Hlavní obsah

Inflace v eurozóně mírně zrychluje, ECB ale přesto nejspíš sníží sazby

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Eurové bankovky a mince. Ilustrační foto.

Růst cen v eurozóně v květnu o pár desetin zrychlil, na odhodlání Evropské centrální banky zahájit snižování úrokových sazeb to však nejspíš nic nezmění.

Článek

Spotřebitelské ceny v eurozóně stouply v květnu meziročně o 2,6 procenta, což představuje zrychlení o 0,2 procentního bodu oproti dubnovému tempu, ukázala v pátek data, která zveřejnil Eurostat.

Evropská centrální banka (ECB) cíluje inflaci na úroveň kolem dvou procent, ke které se tempo růstu cen od začátku letošního roku postupně přibližovalo. Květnový údaj tak přinesl odchylku od sestupného trendu, která by teoreticky mohla znamenat, že si ECB uvolňování měnové politiky ještě rozmyslí.

Z ECB ovšem zaznívají v posledních týdnech hlasy, které jednoznačně mluví pro to, že až se vedení centrální banky ve čtvrtek 6. června sejde k jednání o úrokových sazbách, bude výsledkem snížení nejsledovanější depozitní sazby z nynějších 4,0 procenta.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý týden vyjádřila přesvědčení, že boj s inflací ECB zvládla. „Jsem si skutečně jistá, že inflaci máme pod kontrolou,“ řekla ve vysílání irské televizní stanice RTE.

Na otázku, jestli lze od červnového jednání očekávat snížení sazeb, sice Lagardeová jako obvykle nedala přímou odpověď, zároveň se však vyjádřila dosti silně ve prospěch takového kroku.

„Nejsme pod žádným tlakem, není zde žádný předpis, žádný závazek. Ovšem pokud data, která obdržíme, posílí úroveň jistoty, kterou máme, tedy že ve střednědobém výhledu doručíme inflaci dvě procenta, což je náš cíl, naše mise, naše povinnost, pak je to silně pravděpodobné,“ řekla Lagardeová.

Hlavní ekonom ECB Philip Lane v pondělním rozhovoru pro Financial Times uvedl, že centrální banka je připravena snižovat sazby. „Pokud se neobjeví nic opravdu překvapivého, tak v tomto okamžiku toho vidíme dost na to, abychom mohli odstranit onu nejvyšší úroveň restrikce,“ řekl Lane.

Analytici oslovení v průzkumu agentury Bloomberg se většinově shodli na tom, že ECB sníží úrokové sazby v šesti standardních krocích - vždy o 0,25 procentního bodu. To sice znamená, že by se pokles klíčové sazby zastavil na úrovni 2,5 procenta, tedy výše, než se čekalo dříve, zároveň však ekonomové nepochybují, že ECB s tímto pohybem začne už příští týden.

Páteční data Eurostatu také ukázala, že v rámci eurozóny v květnu nejrychleji rostly v Belgii, a sice o 4,9 procenta. Naopak nejpomalejší vzestup cenové hladiny vykázalo Lotyšsko s výsledkem 0,2 procenta. Údaje za celou Evropskou unii zatím nejsou k dispozici.

Doporučované