Hlavní obsah

Meta ukázala robustní výsledky. Zisk jí vzrostl o 73 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Americká společnost Meta Platforms, která je mateřskou společností Facebooku, ve středu večer ohlásila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí roku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Wall Street má poslední dny plné ruce práce s vyhodnocováním finančních výsledků klíčových technologických gigantů. V uplynulých dnech již zazněly zprávy od firem jako Tesla, Alphabet či Microsoft.

Ve středu večer přišla na řadu společnost Meta, která zveřejnila své kvartální výsledky po uzavření burzy. A čísla byla velmi pozitivní.

Tržby společnosti meziročně vzrostly o 22 procent na 39,1 miliardy dolarů (téměř 918 miliard korun), což je více než očekávání analytiků, kteří předpovídali 38,26 miliardy dolarů. Čistý zisk společnosti za druhé čtvrtletí dosáhl 13,47 miliardy dolarů, což představuje v porovnání s loňským obdobím nárůst o 73 procent.

Investorům udělal radost nepochybně také nárůst zisku na akcii, který činil 5,16 dolaru a také na této úrovni překonal odhady Wall Street, která počítala s hodnotou 4,72 dolaru na akcii.

Zisk na akcii je klíčový finanční ukazatel, který udává, jaký zisk připadá na jednu akcii společnosti. Zjednodušeně řečeno jde o část zisku firmy, který by teoreticky inkasoval každý akcionář, pokud by se celý rozdělil rovnoměrně mezi všechny vydané akcie.

Tržby z reklamy se ve čtvrtletí zvýšily o téměř 22 procent na 38,3 miliardy dolarů. Na celkových tržbách podniku se tak podílely zhruba 98 procenty.

Společnost Meta v poslední době podobně jako další velké technologické podniky výrazně investuje do rozvoje umělé inteligence. Firma ve středu předpověděla, že její kapitálové výdaje v celém letošním roce dosáhnou 37 až 40 miliard dolarů. Dříve celoroční kapitálové výdaje odhadovala na 35 až 40 miliard dolarů.

Na zveřejněné výsledky akcie firmy reagovaly v poobchodní fázi trhu růstem. Krátce po 22. hodině přidávaly přes čtyři procenta na 496 dolarů za akcii.

Doporučované