Hlavní obsah

Kdo z českých sportovců bere nejvíc. Vznikl nový žebříček

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Desítky až stovky milionů korun za fotbal, hokej nebo tenis. Podívejte se, kolik si za rok vydělají nejlépe placení čeští sportovci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Magazín Forbes letos již po šestadvacáté spočítal, kdo jsou čeští nejvýdělečnější sportovci. Oproti loňskému roku v něm nastalo několik zásadních změn, a to nejen v pořadí, ale i ve výši výdělků.

Loni si nad sto milionů vydělalo pouze sedm sportovců, letos si nikdo v první desítce nevydělal pod 120 milionů. Výrazně se posunula také částka, která stačí na první místo. A to dokonce o sto milionů.

Kdo se tedy do top dvacítky probojoval? Hvězdy mistrovství světa v ledním hokeji, fotbalové stálice nebo i úplný nováček žebříku, co se sportu i osobnosti týče, zápasník MMA. Podívejte se, kdo má z českých sportovců tu největší výplatu.

Nejlépe placení sportovci

Celý žebříček nejlépe placených českých sportovců a metodiku, jak se jejich příjmy počítají, najdete v magazínu Forbes.

1. David Pastrňák – 310 milionů Kč

28 let, hokej, Boston Bruins

Již loni bylo jasné, že si Pastrňák v další sezoně výrazně polepší a nebude mít problém dostat se z tehdejšího čtvrtého místa na vrchol žebříčku. Jak je to možné? Jeden z nejlepších střelců zámořské NHL totiž podepsal novou smlouvu, v rámci které si přijde na 13 milionů dolarů ročně.

Letos zazářil především na mistrovství světa v hokeji v Česku, když ve finále proti Švýcarsku vstřelil vítězný gól. Jinak ale obléká dres klubu Boston Bruins, a to již od roku 2014. Právě čerpá nejvyšší roční sumu ze svého celkem osmiletého kontraktu, tedy 13 milionů dolarů za sezonu. Díky této částce je z něj čtvrtý nejlépe placený hráč NHL. Tuto sumu ale dostane už pouze jednou, pak bude jeho výplata klesat.

Foto: Barbora Goldmannová

První místo letošního žebříčku obsadil David Pastrňák.

2. Tomáš Hertl – 234 milionů Kč

30 let, hokej, Vegas Golden Knights

Opět na druhém místě, tentokrát ale o pár desítek milionů korun bohatší. Hertl poprvé za svou zámořskou kariéru vyměnil tým, opustil slabé San Jose Sharks a převlékl se do dresu Vegas Golden Knights. A jeho přestup je opravdu velkolepý. Jeho výplata bude ze 17 procent tvořena penězi od Sharks a noví zaměstnavatelé z Las Vegas zaplatí zbylých 83 procent.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hokejista Tomáš Hertl.

3. Patrik Schick – 218 milionů Kč

28 let, fotbal, Bayer Leverkusen

Báječnou sezonu má za sebou i loňská jednička Patrik Schick. Jeho tým Bayer Leverkusen bez porážky získal jak domácí titul, tak pohár. Padl až ve finále Evropské ligy po sérii 49 zápasů, v nichž zůstal nepokořen. Na mistrovství Evropy však Schicka potkalo zranění, a poslední zápas proti Turecku tak nemohl odehrát. I tak si ho ale jeho tým velmi cení. Pro případné zájemce stanovil Schickovu kupní cenu na 700 milionů korun.

Foto: Vitalii Vitleo, Shutterstock.com

Fotbalista Patrik Schick.

4. Jakub Voráček – 175 milionů Kč

34 let, hokej

Kvůli sérii otřesů mozku svou sportovní kariéru již ukončil, zazářil ale například jako komentátor na mistrovství světa a navíc mu ve výpočetním období těchto výdělků stále dobíhala smlouva z NHL. V žebříčku si tedy své místo našel poměrně vysoko. Sport ale není jeho jediným zdrojem příjmů. Je také spolumajitelem výrobce čajů OXO Bubble Tea a majetkově vstoupil do společnosti Tarespa, specializující se na ruční výrobu ojedinělých modelů sportovních stadionů.

