Hlavní obsah

Nový průzkum předpovídá mírné oslabení koruny

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Česká koruna by měla v příštích šesti měsících oslabovat vůči euru. Oslabení by ale nemělo být nijak dramatické.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Středoevropské měny včetně koruny pravděpodobně ve druhé polovině roku sestoupí ze svých několikaměsíčních maxim. Oslabení ovšem nebude nijak výrazné, vyplývá z nedávného průzkumu agentury Reuters.

Mediánový odhad analytiků počítá s tím, že česká koruna vůči euru v příštích šesti měsících oslabí k úrovni 24,83 za euro ze současných 24,63 Kč/EUR, což by představovalo pokles o 0,8 procenta.

Tuzemská měna už letos zažila poměrně prudké výkyvy. Ještě v polovině února dosáhla na nejnižší hodnoty za dva roky kolem hladiny 25,50 koruny za euro. Od té doby postupně zpevňovala až na současných 24,63 Kč/EUR, což jsou nejsilnější úrovně koruny za zhruba čtyři a půl měsíce.

Česká měna ve čtvrtek příliš nereagovala na zasedání Evropské centrální banky (ECB), která podle očekávání snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Trhy totiž s dostatečným předstihem s tímto scénářem počítaly a doprovodná komunikace směrem k dalším krokům byla „zamlžená“.

Foto: TradingView, Seznam Zprávy

Euro podle průzkumu Reuters v horizontu šesti měsíců mírně posílí vůči koruně na úroveň 24,83 Kč/EUR.

Česká národní banka na minulých zasedáních opakovaně snížila úrokové sazby o půl procentního bodu. Naposledy tak učinila začátkem května, hlavní sazba je tak nyní na úrovni 5,25 procenta. O úrokových sazbách bude centrální banka rozhodovat ve čtvrtek 27. června.

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin koruna poslední měsíce těží z jediného faktoru, kterým je pomalejší snižování sazeb ze strany ČNB oproti původním předpokladům.

„Slova centrálních bankéřů o opatrnosti v oblasti měnové politiky byly podtrženy dubnovou inflací, která proti všem předpokladům vyskočila ze dvou procent rovnou na 2,9 procenta. Inflační tlaky, se kterými bojuje ČNB právě vyššími sazbami, jsou tedy silnější, než se dosud myslelo,“ uvedl Volf.

Také on předpokládá, že v dalších měsících by se koruna měla opět pomalu stáčet ke slabším úrovním, ale výrazněji na 25 Kč/EUR se podle něj kurz nedostane. „Vše je však odvislé od rychlosti snižování sazeb ČNB,“ doplňuje.

Průzkum agentury Reuters se zaměřil i na ostatní měny středoevropského regionu. Například maďarský forint v horizontu půl roku k euru oslabí o 0,8 procenta, ukázal mediánový odhad. Maďarská měna v minulém týdnu sestoupila z 3,5měsíčního maxima 382,90 k euru, ale je hodnotám na dosah.

„Výprodej z minulého týdne byl dobrým příkladem toho, že forint zůstává nejzranitelnější měnou v regionu střední a východní Evropy,“ uvedl pro Reuters ekonom ING Peter Virovacz.

Doporučované