Hlavní obsah

Lagardeová z ECB: ekonomika eurozóny se bude nadále zotavovat

Foto: ECB youtube channel., Seznam Zprávy

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová.

aktualizováno •

Evropská centrální banka (ECB) snížila klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Po obecně očekávaném kroku se trhy soustředí na to, jak rychle bude uvolňování měnové politiky pokračovat.

Článek

Centrální banka eurozóny poprvé od loňského září sáhla na úrokové sazby – tehdy je naposledy zvýšila, a završila tak proces utahování měnových podmínek zahájený v červenci 2022. A nyní je začala snižovat.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová na tiskové konferenci po zasedání Výkonné rady uvedla, že centrální banka očekává, že kondice ekonomiky v eurozóně se bude nadále zlepšovat.

„Očekáváme, že se ekonomika bude nadále zotavovat s tím, jak vyšší mzdy a lepší výsledky obchodu tlačí reálné příjmy vzhůru. Silnější vývozy by měly podporovat růst i v dalších kvartálech vzhledem k tomu, jak roste globální poptávka po zboží a službách,“ řekla Lagardeová.

„(Dubnová data) potvrzují, že cenové tlaky postupně ustupují, nicméně inflace zůstává vysoká. Mzdy nadále rostou zvýšeným tempem, a dohánějí tak minulou inflaci,“ upozornila Lagardeová. Zopakovala také, že ECB se bude při rozhodování o úrokových sazbách pokaždé řídit aktuálními čísly z ekonomiky, a nelze proto stanovit nějakou závaznou trajektorii měnové politiky.

Čtvrteční rozhodnutí ECB očekávalo všech 82 ekonomů a analytiků, které ve svém průzkumu oslovila agentura Reuters. Většina z nich pak předpověděla, že letos přijde ještě dvojí snížení sazeb v září a v prosinci.

Finanční trhy oproti tomu počítají s pomalejším sestupem úrokových sazeb – podle pozic na trhu by letos měla ECB úroky snížit pouze dvakrát. To by znamenalo, že po čtvrtečním kroku už by měl letos přijít jen jeden. To představuje výraznou změnu oproti náladě na začátku roku, kdy trhy počítaly s tím, že sazby ECB letos klesnou v šesti krocích.

Centrální banky snižováním úrokových sazeb pomáhají dané ekonomice, protože takový krok uvolňuje pohyb peněz, což obecně podporuje ekonomickou aktivitu.

Pro českou korunu otevírá snížení sazeb ovlivňujících pohyb kurzu eura prostor k posilování. Ovšem vzhledem k tomu, že další snižování úrokových sazeb pravděpodobně čeká také Českou národní banku (ČNB), nebude patrně případné posilování koruny příliš výrazné. Hlavní úroková sazba ČNB nyní stojí na 5,25 procenta.

ČNB podle květnové prognózy očekává, že ve třetím kvartálu bude průměrný kurz 25,11 koruny za euro a v posledním letošním čtvrtletí pak 25,02 koruny za euro. Aktuálně se přitom obchoduje poblíž úrovně 24,60 koruny za euro.

Doporučované