Hlavní obsah

Češi narychlo instalují nové kotle. Peníze na dotace pomalu, ale jistě docházejí

Foto: Archiv Ivy Špačkové

Ilustrační foto.

Od září bude zakázáno používat kotle na tuhá paliva nesplňující emisní normy. Za jejich provoz hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Úřady plánují kontroly, výměna ale navzdory dostupným dotacím probíhá pomalu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvůli negativnímu dopadu na životní prostředí a ovzduší již nebude od začátku září možné používat některé třídy kotlů. Jejich majitelé, kteří starými kotli na uhlí vytápěli dům, tak mají povinnost je před zimou vyměnit. Při používání kotle, který nesplňuje emisní požadavky, hrozí jeho provozovateli po prvním září pokuta.

Podle ČTK zbývalo v květnu celostátně vyměnit zhruba 150 tisíc zastaralých kotlů, úřady se proto chystají na kontroly. Ty mají na starosti obce s rozšířenou působností (ORP).

„Za zastaralý kotel hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Kontroly budou provádět na základě obdrženého podnětu pracovníci Odboru životního prostředí,“ uvedl pro SZ Byznys Michal Švarc, pracovník vztahů k veřejnosti Městského úřadu Sokolov.

Pracovníků, kteří by měli kontroly provádět, je podle něj dostatek. Kontroloři budou ale podle Nikoly Birklenové, tiskové mluvčí Moravskoslezského kraje, nejprve ukládat napomenutí a výzvu k nápravě.

Jak intenzivně budou úřady vyměněné kotle kontrolovat, zatím není jasné, například na Náchodsku masové kontroly neplánují. „Výkon státní správy na úseku ochrany ovzduší zajišťuje jeden zaměstnanec, což by mělo být postačující. Nepředpokládáme, že bychom v září zahájili masové kontroly na celém území ORP,“ vysvětluje Nina Adlof, tisková mluvčí Městského úřadu Náchod. Jeden zaměstnanec bude mít kontrolu na starost také v Jičíně či Třebíči.

Počet nevyměněných kotlů lze jen odhadovat

Kolik přesně zbývá vyměnit kotlů, není úplně jasné, nejsou totiž vedené v žádné evidenci. Čísla jsou proto orientační, řada domů se starým kotlem na tuhá paliva I. a II. emisní třídy již má namontováno tepelné čerpadlo či plynový kotel. Na základě vyplacených dotací se ovšem dá spočítat, kolik jich už vyměněno bylo.

„Podle našich velmi hrubých odhadů může zbývat vyměnit ještě tak 800 až 900 starých neekologických kotlů. Jsou to však pouze naše velmi hrubé odhady, neboť k této problematice neexistují žádné podklady, proto současně pevně věříme, že reálná čísla jsou daleko menší,“ komentuje situaci Vít Hofman, vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. Hlavní město výměnu kotlů podporuje dotacemi samo již od roku 1994. Od roku 2016 pak také evropskými penězi prostřednictvím kotlíkových dotací.

Téměř šest tisíc kotlů již bylo vyměněno na Ústecku, a to ve finančním objemu 689 milionů korun. Další dotační výzvy jsou ještě stále otevřené.

„Poslední dvě výzvy v Ústeckém kraji jsou zaměřeny na nízkopříjmové domácnosti. Tyto výzvy nejsou ještě ukončeny, hodnoty tedy nejsou konečné. V těchto výzvách bylo zatím přijato 793 žádostí a vyplaceno 430 dotací ve finančním objemu téměř 69 milionů korun,“ uvedla pro redakci SZ Byznys Magdalena Fraňková, vedoucí tiskového oddělení Ústeckého kraje.

Například Moravskoslezský kraj od spuštění dotací vyměnil již přes 28,5 tisíce kotlů, odhadem může podle Birklenové v kraji ještě zbývat dalších 25 tisíc nevyměněných starých neekologických kotlů. Prostředky na proplacení dotací kraj stále ještě má.

„Od začátku června bylo zaevidováno 456 žádostí, to je téměř 40 procent z celkového počtu žádostí registrovaných od loňského léta. Na poslední výzvu pro nízkopříjmové žadatele vyčlenilo MŽP pro náš kraj téměř 219 milionů korun. Aktuálně evidujeme 1012 doručených žádostí. Alokované prostředky by měly pokrýt až 1300 výměn, takže ještě je stále možnost o dotaci požádat, finance na to kraj ještě má,“ popisuje Birklenová situaci.

Do poslední výzvy Středočeského kraje se podle Jany Skopalíkové, radní pro oblast životního prostředí a zemědělství, zapojilo 930 žadatelů. Celkově je pro kraj v programu vyčleněno 225 milionů korun.

V naší poslední dotační výzvě jsou podmínky pro žadatele omezené, výzva je určena pouze pro osoby ve starobním důchodu, v invalidním důchodu třetího stupně a pro ty, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Zájem o dotace tedy trvá, bohužel většina zájemců nesplňuje podmínky krajského dotačního programu, následně je odkazujeme na NZÚ. Nicméně i z této omezené skupiny žadatelů jsme zaznamenali vyšší zájem,“uvádí Skopalíková.

