Hlavní obsah

Policie řeší možné podvody s investiční whisky za desítky milionů

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Policisté prověřují společnost Česká Whisky s. r. o., která nabízela investování do sudů s whisky. Kriminalisté řeší, zda nešlo o podvod s investičním alkoholem. Způsobená škoda může být v řádech desítek milionů korun.

Článek

Česká Whisky s. r. o. je součástí holdingu společností Trebitsch Holding SE. Podle kriminalistů je případ velmi rozsáhlý a neobvyklý. Na policii už se obrátily desítky poškozených. „Je to skupina investorů, která přichází oznámit, že přišla o obrovské peníze. Pak je ale druhá skupina lidí, která se obrací přímo na firmu a chce si ty sudy vyzvednout,“ řekla Čírtková a upozornila, že takový postup není legislativně možný.

O problémech už dříve podrobně informovaly Seznam Zprávy. Podle něj investoři, kteří odkoupili sudy s whisky firmy Trebitsch, stále čekají na peníze. Na odpověď, proč firma nedostála závazkům a nekomunikuje, čekali týdny. Nyní majitel nabízí alternativní řešení, ale věřitelé zvažují insolvenci.

„Chci vás ujistit, že jsme přijali opatření, aby se něco podobného již neopakovalo,“ citovaly Seznam Zprávy slib věřitelům v polovině dubna v omluvném e-mailu šéf společnosti České Whisky, firmy mateřské Trebitsch Holding, Ondřeje Chládka.

Komplikovanost kauzy souvisí kromě jiného se spotřební daní a značením lihu a s povinností, kterou má provozovatel daňového skladu vůči Celní správě České republiky jako správci spotřební daně. „Lihoviny umístěné v daňovém skladu mohou, ale nemusí, být ve vlastnictví provozovatele daňového skladu, nicméně pokud je vlastníkem lihovin jiná právnická či fyzická osoba než provozovatel daňového skladu, má tato osoba ztížené možnosti dané zákonnými ustanoveními nakládat s těmito lihovinami. Provozovatel daňového skladu má mimo jiné možnost dopravovat lihoviny do daňového skladu provozovaného jiným daňovým subjektem, přičemž celní správa nemá povinnost ani oprávnění informovat o těchto dopravách vlastníka vybraných výrobků,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Třebíčský výrobce whisky začal možnost investovat do sudů naplněných destilátem nabízet v roce 2020. Sliboval, že jim vložené peníze bude ročně úročit osmi procenty. Podle Čírtkové dali jednotliví investoři společnosti statisíce korun. „Jakmile zjistili, že žádná výplata (úroků) nebude, tak se oznámení na policii množí. A my i chceme, aby se do řízení přihlásili,“ řekla Čírtková.

Doporučované