Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

„Zlevníme, dotkne se to 1,7 milionu lidí,“ slibuje manažer z ČEZ

Foto: ČEZ

Generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

ČEZ letos několikrát zlevnil ceny elektřiny a plynu a bude v tom pokračovat i příští rok. Trhy podle generálního ředitele ČEZ Prodej Tomáše Kadlece naznačují pokles i v dalších letech.

Článek

Velkoobchodní trhy s elektřinou a plynem jsou letos daleko klidnější než v předchozích krizových letech. Největší dodavatel energií v Česku ČEZ Prodej zlevnil většině svých zákazníků už dvakrát během tohoto roku, další pokles slibuje v lednu.

Faktury za energie se sníží 1,7 milionu odběratelům. „Když elektřinou pouze svítí, jde o úsporu zhruba 1700 Kč ročně. U domácnosti, která topí a má rozumnou spotřebu nějakých devět či 10 MWh, je to přes 5000 Kč ročně. U plynu je to obdobné,“ popisuje v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Prostor pro další pokles ceny podle něj ještě zůstává.

Brzy budou dodavatelé řešit také výzvy spojené s možností sdílet elektřinu, která je však ještě v začátcích. Zákazníci se k němu mohou registrovat teprve od začátku srpna, přičemž ČEZ zatím ví o desítkách zájemců. Se sdílením elektřiny se však pojí i náklady, které běžný spotřebitel nevytváří.

Jde o náklady na tzv. odchylku, tedy rozdíl mezi obchodníkem predikovanou spotřebou a skutečnou spotřebou zákazníka. Doposud dodavatelé dělili tyto náklady rovnoměrně mezi všechny klienty. To se však podle Kadlece musí změnit, jinak budou na některé zákazníky doplácet ti, kteří zvýšené náklady nevytvářejí.

Chystáte nějaké úlevy pro zákazníky, které postihla povodeň a teď mají jiné starosti než platit účty za energie?

Zákazníci se nemusejí bát. Těm, kterých se to bude dotýkat, vždycky vyjdeme vstříc. Samozřejmě připravujeme mimořádné splátkové kalendáře a odložení záloh. Teď ať se soustředí na to, co je pro ně důležité.

ČEZ Prodej od 1. ledna příštího roku sníží ceny energií. Kolika zákazníků se tato změna dotkne a o kolik se jim cena za megawatthodinu (MWh) sníží?

Meziročně jde o pokles 14,5 procenta na silové elektřině a u plynu je to dokonce 25 procent. Ještě jsme jednou zlevnili už v polovině roku, takže jde o druhý pokles cen, na který navazujeme. Dotýká se to 1,7 milionu zákazníků, kteří jsou na nefixovaných produktech, takže velká část.

Co to pro domácnost s průměrnou spotřebou energií znamená? Jak vysoká bude její finanční úspora?

Záleží samozřejmě, jak elektřinu nebo plyn domácnost využívá. Když elektřinou pouze svítí, jde o úsporu zhruba 1700 Kč ročně. U domácnosti, která topí a má rozumnou spotřebu nějakých devět či 10 MWh, je to přes 5000 Kč ročně. U plynu je to obdobné, tedy 5000 Kč ročně u spotřeby 10 MWh.

Větší otázkou je samozřejmě to, jakou spotřebu domácnost má. Stále vidíme velký prostor pro pokles spotřeby. Devět až 10 MWh jsou u lidí, kteří médiem vytápějí, realistická čísla. Některé domácnosti však stále mají spotřebu 20 nebo 30 MWh ročně. Tam je potřeba nejdříve energii uspořit a teprve pak se ptát, nakolik mi pomůže ušetřit můj dodavatel.

Od začátku energetické krize zákazníci poměrně významně šetřili energiemi zejména kvůli finančním úsporám. Pozorujete stále, že elektřinou a plynem šetří, nebo už tento trend polevuje s tím, jak šly ceny energií dolů?

Tento trend se jednoznačně zastavil. Zákazníci už nepokračují v tom trendu úspor na tak velkých číslech. Trend byl pět až 10 procent ročně, což se zastavilo. A je to pravděpodobně tím, že se ceny opět dostaly na mnohem komfortnější úroveň a nenutí domácnosti šetřit.

Plánujete snižovat ceny elektřiny a plynu i ve fixovaných produktech?

