Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nejpopulárnější youtuber čelí žalobě. Prý toleroval sexuální obtěžování

Foto: Joe Seer, Shutterstock.com

Youtuber MrBeast

Nejsledovanější youtuber světa má problém. Jeho nová reality show totiž čelí vlně obvinění ze strany soutěžících, kteří skrze žalobu požadují nejen náhradu za „odpracovaný“ čas, ale také si stěžují na podmínky natáčení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jimmy Donaldson, kterého většina lidí zná spíš pod jeho pseudonymem MrBeast, má kromě půl miliardy fanoušků, tučného konta a úspěšné youtubové kariéry nyní na krku také pořádnou žalobu.

Pět účastnic jeho připravovaného pořadu Beast Games se totiž rozhodlo proti jeho produkční společnosti MrB2024 podniknout jménem všech soutěžících právní kroky, píše BBC. A nejen proti němu, ale také proti Amazonu. Show se totiž měla vysílat na platformě Prime Video, která pod Amazon patří. Tvrdí, že je produkční tým sledoval a kontroloval, kdy soutěžící spí, co mají na sobě, a odepřel jim soukromí a přístup do vnějšího světa.

V soutěžní reality show, kterou média označují za největší v historii, se tisíc soutěžících uchází o výhru 5 milionů dolarů. Jestli ze show nakonec něco bude, zatím ale není jasné. Žaloba ji totiž podle BBC uvrhla do krize. Účastnice si v ní  mimo jiné stěžují na to, že kolektivně trpěly v prostředí, které podporovalo misogynii a sexismus.

Redakce BBC měla možnost do 54 stran dlouhého dokumentu nahlédnout. Účastníci podle něj byli během natáčení podvyživeni a přetaženi, jídlo jim prý bylo poskytováno sporadicky.

Atmosféra na place podle žalobců vytvářela nepřátelské prostředí pro ženy a podporovala sexuálního obtěžování. „Toho si na pracovišti nejen všimli, ale také to umožňovali. A zjevně to bylo povoleno kvůli rozkazům shora,“ cituje dokument BBC.

V srpnu deník New York Times hovořil s více než desítkou účastníků pořadu a uvedl, že na place došlo k několika hospitalizacím, přičemž jedna osoba deníku sdělila, že byla nucena vydržet přes 20 hodin bez jídla. Soutěžící také tvrdili, že v případě zranění jim nebyla včas poskytnuta adekvátní péče.

Podle právníků by soutěžící navíc měli dostat peníze za svůj čas, jako by pro firmu pracovali. Každý ze žalobců požaduje tisíce dolarů pro každého, kdo se zúčastnil, jako náhradu „nevyplacené mzdy“. Detaily zápletky chystané show youtuber neprozradil.

Youtuber už s kontroverzí bojoval dříve

Pro Donaldsona tohle určitě není první skandál, z těch předchozích se mu ale podařilo vybruslit bez vážnějších škod. Zda ustojí i tento průšvih, se teprve uvidí.

S jakými kontroverzemi se tedy zatím potýkal? Například letos v létě si musel najmout soukromé vyšetřovatele kvůli obviněním, která mířila na jeho bývalou kolegyni – moderátorku Avu Kris Tysonovou. Ta měla údajně obtěžovat mladistvého. Obvinění sice popřela, zároveň se ale za své dřívější chování omluvila. Youtuber ke kauze uvedl, že je obviněními znechucen, a s Tysonovou ukončil spolupráci, uvedl na platformě X.

Kritiku přitahují také některé jeho filantropické aktivity, například budování studní v Africe nebo hrazení operací pro lidi se zhoršeným zrakem a sluchem. „Neslyšící lidé jako já si zaslouží víc než být nejnovějším inspiračním pornem MrBeasta,“ napsal v komentáři pro deník Independent neslyšící novinář. Videa jsou podle něj nepromyšlená, zkreslují skutečný problém a pouze „ždímají“ lidi s hendikepem kvůli zhlédnutím.

Jeho impérium se i přesto stále rozrůstá. Den předtím, než oficiálně začala žaloba, odhalil spolupráci s dalšími známými tvářemi, influencerem a boxerem KSI a Loganem Paulem, se kterými chce vytvořit značku potravin.

Většina jeho filantropických aktivit je ale méně kontroverzní. MrBeast například rozdává domy, peníze nebo auta, což výrazně přispělo k vytvoření jeho image jako jednoho z těch lepších internetových hvězd.

A sledující to opravdu zajímá. V červnu získal tolik odběratelů, že se jeho kanál na YouTube stal největším na světě. Podle statistického serveru Socialblade nasbíral MrBeast jen za posledních 30 dní dalších pět milionů odběratelů. Zároveň ale není jasné, kolik lidí odběr odhlásilo, například právě kvůli jeho skandálům. Jedno je ale jisté, převyšují ti, kteří se rozhodli k odběru přihlásit.

Co může MrBeast dělat

I když se armáda fanoušků nejslavnějšího youtubera světa stále rozrůstá, kumulující kontroverze mohou jeho úspěchu ublížit. Jeho další kroky tak budou zásadní. Ředitel pro strategii ve společnosti Savvy Marketing James Lunn pro BBC uvedl, že je MrBeast ve výjimečné pozici, jelikož má rozmanitou značku, která pod sebou má mnoho odvětví.

„Skutečně se nacházíme v neprobádaných vodách a aktivní přístup, transparentní řešení problémů a zajištění odpovědnosti by mohly pomoci jeho značku ochránit,“ uvedl.

Odbornice na značky Catherine Shuttleworthová BBC řekla, že už jen rozsah Donaldsonovy slávy může působit jako takový nárazník proti vlně odporu. Nejnovější soudní proces by ale podle ní mohl být obtížný. „Pokud jde o jeho obchody, zejména ty, které jsou zaměřeny na rodiny a děti – jako jsou youtuberovy čokoládové tyčinky Feastables nebo Lunchly –, je to jiný příběh,“ říká a dodává, že rozhodující v takových případech je, jak youtuber působí na rodiče, kteří mají v případě nákupu jeho výrobků poslední slovo.

Související témata:
MrBeast

Doporučované