Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Několik zemí v čele s Ruskem chce ukončit světovou nadvládu dolaru

Foto: Per Bengtsson, Shutterstock.com

Rusko a dolar. Ilustrační foto.

Rusko a další země pracují na tom, aby se při mezinárodních platbách mohly méně opírat o americký dolar. Naposledy o tom jednaly na setkání zemí BRICS tento týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina zemí, které svým výkonem reprezentují zhruba čtvrtinu světové ekonomiky, se zkraje týdne na setkání v Rusku věnovala plánům na to, jak nahradit v mezistátních platbách globální měnu číslo jedna – americký dolar.

Ministři zahraničí pořadatelské země a Brazílie, Číny, Indie, Jihoafrické republiky, které jsou původními členy skupiny BRICS, na schůzce v Nižném Novgorodu poprvé zasedli k jednání také se zástupci Etiopie, Íránu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Tyto země byly do BRICS přizvány loni v létě na setkání v Johannesburgu.

Z tohoto setkání vzešel také návrh na to, aby členské země podnikly kroky směřující k nahrazení dolaru. V americké měně přitom podle dat mezinárodního systému SWIFT probíhá kolem 60 procent světových plateb.

„Ministři podtrhli důležitost silnějšího využití místních měn v obchodě a finančních transakcích mezi zeměmi BRICS,“ uvádí se ve společném prohlášení.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí BRICS by měli podle závěrů schůzky zvážit možnosti plateb a finančních platforem založených na místních měnách tak, aby mohli o věci dále jednat vrcholní představitelé členských zemí. Ti by se měli sejít v ruské Kazani ve dnech 22. až 24. října.

Rusko potřebuje alternativu

Sergej Lavrov, ministr zahraničí Ruska, které BRICS letos předsedá, po schůzce řekl, že pokračují práce na „zlepšení mezinárodního měnového systému a rozvoji platformy pro platby v národních měnách ve vzájemném obchodě“.

Navázal tak na vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, který minulý týden na Petrohradském ekonomickém fóru označil dolar a další západní měny jako „toxické“ a vyzval k jejich nahrazení.

Ruské banky jsou v důsledku invaze na Ukrajinu od května 2022 odstřiženy od systému SWIFT, ve kterém probíhá převážná většina mezinárodních plateb. Moskva tak má mimořádnou motivaci k tomu, aby hledala alternativní cesty. Na Rusko zároveň tlačí i sankce, které komplikují platby za dodávané suroviny, hlavně ropu a zemní plyn.

Země BRICS by mohly jít cestou digitálních plateb, které by umožnily centrálním bankám přímo vypořádávat transakce v měnách členských zemí, aniž by byla nutná oklika právě přes americký dolar, uvedl Christopher Granville z analytické společnosti TS Lombard ve zprávě, kterou cituje Business Insider.

Dolar ohrožuje zadlužení USA

Nahradit dolar, který tvoří páteř mezinárodních plateb už více než 80 let, však může být podle ekonomů velmi obtížné, ne-li rovnou nemožné.

„Dva nejvýznamnější problémy pro zastánce celkového ústupu od dolaru jsou, že jednak nemůžete něco nahradit ničím, a také to, že konkurenti Spojených států nemají ani schopnost ani vůli dolar nahradit, ačkoli jejich rétorika občas naznačuje něco jiného,“ napsal v pondělním článku pro Foreign Policy Jared Cohen z vedení investiční banky Goldman Sachs.

Cohen nicméně upozornil, že jestli něco ohrožuje dominantní pozici dolaru, tak to nejsou ani tak plány některých zemí, jako spíš potíže vlastní politiky Spojených států.

„Fiskální lehkomyslnost v kombinaci s opakovanými střety ohledně dluhového stropu, které hrozí až možností dluhového selhání, to nahlodává důvěru. Americký státní dluh se blíží úrovni 35 bilionů dolarů a rozpočtové schodky se i v mírové ekonomice nafukují rekordním tempem,“ varuje Cohen.

Doporučované