Hlavní obsah

Nové jádro bude do budoucna snižovat cenu energií, říká Síkelův náměstek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák.

Jádro v Česku postaví jihokorejská společnost KHNP. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Třešňáka nabídla nižší a výhodnější cenu. O té se bude ještě jednat.

Článek

Tendr na Dukovany zná od středy svého vítěze a preferovaným dodavatelem je jihokorejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) byla její nabídka „lepší téměř ve všem“.

Výhodnější byla hlavně cena, která o vítězi rozhodla a jež byla nižší než konkurenční nabídka francouzské firmy EDF. Podle vládních odhadů vyjde jeden jaderný blok na 200 miliard korun. Korejská společnost ale v Dukovanech postaví hned dva bloky a ve hře jsou i další dva v elektrárně Temelín, na které mají opci. Nemusel by se tak rozjíždět nový složitý a zdlouhavý tendr.

I když tento megaprojekt, který politici označují za „zakázku století“, bude stavět KHNP, ještě není všem jednáním konec. „To, jakým způsobem bude cena pevně ukotvena, jak budou například nabíhat penále v případě nedodržení harmonogramu a podobně, to bude všechno předmětem právě finálního kontraktu, který se nyní bude dojednávat,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys náměstek ministra průmyslu Petr Třešňák.

Na KHNP však vrhá stín soudní spor s americkou společností Westinghouse, která tvrdí, že Korejci porušili duševní práva k její jaderné technologii. „KHNP garantuje záruky za eventuální negativní dopady na projekt,“ ubezpečil ale Třešňák, podle kterého by tyto neshody by neměly českou stavbu nijak ovlivnit.

Co rozhodlo o tom, že zakázku století získá jihokorejská společnost KHNP a ne její francouzský soupeř EDF?

Na základě hodnocení předložených nabídek společností ČEZ, které pokrývalo veškeré technickoekonomické, smluvní a další aspekty, vláda po bezpečnostním posouzení uchazečů a jejich nabídek potvrdila výběr preferovaného uchazeče, se kterým se dál bude jednat o konkrétní smlouvě.

Veškerá hodnocení jednotlivých aspektů byla ve finále přepočtena na cenu. I rizika jednotlivých uchazečů, které investor identifikoval, byly přepočteny do výsledné ceny. Ve finále tak vlastně do jisté míry rozhoduje hlavně nabízená cena plus další aspekty, jako jsou záruky a podobně.

Takže cena, kterou nabídli Korejci, byla nižší než ta, kterou nabídli Francouzi?

Ano, byla nižší i výhodnější.

U řady evropských jaderných projektů můžeme vidět, že se zpožďují a prodražují, i když nejde o reaktory KHNP. Je nabízená cena závazná, nebo se její rozmezí může měnit?

To, jakým způsobem bude cena pevně ukotvena, jak budou například nabíhat penále v případě nedodržení harmonogramu a podobně, to bude všechno předmětem právě finálního kontraktu, který se nyní bude dojednávat. KHNP opakovaně veřejně deklarovala, že ručí za harmonogram i rozpočet projektu.

Od ceny projektu se bude odvíjet i výrobní cena elektřiny, kterou budou nové jaderné bloky vyrábět. Ta by měla být podle vlády nižší než současných 90 eur za MWh. Znamenalo by to, že lidé budou mít levnější elektřinu než teď?

Pokud bude v české síti více jaderných zdrojů, bude to vytvářet tlak na snižování ceny silové elektřiny. Samozřejmě výsledná cena pro koncové odběratele firmy a domácnosti má mnoho dalších aspektů a určitě nelze v tuto chvíli odhadovat, jak se bude vyvíjet trh. Ale dá se říct, že nové jádro a některé další vybrané zdroje budou do budoucna snižovat výslednou cenu energií.

Stát má zatím od Evropské komise odsouhlasený model financování jen na jeden blok v Dukovanech, notifikaci pro šestý blok bude teprve řešit. Myslíte si, že ten druhý blok dostane souhlas Bruselu stejně jako ten první, i když jde o nízkoemisní zdroj?

My jsme v tomto optimisti, protože pořád je jádro chápáno jako nízkoemisní energetika a ve většině nových dokumentů Evropské unie už se s jádrem víceméně takto počítá. To znamená, že pokud nyní začneme prenotifikační rozhovor s Evropskou komisí, a my se více neodchýlíme od již schváleného modelu, tak předjímáme, že by se její názor nemusel příliš lišit.

Pokud jde o financování, tak od dubna máme schválený model veřejné podpory pro pátý dukovanský blok. Teď začnou jednání o tom, jak bude poskládáno financování pro šestý blok a následně o tom, co bude třeba notifikovat k Evropské komisi.

Kromě stavby dvojbloku v Dukovanech vláda rozhodla ještě o opci na další dva bloky v Temelíně. Proč vláda a ČEZ přistoupily zrovna k této variantě? Možné bylo i to, že by vybraná firma stavěla buď jediný blok, na který byl tendr původně vypsán, nebo rovnou všechny čtyři.

Vláda a ČEZ chtěly mít jistotu, že budou předloženy kvalitní nabídky i na ty opce, a proto poptaly jejich zezávaznění. Předložené nabídky ukázaly, že nejvýhodnější v tuto chvíli je zasmluvnit dvojblok v jedné lokalitě z pohledu synergie jednotlivých prací, ať už přepravních, povolovacích a podobně. Největší úspora by vznikla při výstavbě dvojbloku v jedné lokalitě.

Opce na další dva bloky v Temelíně ponechává možnost v budoucnu ještě rozhodnout o tom, zda se stejným uchazečem pokračovat i v této lokalitě.

Je to ještě otevřená věc. Pokud bude ve finálním kontraktu opce podepsána, jak požadoval stát, tak se dá předpokládat, že by do budoucna nebylo nutné znovu otevírat tendr. Bylo by možné vrátit se ke smluvnímu uspořádání s tímto vybraným dodavatelem a zrychlit celý proces díky tomu, že by nemuselo probíhat zdlouhavé výběrové řízení.

Přihlíželi jste při vyhodnocování nabídek i k referenčním projektům, třeba v případě KHNP ve Spojených arabských emirátech, které dopadly dobře vzhledem k tomu, že firma dodržela veškerý harmonogram i ceny? A naopak poslední projekty francouzské EDF se zpožďovaly a prodražovaly?

Tohle je aspekt, který nemohl být v rámci tendru vůbec hodnocen, nicméně během samotného procesu od března 2022 probíhalo mnoho konzultací a výsledky projektů všech uchazečů jsme pečlivě vyhodnocovali. Zástupci jaderného dozoru, společnosti ČEZ a Ministerstva průmyslu navštěvovali průběžně referenční elektrárny a snažili se získat informace o zkušenostech s problémy a s průběhem výstavby na jednotlivých lokalitách i o případných problémech. A to jak po světě jak od jejich investora, tak od toho samotného dodavatele. Takže jsme si do jisté míry dělali nějaký obrázek o tom, jak jejich projekty ve světě probíhají, ale nemohlo to být součástí hodnocení v rámci tendru.

KHNP se kvůli technologii reaktoru AP-1400 soudí s americkou společností Westinghouse. Nepřináší to riziko, že by korejská firma v Česku žádný reaktor stavět nemohla?

V tuto chvíli jde čistě o jejich byznysový rozměr a věc mezi nimi, i když Česká republika vyzvala obě strany, respektive jejich vlády k ukončení sporu. Zároveň KHNP garantuje záruky za eventuální negativní dopady na projekt.

Doporučované