Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nižší sazby, vlna hotovosti. Čínská centrální banka zásadně podpoří ekonomiku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu.

Článek

Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu.

Analytici však upozorňují, že pro dosažení cílů je nezbytná další fiskální pomoc, uvedla dnes agentura Reuters.

Podpůrná opatření zahrnují nabídku většího objemu finančních prostředků a snížení úrokových sazeb. Jsou přitom širší, než se očekávalo. Představují další pokus obnovit důvěru v druhou největší ekonomiku světa. Řada neuspokojivých statistických údajů z poslední doby vyvolala obavy z dlouhodobého zpomalení růstu.

Analytici ale zpochybnili, jak produktivní bude poskytnutí další likvidity, vzhledem k velmi slabé poptávce po úvěrech od podniků i spotřebitelů. Upozornili také na absenci politiky zaměřené na podporu reálné ekonomické aktivity.

„Je to nejvýznamnější stimulační balíček, jaký centrální banka zavádí od začátku pandemie,“ uvedl analytik Julian Evans-Pritchard z Capital Economics. „Sám o sobě ale nemusí stačit,“ dodal. Vláda si dala cíl, aby se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýšil zhruba o pět procent.

Po oznámení plánů na snížení výpůjčních nákladů a přísun dalších finančních prostředků do ekonomiky a zmírnění zátěže pro domácnosti při splácení hypoték zpevnily čínské akcie i dluhopisy. Širší index asijských akcií se dostal na nejvyšší hodnotu za dva a půl roku, čínský jüan k dolaru je pak nejvýše za 16 měsíců.

Guvernér centrální banky Pchan Kung-šeng na tiskové konferenci uvedl, že banka už brzy sníží o půl procentního bodu sazbu povinných minimálních rezerv (RRR). Tou centrální banka reguluje objem hotovosti, který musejí komerční banky držet jako rezervu. Uvolní se tak zhruba jedna miliarda jüanů (3,2 miliardy Kč) pro nové úvěry. V závislosti na vývoji likvidity na trhu bude možné sazbu v letošním roce snížit o dalšího čtvrt až půl procentního bodu.

Centrální banka také o 0,2 procentního bodu na 1,5 procenta sníží sedmidenní repo sazbu, což je její nová referenční sazba, stejně jako další úrokové sazby. Guvernér ale neupřesnil, kdy tyto kroky vstoupí v platnost.

„Ta opatření pravděpodobně přicházejí trochu pozdě, ale je lepší pozdě než nikdy,“ řekl hlavní ekonom firmy Natixis Gary Ng. „Čína potřebuje prostředí nižších sazeb, aby posílila důvěru,“ dodal.

Oznámená opatření také zahrnují snížení průměrných úrokových sazeb u stávajících hypoték o půl procentního bodu a snížení požadavku na minimální akontaci úvěru na 15 procent u všech typů obytných nemovitostí. Analytici nejsou přesvědčeni, že nejnovější opatření budou mít výrazný dopad na trh.

Čínský trh s nemovitostmi je od dosažení vrcholu v roce 2021 v silném útlumu. Peking v reakci na to zrušil řadu omezení pro nákup nemovitostí a prudce snížil hypoteční sazby a požadavky na akontaci. Zatím se mu ale nepodařilo zvýšit poptávku ani zastavit prudký propad cen realit. Krize na trhu s nemovitostmi těžce doléhá na ekonomiku a ochromuje důvěru spotřebitelů vzhledem k tomu, že 70 procent úspor domácností je uloženo v nemovitostech.

Centrální banka také představila dva nové nástroje na podporu kapitálového trhu. Jeden poskytuje fondům, pojišťovnám a makléřům snadnější přístup k financování nákupu akcií, zatímco ten druhý poskytuje komerčním bankám levné úvěry od centrální banky k financování nákupů akcií jiných subjektů nebo k odkupu vlastních akcií.

Doporučované