Hlavní obsah

Dovolené se blíží a silnější koruna zlevňuje euro, dolar i liru

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Posilující koruna nahrává letním dovoleným. Podle analytiků je pro Čechy nyní zajímavý nejen nákup eura, ale také amerického dolaru či turecké liry. S posilující korunou se ale Česká republika naopak stává dražší pro turisty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká koruna je aktuálně nejsilnější za poslední čtyři měsíce. Pro Čechy tak zlevňuje nákup zahraničních měn, především pak euro, oproti kterému od začátku května posílila o 50 haléřů, tedy o dvě procenta. Zatímco ještě před měsícem bylo nad hranicí 25 korun za euro, dnes si stojí na úrovni 24,71.

Pro české turisty přichází posílení koruny právě včas. Blíží se totiž začátek prázdnin a s nimi také letní dovolené, na které si mnozí Češi budou chtít nakoupit cizí měnu. Na loňské hodnoty se sice kurz koruna–euro pravděpodobně nedostane, podle Volfa je ale jakákoli hodnota pod 25 korun za euro slušný kurz pro nákup na dovolenou.

„Je možné nakoupit část eur už dnes a později zbytek. Češi tak mohou velmi dobře pracovat s kurzovým rizikem, které se však vyplatí pouze u dražších dovolených, kde může být úspora podstatná,“ odpovídá Volf na otázku, zda se eura na dovolenou tedy vyplatí koupit již nyní.

Podle Nováka není pro další rychlé posilování koruny směrem k hladině 24,50 koruny za euro v současné době prostor, aktuální kurz tak pro nákup eur na letní dovolenou vnímá jako zajímavý. A euro není jedinou měnou, která je nyní pro Čechy výhodnější.

„To samé platí i pro nákup dalších zahraničních měn jako americký dolar či turecká lira. V meziměsíčním srovnání je i mírně levnější polský zlotý, a v neposlední řadě je i maďarský forint relativně levnější z pohledu posledního půl roku,“ doplňuje Novák a upozorňuje, že meziročně je ovšem zlotý o deset procent dražší. O něco levnější je nyní také bulharský lev, švýcarský frank nebo libra.

Silnější by podle analytiků koruna mohla setrvávat i v dalších týdnech, její kurz vůči euru by se tak pod hranicí 25 korun mohl ještě nějakou dobu udržet.

„Aktuální hladina kurzu koruny je blízko té, kterou čekáme pro konec letošního roku. Proto ve zbytku letošního roku již další významné posílení koruny nečekáme. Krátkodobě se navíc nedá vyloučit ani mírná korekce, která, pokud nastane, ale nebude pravděpodobně výrazná,“ sdělil redakci SZ Byznys analytik České spořitelny Jiří Polanský.

O kurzu vlastně rozhodla ČNB a úrokové sazby

Podle Miroslava Nováka, analytika společnosti Akcenta, za silnou korunou stojí hned několik důležitých faktorů. Prvním z nich bylo zasedání bankovní rady ČNB na začátku května, kdy v nové prognóze ČNB výrazně upravila křivku budoucího vývoje úrokových sazeb, které se budou ve druhé polovině roku snižovat pomaleji, než se očekávalo.

Dalším impulzem k posílení pak bylo zrychlení spotřebitelské inflace, což je dalším indikátorem toho, že ČNB bude s dalším snižováním úrokových sazeb pravděpodobně opatrnější. Třetím faktorem je podle něj oslabování dolaru, který od začátku května vůči koruně klesl o necelých 70 haléřů.

„V neposlední řadě koruna zatím v květnu těží i z oslabování amerického dolaru. Většinou platí vztah, že pokud dolar oslabuje vůči euru, tak koruna posiluje vůči dolaru i euru,“ doplnil Novák.

S tím souhlasí i hlavní analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. „Koruna v posledních týdnech posiluje prakticky z jediného důvodu a tím je vyšší inflace a tím pádem silnější očekávání toho, že ČNB nepůjde s hlavní sazbou dolů tak rychle. Domácí měna bude mít delší dobu vyšší úročení a jako taková je zajímavější pro investory. Z držby více úročené měny je vyšší výnos,“ myslí si.

Doporučované