Hlavní obsah

Moneta zvedla zisk, optimistický výhled se potvrzuje i díky hypotékám

Ilustrační snímek. Logo banky Moneta.

Moneta Money Bank ve druhém čtvrtletí zvýšila zisk díky úrokovým výnosům a zároveň potvrdila výhled na letošní rok – zisk by měl dosáhnout 5,2 miliardy korun.

Článek

Moneta ve čtvrtek ohlásila oproti minulému roku nárůst čistého zisku za druhé čtvrtletí o 12 procent na 1,42 miliardy korun a potvrdila střednědobý výhled, podle kterého by v letech 2024 až 2028 měla dosáhnout kumulativního zisku 27,7 miliardy korun.

Česká bankovní pětka podle počtu klientů (má jich 1,6 milionu) si tak je jistá, že zisk plánovaný na letošní rok ve výši 5,2 miliardy korun se jí podaří naplnit.

„V první polovině roku jsme dosáhli uspokojivých výsledků a jsme na dobré cestě splnit naše celoroční cíle, které jsme si předsevzali,“ uvedl generální ředitel Monety Tomáš Spurný.

„Během prvních šesti měsíců roku jsme se i nadále soustředili na řízení nákladů, zachování likvidní pozice a silnou kapitálovou pozici, což je dobrým příslibem pro další rok. Celkově to bylo pro skupinu Moneta dobré pololetí a naším úkolem je udržet tento trend i v druhé polovině roku 2024,“ uvedl Spurný.

Foto: Moneta Money Bank, Seznam Zprávy

Moneta – střednědobý výhled.

Čistý výnos z úroků, což je hlavní tahoun zisku, Monetě ve druhém kvartálu meziročně nepatrně klesl na 2,11 miliardy korun (snížení oproti stejnému období loňského roku o 67 milionů korun). Za celé první pololetí tento ukazatel ubral 0,3 procenta na 4,19 miliardy korun.

Podle analytiků Patria Finance se ale výsledky Monety obešly bez výraznějších překvapení.

„(Zveřejněná) čísla vidíme jako neutrální z pohledu dopadu na tržní cenu akcie Monety. Banka doručila jádrové tržby i hlavní zisková čísla blízko očekávání Patria i trhu,“ uvedli.

Čistý zisk za první pololetí stoupl o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun.

„Tento výsledek je v souladu s tržním výhledem zveřejněným už 2. února 2024. Byl ovlivněn především stabilizací čistého úrokového výnosu díky pokračujícímu oživení poptávky po úvěrech, nárůstem klientských vkladů a zároveň čistým výnosem z poplatků a provizí, který překonal obchodní plán,“ uvedla Moneta.

Bance se dařilo zejména v segmentu hypoték, kde zaznamenala meziroční nárůst o 57,2 procenta, a také v úvěrech pro živnostníky a malé firmy, kde úvěry vyskočily meziročně o 65,1 procenta.

Na druhé straně celkové vklady činily ke konci prvního pololetí 426 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 15,8 procenta. Z pohledu celkové bilanční sumy (483,3 miliardy korun) se Moneta mezi domácími bankami řadí na šesté místo.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované