Hlavní obsah

Firmy a lidé zasažení povodní nemusí platit pokuty za prodlení z placení daní

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Finanční správa promine subjektům zasaženým povodněmi sankce z prodlení u daňových povinností. Dnes je splatná čtvrtletní záloha daně z příjmu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Finanční správa promine subjektům, které zasáhly současné povodně, sankce kvůli opožděnému plnění daňových povinností. Firmám by mohly hrozit pokuty například kvůli pozdnímu zaplacení čtvrtletní zálohy daně z příjmu, kterou by měly odvádět do dneška. Finanční správa to uvedla na síti X.

„Správci daně plně zohlední aktuální mimořádnou situaci a využijí všech možností úlev dle platného práva,“ uvedla Finanční správa. „Pokud by v důsledku ztížených ekonomických či sociálních poměrů měly daňovým subjektům vzniknout jakékoli sankce v souvislosti s plněním daňových povinností, budou správci daně na žádost prominuty,“ doplnila.

Rozsáhlé záplavy zasáhly nejsilněji Moravskoslezský a Olomoucký kraj, s dopady intenzivních dešťů a silného větru se ale potýká většina republiky. Dnes se situace na horních tocích řek pomalu uklidňuje, povodňová vlna se ale přesunula na střední a nižší toky. Pršet má dnes nejvíc na jihu Čech, což může zhoršit povodňovou situaci na Lužnici a Nežárce. Bez elektřiny zůstává zhruba 118 000 domácností.

Doporučované