Fixované produkty jsme letos zlevňovali třikrát. Víceméně zlevňujeme velmi pravidelně. Umožňovaly nám to velkoobchodní ceny.

Je ještě nějaký prostor pro další pokles cen energií v příštím roce?

Určitě ano. Naznačují to i forvardy na velkoobchodních trzích. Dá se říct, že pro každý rok jsou levnější o pět až sedm eur. Rok 2026 je o pět až sedm eur levnější než 2025, v roce 2027 je pokles zhruba stejný. To indikuje, že ty trhy předpovídají, že cena půjde dolů, nicméně v minulých měsících cena elektřiny kolísala v rozmezí 20 eur mezi 85 a 105 eur za MWh. Ale jestli volatilita převáží dlouhodobý trend, který trhy předpovídají, teď nedokážu predikovat.

Tyto poklesy a zlevňování se však týkají silové elektřiny. Když si k tomu vezmeme i regulovanou složku, která na začátku roku 2024 meziročně výrazně narostla, může se stát, že část poklesu silové elektřiny vymaže nárůst regulované složky?

Nemůžu komentovat regulovanou část, kterou určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu.

Už loni ale Energetický regulační úřad naznačoval, že by si zákazníci měli na růst regulované složky zvyknout. A podobné signály vysílají třeba i distributoři, kteří musejí masivně investovat do rozvoje sítí, což se domácnostem promítá do regulované části ceny elektřiny.

My tyto signály od Energetického regulačního úřadu slyšíme stejně jako zákazníci. Nemám k novým cenám žádnou další informaci, ale signály jsou, to máte pravdu.

Co bude určovat cenu elektřiny v příštím roce? Teď to byla hlavně cena emisní povolenky a cena plynu. Může už příští rok dojít třeba na to, že bude do cen promlouvat výroba elektřiny z uhlí, která je čím dál méně profitabilní?

Věřím, že tyto dva hlavní faktory nadále setrvají, to znamená cena plynu, včetně všech geopolitických vlivů, které mají vliv na cenu plynu, a cena povolenky. Dobrá zpráva je, že co se týče LNG terminálů, celé distribuční soustavy, udělala Evropa velký kus práce. Zásobníky na zemní plyn jsou naplněné opět na rekordních úrovních. Bavíme se o nějaké mírné volatilitě, nikdo teď nečeká, že by se opakoval černý scénář krize minulých let.

Takže ceny budou spíš dále klesat?

Trhy to teď předpovídají, ale mohou se mýlit. Je důležité uvědomit si dva faktory. První, že trhy předpovídají mírný pokles. Druhý faktor je to, že cena nadále zůstává poměrně volatilní, i když zdaleka ne tolik jako v době krize, kdy se měnila o desítky, někdy i stovky eur za MWh v řádu několika dní. Ale volatilita v pásmu 20 eur mezi 80 či 85 až 100 a 105 eury tam je.

Cenu elektřiny stále z části určuje i zkapalněný zemní plyn (LNG), který Evropa dováží ze zámoří. Na cenu má vliv také poptávka po LNG v Asii, která může evropské odběratele přeplatit. Má podle vás Evropa dostatečně silnou vyjednávací pozici na to, aby si pro sebe vyjednala nějakou přijatelnou, nebo co nejnižší cenu za tuto komoditu?

Věřím, že ano. Když se Evropa jako celek spojí, tak je její vyjednávací pozice určitě velmi silná. Zemního plynu je na světě dostatek a pokud se vybuduje infrastruktura a zajistí se kontrakty, neměla být cena plynu jakoukoliv překážkou.

Od srpna se mohou zájemci o sdílení elektřiny registrovat u Elektroenergetického datového centra. Kolik vašich zákazníků už se ke sdílení elektřiny přihlásilo?

Tohle jsme zprostředkovali našim zákazníkům. Zatím tuto službu využily nízké desítky z nich, ale do budoucna bude počet růst. Když si to někdo zařídí sám, my o tom nevíme. Ale nepředpokládáme, že by to byla nějaká lavina. Jsou to spíš desítky.

Víte, jestli už elektřinu reálně sdílejí, nebo ne?

Vyřízení žádosti o sdílení trvá 30 dní. Myslím si, že reálné sdílení nastává v těchto dnech.

Dostali jste včas všechny informace, které se týkaly spuštění sdílení elektřiny?