Jaké dotace lze čerpat na výměnu kotle

Pokud máte doma kotel a nejste si jisti, jestli není třeba vyměnit, zkontrolujte, zda spadá do kategorie, které se týká zákaz používání. Jestli se jedná o první a druhou emisní třídu, najdete na výrobním štítku nebo v dokladu o kontrole kotle. Pokud je štítek nečitelný nebo chybí, můžete emisní třídu dohledat v technické dokumentaci nebo se poradit s topenářem.

1. Kotlíkové dotace podporují výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva za nové ekologičtější zdroje vytápění (například kotle na biomasu, plynové kotle nebo tepelná čerpadla). Dotace může pokrýt až 95 procent nákladů na nový kotel, maximálně však do výše 150 000 korun. Dotace se spravují prostřednictvím krajských úřadů, aktuální výzvy ale neplatí pro všechny domácnosti.

Kdo na ně má nárok a jak o ně žádat, jsme psali ZDE. Od září se kotlíkové dotace přesunou pod program Nová zelená úsporám Light.

2. Nová zelená úsporám je zaměřena na širší spektrum opatření pro snížení energetické náročnosti budov, včetně výměny kotlů. Dotace může pokrýt až 50 procent nákladů na výměnu starého kotle za nový a efektivnější. Podporuje také další opatření, jako je zateplení domů, výměnu oken apod. Výše dotací z obou programů se od 1. září 2024 sníží o několik tisíc až desítek tisíc korun v závislosti na typu zdroje vytápění. Proto se vyplatí podat žádost do 31. srpna 2024. Instalaci je možné provést později.

Se zvýšeným zájmem se před vypršením podacích lhůt potýkají také v Jihomoravském kraji, kde končí sběr žádostí 30. srpna. V rámci kotlíkových dotací zde bylo doposud vyměněno cca 4420 kotlů. Mimo dokončené realizace předpokládá kraj asi 450 dalších výměn.

„Zájem se v posledních dnech velmi zvýšil. Zájemcům o dotaci doporučujeme podat žádost co nejdříve, jelikož se blížíme vyčerpání finanční alokace. Po vyčerpání finanční alokace budou žádosti sbírány do zásobníku žádostí,“ doporučuje Petr Holeček z odboru tiskových věcí a marketingu krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Poptávka po výměně roste

Blížící se konec dotačních výzev a především termín prvního září vnímají také firmy, které se výměnám a servisům kotlů věnují. Zvýšila se podle nich poptávka, většinou ale zatím stíhají. Problém ale podle nich může nastat, pokud si zájemci o výměnu vzpomenou na poslední chvíli.

„Poptávka se zvedla, zvládáme ji uspokojovat, ale vidíme prostor pro mnohem větší poptávku. Mnoho zájemců o výměnu naráží na finanční náročnost takové výměny. V takovém případě doporučujeme zájemcům, aby využili nějaký typ úvěru. Umíme to zařídit v kombinaci s dotacemi a je třeba říci, že banky jsou takovým úvěrům nakloněny s tím, že umí poskytnout výhodnější lepší úrokové sazby,“ vysvětluje René Milota, jednatel společnosti Acetex. Poptávka se společnosti oproti lednu zvýšila asi o 15 procent.

Do začátku září podle něj není reálné výměnu všech kotlů stihnout, na podzim ji ale bude těžší zařídit, protože se firmy s nástupem topné sezóny budou muset věnovat dalším záležitostem.

„Hodně majitelů starých kotlů váhá s výměnou. Přitom teď na takové výměny máme volné kapacity. Na podzim, kdy začíná topná sezona, bude mnohem složitější najít kapacitu, protože nás bude mnohem více zaměstnávat servis a údržba. Proto doporučujeme všem zájemcům, aby se ozvali s výměnou kotle co nejdříve,“ dodává.

Zvýšenou poptávku zaznamenala také společnost ČEZ. Zákazníci, kteří u společnosti začali výměnu řešit včas, se podle mluvčího společnosti Romana Gazdíka nemusí ničeho obávat. Pokud by ale chtěl někdo podat poptávku nyní, bude problém výměnu stihnout.

„S koncem uhelných kotlů evidujeme mírně zvýšenou poptávku po ekologičtějších řešeních, která uhelné kotle nahradí. Jde například o instalaci plynových kotlů pro zákazníky v lokalitách, kde je zaveden plyn. Mírně se zvýšila také poptávka po tepelných čerpadlech,“ vysvětluje Gazdík.

Dodává ale, že vzhledem k tomu, že zákaz kotlů první a druhé třídy je v zákoně už od roku 2012 a od roku 2014 se nesmějí prodávat, tak se na to velká část zákazníků již s předstihem připravila. Jde o desítky zájemců o plynové kotle nebo tepelná čerpadla.

Postupný nárůst poptávek na instalaci plynových kotlů zaznamenává také Pražská plynárenská, vzhledem k období je to ale prý normální a poptávku stačí společnost uspokojovat.

„Ke konci léta a na začátku podzimu se jedná o každoroční jev, s nástupem zimního období poptávka zpravidla opět poklesne. Nárůst je v řádu nižších desítek procent oproti dlouhodobému průměru,“ vysvětluje Mirek Vránek z Pražské plynárenské.

Doporučované