Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Zmizí další pilíř vzdělávání. Vymaže ho AI, varuje odborník

Jan Romportl je zakladatel Elin.ai a expert na umělou inteligenci. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Už za dva roky by umělá inteligence mohla převzít většinu juniorských pozic. Firmy vyjde levněji, ale lidstvo bude mít problém. „Jak se z juniorů stanou senioři, když budou mimo? Jak budou fungovat?“ ptá se Jan Romportl.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Open AI – zatím neveřejně – škáluje úrovně umělé inteligence. Stupňů je pět. Na jedničce, tedy nejníže, je smysluplná konverzace, tedy vlastně všechny současné chatboty, nejvyšší příčku ovládá AI, která funguje jako organismus.

Už za dva roky by ale mohl být naprosto běžný stupeň číslo tři – takzvaní Agenti. Umělá inteligence schopná plnit úkoly a opravit své chyby. „To bude zásadní přelom, autonomní AI. Entita, kterou pustíte do světa a ona má nějaký cíl. Začne si dělat plány, ty kritizovat, přizpůsobovat a autonomně jednat. Myslím, že tohle bude zásadní zlom,“ říká v pořadu Inside Talks expert na umělou inteligenci Jan Romportl.

Juniorské pozice v ohrožení

V té době bude podle něj Agent AI schopen skutečně nahradit pracovní sílu. „Člověka, který na začátku vykonává nějakou repetitivní činnost –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například dohlíží na tabulky a podobně. Může to být třeba software developer, účetní, ale v podstatě jsou to všechny juniorní pozice,“ říká Romportl s tím, že tento bod postaví lidstvo před klíčové rozhodnutí.

„Není to úplně dobrá zpráva třeba právě pro softwarové developery. Na jejich práci i mzdy bude tlak. Zároveň to není dobrá zpráva celkově. Jak se z juniorů stanou senioři, když budou mimo? To stejné platí o advokátech a dalších profesích. Co budou dělat koncipienti? Jak budou fungovat? Budeme si muset položit tuto otázku,“ říká Romportl. Zmizet tak může další vrstva vzdělávání, kterou firmy často využívaly – co se nenaučíte ve škole, naučíme vás u nás.

Finanční výhody budou podle Romportla jednoznačně na straně umělé inteligence. „Pro většinu firem se to stane součástí jejich kancelářských balíků,“ dodává.

Dva scénáře na výběr

Co to bude ale znamenat pro lidstvo? „Myslím, že máme na výběr. V tuto chvíli se dostáváme do dvou hlavních typů scénářů. Jeden je dystopický, druhý utopický,“ vysvětluje Romportl.

V prvním scénáři převáží AI. „Budeme předávat klíče od více a více věcí, rozhodování a řízení našeho světa různým AI systémům. Nemusí to být hned ta obecná umělá inteligence, která se tam nakonec někde objeví. Prostě budeme my sami sebe diskvalifikovat od rozhodovacího procesu. A bude silný ekonomický tlak, aby se k tomu svět posunul, protože to bude efektivnější. A zároveň si ale musíme přiznat, že v takovém scénáři se lidem, kteří přestanou být v produktivním světě užiteční a jejich ekonomická hodnota bude nulová, začnou dít psychicky dost nepříjemné věci,“ říká Romportl. V této verzi může nakonec AI převzít i role učitelů, koučů, pečovatelů i ošetřovatelů v domovech pro seniory.

„Pak je tu ta pozitivní větev, druhý scénář –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pojďme si některé věci zakázat. Pojďme si rovnou dopředu říct, že je divné, abychom seniorům v domovech důchodců dali na povídání ChatGPT. Možná je to ekonomicky výhodné, ale co kdyby to dělali lidé, kteří do té doby dělali faktury, ale dnes nemají co dělat, protože faktury dělá AI?“ říká Romportl.

Otroctví bylo také přijatelným způsobem fungování

Upozorňuje ale, že tato cesta nebude nikdy fungovat, pokud na to nebude nastavený etický a hodnotový rámec lidí.

„Já říkám, že hezký příklad je otroctví a zrušení otroctví v polovině devatenáctého století. Vždyť otroctví byl docela normální a eticky přijatelný způsob fungování po tisíce let. Jakákoliv regulace, která by před půlkou devatenáctého století chtěla zakázat otroctví, by prostě nefungovala, protože lidé si nemysleli, že je to špatné. Pak se ale stala obrovská změna v nastavení mysli celé společnosti. Proto ty regulace fungovaly,“ říká Romportl.

Nyní se podle něj musí společnost zachovat stejně a zakázat si představy, že je možné lidi nahradit i v těch rolích, kde je právě to, že jsou to živí lidé, podstatné. Byť by to bylo ekonomicky sebevýhodnější. „Stejně jako to otroctví. Nahradit kouče, ošetřovatele či učitele umělou inteligencí může být hrozně cool, ale je to špatně,“ dodává s tím, že teď bude klíčová ta samotná hodnotová změna lidstva.

I při rychlém vývoji AI je to podle něj stále stihnutelné. “ Je to 50 na 50, že se to podaří. Ano, bude tu ekonomický tlak, ale na něco, co je řekněme chucpe. Něco, co prostě nejde,“ dodává s tím, že výhodou je, že to máme jako společnost ve svých rukou. „Toto není tajfun, zemětřesení nebo asteroid, který odněkud přilétne. My si ten osud sami připravujeme, to znamená, že jako lidstvo ho máme plně ve svých rukou,“ říká Romprtl.

Inside Talks

Pořad, ve kterém bude Zuzana Hodková se stálým týmem expertů rozebírat zákulisí byznysu. Tito insideři popíší, jakými tématy žijí průmysl, potravinářství, reality, startupy, finance, energetika nebo automobilový průmysl, a vysvětlí klíčové momenty a souvislosti.

Insidery je tato skupina šéfů:

  • Tomáš Kolář z Linetu
  • Petr Palička z realitní divize Penty
  • Petr Novák z divize automotive společnosti JTEKT
  • Tomáš Spurný z Moneta Money Bank
  • Ondřej Fryc z Reflex Capital
  • Martin Durčák z ČEPS
  • Karel Pilčík z MP Krásno
  • Jan Romportl z Elin.ai
Foto: Seznam Zprávy

Inside Talks. Každý pátek na SZ Byznys.

Doporučované