Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Češky stále investují méně než Češi. Začínají je však dohánět

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

České ženy sice stále investují méně než muži, i přes překážky je však v mnoha ohledech začínají dohánět. Zlepšují své znalosti a dorovnávají také průměrnou hodnotu svých portfolií.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na investování nahlíží Češi a Češky rozdílně a nepoměr panuje také v tom, jestli obě pohlaví vůbec investují. Zatímco nějakou zkušenost s ním má asi 70 procent českých mužů, u žen to je pouhých 50 procent. Vyplývá to z výzkumu Jak Češi investují?, který si nechala prostřednictvím platformy Instant Research zpracovat investiční platforma InvestBay.

Jednou měsíčně podle výzkumu v Česku investuje zhruba třetina mužů a pětina žen. Muži nejen investují více, ale jsou v investování sebevědomější a ochotnější více riskovat. To se projevuje i v tom, jak často vyhledávají služby finančních poradců. Zatímco žen se na poradce podle výzkumu obrací přes 40 procent respondentek, mužů bylo o téměř deset procent méně.

„Obecně lze říci, že ženy preferují buďto likvidnější produkty, nebo ty bezpečnější, méně rizikové. Nejvíce preferují investice do nemovitostí nebo ukládají peníze na spořicí účty. Jsou si také rády jisté a nechají si s investicemi poradit,“ komentuje výsledky výzkumu zakladatel a šéf investiční platformy InvestBay Daniel Rajnoch.

Stejně tak jsou si muži jistější, že si dokážou správně nastavit diverzifikované investiční portfolio. O tom, že vědí, jak by mělo portfolio vypadat, jich je přesvědčených 36 procent. Ženy si tím byly jisté pouze ve 22 procentech případů.

Podle Indexu investiční gramotnosti ale ženy ztrátu v investičních znalostech rychle dotahují. Zatímco v roce 2021 byl rozdíl ve znalostech ve prospěch mužů 50 procent, nyní představuje jen 35 procent. Největší problémy pro obě pohlaví podle indexu představují otázky ohledně principu složeného úročení a počítání s procenty. Ženy si pak nejsou jisté u otázek vlivu měnových kurzů, muži naopak v oblasti záruky budoucích výnosů.

Proč ženy investují méně?

Nejčastější bariéru u investování pro ženy podle Rajnocha představuje nedostatek finančních prostředků, případně obava ze ztráty financí a nedostatečné vědomosti v oblasti. Češky totiž často nevědí, jak by s investováním vůbec měly začít a potažmo komu své peníze svěřit.

Ženy navíc často vycházejí z jiných finančních podmínek, které jim v některých případech investovat ani nedovolí. Do investičních možností se tak logicky promítá i nerovnost v oblasti příjmů mezi pohlavími.

Podle údajů Eurostatu měly ženy v EU v roce 2023 v průměru o 13 procent nižší výplatu než muži. Na každé euro vydělané mužem tak žena vydělala pouze 0,87 eura. V Česku je tento rozdíl dokonce ještě výraznější. Se 17,9 procenta je dokonce třetí nejvyšší v rámci Evropské unie. Nejvyšší gender pay gap je v Estonsku (21,3 procenta), nejnižší naopak v Lucembursku (1,3 procenta).

S nižšími platy se tak logicky pojí i nižší starobní důchod. V roce 2022 byl podle investiční platformy Portu ženský důchod v průměru o 3271 korun nižší než u mužů, a to i přesto, že ženy pobíraly důchod v průměru delší dobu (29 let) než muži (19 let). Ženy starší 65 let tak patří mezi nejohroženější skupiny z hlediska rizika chudoby.

Ženy navíc často zastávají roli pečovatele či ošetřovatele blízkých a pracovní trh opouští i na několik let. Podle údajů Portu v roce 2022 tvořily ženy 98 procent příjemců rodičovského příspěvku a dvě třetiny osob, které dostávaly příspěvek na péči.

Oproti minulým letům se však situace výrazně zlepšuje a investorek je v Česku čím dál více. Z průzkumu Portu vyplývá, že zatímco před pěti lety, kdy bylo spuštěno, bylo mezi uživateli pouze pět procent žen, před rokem to bylo již 30 procent a nyní se tato hodnota blíží ke 40 procentům. A vyrovnává se nejen počet investorů a investorek, ale také průměrná hodnota jejich portfolií.

Atraktivní nemovitosti, nebezpečné krypto

Ne ve všem se investiční návyky žen a mužů liší. Sdílejí například společný pohled na investice do nemovitostí. Jako bezpečnou formu investice je podle InvestBay vnímá 60 procent žen i mužů, mnoho z nich si ji ale nemůže dovolit. Shoda panuje také v přístupu ke kryptoměnám, které vnímají jako neatraktivní a nebezpečnou investici.

„Ze všech nabízených forem investic označili Češi nejvyšší bodovou hodnotou stran bezpečnosti a atraktivity právě nemovitosti. Nicméně stejně tak spatřují problém v tom, že na tyto investice nemají dostatek vlastních financí. Jde o bariéru, která je limitující pro 72 procent respondentů,“ komentuje výsledky výzkumu Rajnoch.

Doporučované