Hlavní obsah

Levněji už nebude, fixujte, radí někteří. Dodavatelé energií říkají opak

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Pokles cen se zastavil, ale zdražovat se podle většiny dodavatelů energií nebude. Někteří však tvrdí opak a radí lidem, aby si zafixovali cenu elektřiny a plynu co nejdříve. Snaží se tak přilákat nové klienty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Srovnávače cen energií i někteří dodavatelé lidem radí, aby si co nejdříve zafixovali ceny energií. Lepší nabídka už prý nepřijde a naopak se zdražuje. Obchodníci však ceny nezvedají a pokles do budoucna naznačují i trhy.

Důvod k tlaku na klienty je prostý. Dodavatelé energií neustále usilují o nové zákazníky, které jim přihrávají i cenové srovnávače. Ty domácnostem srovnají cenové nabídky různých obchodníků a zařídí jim i přechod k nové společnosti, za což získají provize. Obě strany se tak snaží nalákat co nejvíce nových klientů.

„U akvizičních ceníků, které slouží k získání nových zákazníků a jsou cenově nejvýhodnější, sledujeme stagnaci nebo mírné zdražování. Z tohoto důvodu je pro zákazníka, který nechce spekulovat, nejbezpečnější fixace na jeden až dva roky. Nejvýhodnější akviziční ceníky s cenou silové elektřiny kolem 2500 Kč za MWh bez DPH (3025 Kč včetně DPH) jsou už dávno pryč a podle našich dat cena silové elektřiny u akvizičních nabídek dosahuje kolem 2700 Kč až 2750 Kč za MWh (3267 Kč až 3328 Kč včetně DPH),“ říká energetický analytik ze srovnávače Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Pokud některý z dodavatelů silovou elektřinu zdražoval, tak jen v řádu desetikorun a nová cena stejně dlouho nevydržela. ČEZ ve svém produktu Elektřina Extra v srpnu zvýšil cenu z 2990 Kč na 3050 Kč bez DPH, která už neplatí.

„Produkt Extra s fixací do konce září 2025 jsme naopak od 7. října zlevnili na 2891 Kč za MWh bez DPH (3498 Kč za MWh včetně DPH), což je ještě o něco níž než původní cena, s níž jsme jej v lednu 2024 nasazovali. Tehdy byl za 2900 Kč za MWh bez DPH,“ říká mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Pokles cen na krátkodobých trzích se zatím zastavil. Od dubna se pohybuje v intervalu 85 až 105 eur za MWh elektřiny. Pokud však cena překoná stoeurovou hranici, není to na dlouho. „Vždy to platilo zhruba na měsíc. Trochu se tak matou zákazníci, protože se jim předsouvá představa, že už bude jenom hůř, ale to není pravda,“ říká ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Podle některých se však situace vyvíjí jinak, než se očekávalo. „V naší společnosti nyní nakupujeme energie na další období a můžeme potvrdit, že ceny po Novém roce opět porostou,“ popisuje obchodní ředitel společnosti epet Roman Šmíd. „Doporučujeme tak fixovat aktuální výhodnější ceny na období minimálně dvou let,“ radí.

Dlouhodobé trhy však naznačují pokles i v příštích letech. Na roky 2025 až 2028 obchodníci nakupují za nižší cenu než v současnosti. „Na rok 2027 nakupují za o deset eur nižší cenu za MWh, než je nynější cena,“ potvrzuje Gavor. Podle něj budou konečné ceny stagnovat nebo mírně klesat.

Proto je podle dodavatelů ještě prostor pro další pokles cen, a to i v příštím roce. „Dá se říct, že pro každý rok jsou levnější o pět až sedm eur. Rok 2026 je o pět až sedm eur levnější než rok 2025, v roce 2027 je pokles zhruba stejný. To indikuje, že cena elektřiny půjde dolů, nicméně v minulých měsících kolísala v rozmezí 20 eur mezi 85 a 105 eury za MWh,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Ceny energií sice vzrostly oproti úrovni z letošního jara, kdy se elektřina obchodovala i za méně než 80 eur za MWh a cena plynu lehce nad 30 eury za MWh. Tuto hranici však odborníci považovali za dlouhodobě neudržitelnou. Přesto nyní nakupují dodavatelé energie levněji než před rokem – u elektřiny o čtvrtinu, v případě plynu zhruba o 17 procent.

Letošní rok se z pohledu zákazníků nesl ve znamení poklesu cen elektřiny i plynu. Dodavatelé zlevňovali nejen produkty na dobu neurčitou, ale také fixované tarify pro nové zákazníky, a to několikrát do roka. Od října tak učinily například MND nebo E.ON, od září Pražská energetika, ČEZ slibuje další zlevnění od ledna a snížení cen plánují i další.

„Celý letošní rok jsme průběžně promítali klesající nákupní ceny do ceníků pro nové i naše stávající zákazníky, kterým končila fixace. V nejbližších dnech ještě oznámíme podstatné snížení cen plynu i elektřiny pro zákazníky innogy bez závazku, nové ceníky jim tak zajistí levnější topnou sezonu,“ říká mluvčí innogy Pavel Grochál.

Z výzkumu alternativního dodavatele energií epet však vyplývá, že letos na jaře očekávala růst cen energií třetina dotázaných, na začátku letošní topné sezony už předpokládala zdražení polovina.

„Konec roku 2021 až do letních měsíců roku 2022 totiž ukázal, jak se situace na trhu může velmi rychle otočit. Tehdy se cena silové elektřiny více než zpětinásobila a některé domácnosti byly nuceny zaplatit i o desítky tisíc korun ročně navíc,“ říká Vrňák.

I když volatilita na trzích přetrvává, podle Gavora by se negativní zkušenost z let 2021 a 2022 už neměla opakovat. Tedy pokud se nezopakuje souběh oživení poptávky po pandemii, zdražení emisní povolenky a rozpoutání války na Ukrajině a nejistoty dodávek plynu do Evropy.

Konečnou cenu energií by domácnostem spíš mohla zvednout regulovaná část ceny než silová elektřina.

Pro letošní rok činila cena za distribuci, systémové služby, činnost Operátora trhu s energiemi a poplatky za obnovitelné zdroje průměrně 2716,79 Kč bez DPH. Od ledna by měla meziročně vzrůst do deseti procent. Regulovanou složku však neurčují dodavatelé, ale Energetický regulační úřad.

Doporučované