomické analýzy a prognózy. Vede Makroprognostický panel ČBA i Vědecké grémium ČBA a na starost má i přípravu a spuštění nového projektu bankovních statistik. Na tuto pozici přešel po sedmiletém působení jako hlavní ekonom ING Bank v České republice.

Zdroj: ČBA

Doporučované