Hlavní obsah

K soudu se zatím přihlásilo 12 věřitelů společnosti Tameh Czech

Tameh dodával energie huti Liberty Ostrava.Video: Jan Marek

K ostravskému soudu dosud přihlásilo své pohledávky 12 věřitelů společnosti Tameh Czech, která je od 19. prosince v úpadku. Zatím největším věřitelem je banka Raiffeisenbank.

Článek

Pohledávka Raiffeisenbank se týká nesplacené jistiny úvěru a činí 580,6 milionu korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Na přihlášení pohledávek mají věřitelé dva měsíce od vyhlášení usnesení o úpadku.

Tameh dodává energie huti Liberty Ostrava. Insolvenční návrh na sebe Tameh podal sám. Uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Kvůli své insolvenci Tameh následně přestal huti dodávat energie, a obě firmy jsou tak nyní mimo provoz. Jejich zaměstnanci jsou od 22. prosince doma. Do práce se měli vrátit ve středu, místo toho ale firmy v úterý oznámily, že se lidé do práce vrátí 9. ledna. Tameh má více než 300 zaměstnanců, huť Liberty Ostrava i s dceřinými firmami zhruba 6000.

Mezi věřiteli Tamehu je i Liberty Ostrava, která přihlásila pohledávky za 2,43 milionu korun. Týkají se ceny za technologickou vodu, kterou Tameh od huti odebral. Mezi dalšími přihlášenými věřiteli jsou například společnosti Reelgate, která žádá 14,77 milionu korun mimo jiné za úroky z prodlení, nebo Elprom Service, jež požaduje 3,11 milionu korun za rekonstrukci osvětlení.

Související témata:

Doporučované