Foto: Barbora Goldmannová, Seznam Zprávy

Bývalý hokejista Jakub Voráček.

5. Ondřej Palát – 162 milionů Kč

33 let, hokej, New Jersey Devils

Další z hokejových mistrů světa aktuálně útočí za americký klub New Jersey Devils. Za Česko se podíval například na olympiádu v Soči nebo na dvě mistrovství světa a své zemi nedělá ostudu ani za oceánem. Se svým bývalým klubem Tampa Bay Lightning dvakrát vyhrál Stanley Cup a dvakrát se dostal do finále.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ondřej Palát na mistrovství světa.

6. Tomáš Souček – 152 milionů Kč

29 let, fotbal, West Ham United

Druhý fotbalista žebříčku má tuto sezonu důvod k radosti. Ačkoli český tým na Euru letos k vítězství nedovedl, za lepších podmínek prodloužil svůj kontrakt u londýnského klubu West Ham United. A to až do roku 2027.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Tomáš Souček.

7. Pavel Zacha – 135 milionů Kč

27 let, hokej, Boston Bruins

O Zachovi by se dalo říct, že je ke sportu vychovaný. Jeho otec je totiž zakladatelem kamevédy, speciálního stylu výchovy, který se zaměřuje na komplexní rozvoj dítěte hned od jeho narození. Svého syna vedl k tomu, aby z něj byl profesionální sportovec, a ačkoli někteří tento způsob vnímají jako kontroverzní, jedno se upřít nedá – výsledkem je hráč NHL se zlatou medailí z mistrovství světa v hokeji.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hokejista Pavel Zacha (uprostřed).

8. Jakub Vrána – 134 milionů Kč

28 let, hokej, St. Louis Blues

Začínal v pražském klubu Letci Letňany, posléze se ale jako patnáctiletý vydal do světa a dostal smlouvu ve švédském Linköpingu. Později se přesunul do USA a aktuálně hraje za klub St. Louis Blues. Působení v NHL mu chvíli kazil jeho boj se závislostí na návykových látkách, kvůli kterému musel do asistenčního programu, jenž hráčům pomáhá například v boji s psychickými potížemi či závislostmi. Od loňského roku již opět hraje, na mistrovství světa se ovšem neprobojoval.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Jakub Vrána.

9. Filip Hronek – 128 milionů Kč

26 let, hokej, Vancouver Canucks

Rodák z Hradce Králové dostal v červnu u Vancouver Canucks novou smlouvu na 7,25 milionu dolarů za sezonu. V příštím ročníku se tedy pravděpodobně posune výš.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Filip Hronek (vlevo).

10. Markéta Vondroušová – 121 milionů Kč

25 let, tenis

Do loňského žebříčku se vítězka Wimbledonu těsně nedostala. Nikoliv kvůli malému výdělku, ale kvůli sledovanému období. To totiž končí červnem, zatímco Wimbledon se hraje v červenci. Vondroušová se tak do žebříčku probojovala až nyní a ve svých 25 letech se stala nejmladší členkou top desítky a také jedinou ženou. Teď má Česko sice novou wimbledonskou vítězku, na tu si ale žebříček pravděpodobně opět počká až do příštího roku.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Markéta Vondroušová na OH v Tokiu.

Zbytek top dvacítky si můžete prohlédnout zde:

JménoSportVěkTýmVýdělek
11.Petr Mrázekhokej32Chicago Blackhawks104 mil. Kč
12.Radko Gudashokej34Anaheim Ducks94 mil. Kč
13.Radek Faksahokej30Dallas Stars93 mil. Kč
14.Vítek Vaněčekhokej28San Jose Sharks88 mil. Kč
15.Adam Hložekfotbal22Bayer Leverkusen85 mil. Kč
16.Martin Nečashokej25Carolina Hurricanes83 mil. Kč
17.Karel Vejmelkahokej28Utah Hockey Club75 mil. Kč
18.Antonín Barákfotbal29Fiorentina72 mil. Kč
19.Jiří ProcházkaMMA3166 mil. Kč
20.Pavel Kadeřábekfotbal32Hoffenheim65 mil. Kč
Zdroj: Forbes

Doporučované