Hlavní obsah

Veterinární investice vynáší. Vetfund míří k deseti procentům

Foto: Vetfund

První investiční fond zaměřený na veterinární péči v Česku potvrzuje silnou výkonnost, výrazně navyšuje cílovou velikost.

Investiční fond Vetfund, který se specializuje na investice do veterinární péče ve střední Evropě, zaznamenává rostoucí zájem investorů. Díky tomu fond navyšuje cílový objem aktiv na miliardu korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Investiční fond First Veterinary Fund Central Europe SICAV (Vetfund), který je prvním investičním fondem v Česku zaměřeným na oblast veterinární péče, vykázal za první pololetí letošního roku zhodnocení, které by v přepočtu na celý rok dosáhlo 9,1 procenta.

Jde o údaj, který představuje roční ekvivalent výnosu dosaženého v prvních šesti měsících, pokud by fond pokračoval v podobném tempu i ve druhé polovině roku.

Vetfund letos v květnu otevřel nové pobočky v Praze a Hradci Králové a navyšuje cílový objem aktiv až na jednu miliardu korun, zatímco v současné době je hodnota fondu 100 milionů korun. Podle zakládajícího partnera fondu Dušana Moskalieva plánuje fond pokračovat v růstu.

„First Veterinary Fund Central Europe nabírá na rychlosti a velikosti. Po prvních letech, kdy jsme konzistentně vykazovali výkonnost kolem osmi procent, jsme v prvním půlroce letošního roku dokázali přidat na tempu a přehoupli se přes devítiprocentní hranici. Držíme celoroční předpoklad a míříme na devět až deset procent,“ říká Moskaliev.

„Stále se nám odkrývá nový a větší potenciál v oblasti veterinární péče. Výrazně tak navyšujeme naši ambici velikosti fondu. Dnes jsme schopni efektivně umístit až trojnásobek původně předpokládaného objemu investic. Také pozorujeme, že výnos z každé další investice spíše roste a odkrývá nám další, zajímavější projekty,“ dodává.

Dva efekty

Podle Moskalieva jde o kombinaci dvou efektů. V první řadě o hluboké pochopení segmentu, které umožňuje rychle a správně vybrat ty nejprofitabilnější projekty. A pak efekt valící se sněhové koule, který vytváří synergie a nabaluje další zajímavé příležitosti.

„Dnes vidíme, že oblast veterinární péče je obor s daleko větším objemovým investičním potenciálem. Ze strany investorů je o něj enormní zájem. Investoři vnímají jednotlivá aktiva fondu jako poměrně nízko riziková (srovnatelná až s realitami), kdy poptávka po veterinární péči výrazně převyšuje nabídku,“ vysvětluje Moskaliev.

Z výše zmíněných důvodů také výrazně posiluje tým Vetfund. Novým partnerem fondu se stal Tomáš Tarcala, který má do týmu jako bývalý generální ředitel nadnárodních společností přinést expertizu z oblasti řízení společností, obchodu a marketingu. Ve fondu bude plnit roli dohledu a řízení jednotlivých aktiv fondu včetně vyhledávání a zpracování nových akvizičních příležitostí.

Vetfund

  • Jde o fond kvalifikovaných investorů s minimální výší investice jednoho milionu korun. Funguje od roku 2022.
  • Strategií fondu jsou přímé investice do veterinární péče ve střední Evropě.
  • Emitovaným cenným papírem jsou prioritní investiční akcie. To znamená, že tyto akcie mají přednostní práva ve srovnání s běžnými akciemi, zejména pokud jde o výplatu dividend nebo podíl na majetku fondu v případě likvidace.
  • Investiční horizont fondu je minimálně pět let.
  • Fond cílí na investory, kteří zamýšlejí doplnit své portfolio o alternativní druhy investic s rizikově dynamickým výnosovým profilem, jejichž výkonnost zpravidla není závislá na výkonnosti tradičních investičních nástrojů (akcie, dluhopisy).
  • Při ročním výnosu do výše sedmi procent se veškerý zisk fondu rozdělí pouze mezi držitele prioritních akcií. V případě vyššího výnosu připadá na držitele prioritních akcií dalších 30 procent z ročního výnosu nad sedm procent.
  • V roce 2023 dosáhl fond zhodnocení ve výši 8,52 procenta.

Zdroj: Vetfund

Doporučované