Ke spuštění jsme je měli včas. 5. září jsme zákazníkům nabídli, že za ně registraci vyřídíme, takže jsme reagovali velmi flexibilně.

Náklad na odchylku se dnes distribuuje velmi demokraticky. To znamená napříč zákaznickým portfoliem. Je to trend, který bude potřeba obrátit.

Co sdílení zákazníkům přinese?

Věříme, že celá nová energetika, dynamické měření apod. podpoří vznik nových služeb, produktů a na to se samozřejmě připravujeme i my. Sdílení elektřiny je určitě zajímavé pro nějaký menší segment, který pracuje se svou výrobou a spotřebou. Pro běžného spotřebitele je to poměrně složité a ty benefity nejsou tak výrazné.

Připravujete nějaký speciální produkt šitý na míru těm, kteří mají o sdílení zájem a který by zohledňoval to, že někdy odebírají elektřinu od jiného zákazníka a někdy ze sítě?

Na brzké období připravujeme produkt, který umožní využívat výhod, že ceny elektřiny se mohou výrazně měnit, ale bez rizika spotového tarifu. Už se dá predikovat, v kterých obdobích bude elektřina levnější a my umožníme zákazníkům využívat těchto období, aniž by na sebe vzali to ohromné riziko spotového produktu, který vás naopak vytrestá, když se na trhu stane něco špatného.

Ale i tady bude cena proměnlivá?

Ano, ale bude předvídatelná. Zákazníci si budou moct plánovat spotřebu, což u toho spotového produktu jde poměrně špatně.

Bude fungovat na základě toho, jak se chová trh a kde dokážeme predikovat, že ta cena může být levnější. Vyžaduje, aby na straně zákazníka byla spotřeba časově ovlivnitelná, takže spotřebiče, které se dají podle toho zapnout, či vypnout.

Může se u tohoto produktu stát, že zákazníci budou mít v určité době dražší odběr než zákazníci na vašich běžných produktech?

Budeme schopni určit, v kterých pásmech bude jaká cena a klient si podle toho bude moct naplánovat svou spotřebu. Ale je to jen pro domácnosti, které mohou se spotřebou aktivně pracovat a mají průběhové měření.

Sdílení elektřiny bude pro dodavatele znamenat taky vyšší náklady na odchylku, tedy rozdíl mezi očekávanou a reálnou spotřebou. Jak se s tím vypořádáte?

Budeme se s tím muset vypořádat my i celý trh. Tohleto je samozřejmě element, který nová energetika přináší. Není to ještě vyřešeno, jsou to diskuze, které právě probíhají.

Máte už odhad, jak velká by odchylka mohla být u lidí, kteří budou sdílet proud?

Tyto odhady ještě nemáme k dispozici. Ale oproti období před krizí se náklady na odchylku zvýšily, a to násobně.

Co mělo dopad na zvýšení této položky?

Je tam více vlivů. Je to struktura energetiky ve smyslu výroby, kam vstupují i výrobci ze solárů, ale nejsou tím jediným faktorem. Samozřejmě to souvisí i s volatilitou na trzích, protože se mnohem více projevuje v jednotlivých špičkách, které pak musíte dorovnávat.

Až se sdílení elektřiny naplno rozjede, kdo vyšší náklady na odchylku zaplatí?

Náklad na odchylku se dnes distribuuje velmi demokraticky. To znamená napříč zákaznickým portfoliem. Je to trend, který bude potřeba obrátit a ten náklad budou muset platit více ti zákazníci, kteří ho vytvářejí. Ale nedělal bych úplně rovnítko mezi nákladem na odchylku a drobnými výrobci solární energie v domácnosti.

Je důležité si uvědomit, a my to radíme všem našim klientům, že ta solární energie, kterou si doma vyrábějí, by ideálně měla být doma spotřebována.

Společnost Innogy v létě oznámila, že zákazníkům s fotovoltaikou, od nichž vykupuje nespotřebovaný proud, bude účtovat speciální částku navíc, která pokryje náklady na odchylku a nebudou ji muset přenášet na někoho jiného. Plánujete udělat něco podobného?

Je to směr, kterému se asi nelze vyhnout. Náklady, které se rozkládaly rovnoměrně mezi zákazníky, se budou muset alokovat tam, kde vznikají.

Doporučované