Hlavní obsah

Žádné digitální zlato. Bitcoin odnesl výprodeje hůř než akcie

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Negativní nálada na trzích se neprojevuje pouze výprodejem akcií, ale stahuje s sebou i další rizikovější aktiva, mezi které patří například kryptoměny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pondělí došlo na akciových trzích k výrazným výprodejům, které ovlivnily nejen tradiční finanční aktiva, ale i kryptoměnový trh. Bitcoin, nejznámější a nejhodnotnější kryptoměna, se turbulencím také nevyhnul.

Cena bitcoinu se v pondělí dostala na nejnižší úroveň od února. Ještě v březnu se bitcoin vyšplhal na rekord v blízkosti 74 000 dolarů (asi 1,7 milionu korun). K jeho růstu začátkem roku přispěl zájem o nově schválené bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF).

Po prudkém poklesu ceny se bitcoin během pondělního obchodování krátce dostal i pod hranici 50 000 dolarů (zhruba 1,1 milionu korun). Kolem 15. hodiny oslaboval o 17 procent. Důvody propadu jsou podobné těm, které zasáhly akciové trhy – strach z recese, jež se výraznou měrou propisuje do nálady investorů napříč světem.

Bitcoin, někdy částí trhu označovaný také jako digitální zlato, v minulosti vykazoval vlastnosti aktiva, které by mohlo fungovat jako bezpečný přístav v době tržních výkyvů. Nicméně v současné situaci, kdy investoři hledají opravdovou jistotu, nejsou ani kryptoměny ušetřeny od výprodejů.

„Je to velká připomínka toho, že bitcoin a kryptoměny obecně jsou riziková aktiva a nacházejí se na špičce rizikového spektra,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Tony Sycamore ze společnosti IG.

Pondělní výplach se nevyhnul ani druhé největší kryptoměně dle tržní kapitalizace. Ether v jednu chvíli odepisoval zhruba 25 procent a dostal se pod 2200 dolarů.

Doporučované