Hlavní obsah

Korunu čeká v příštím roce podle odhadů mírné posílení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Průměrný kurz koruny vůči euru by měl podle odhadů v příštím roce oproti současným hodnotám mírně zpevnit.

Článek

Podle středečního průzkumu agentury Reuters mají středoevropské měny pro příštích dvanáct měsíců rozdílné vyhlídky. Zatímco česká koruna a polský zlotý by měly k euru posílit, maďarský forint naopak vůči jednotné evropské měně sestoupí na slabší hodnoty.

Na základě průzkumu mezi analytiky Reuters očekává, že bude tuzemská měna v příštích 12 měsících posilovat. Ze současných úrovní 25,23 Kč za euro by se měla posunout na 24,63 korun za euro, což představuje posílení asi o 2,5 procenta. Při naplnění tohoto scénáře by se koruna podívala na úrovně z přelomu května a června letošního roku.

Česká měna se na začátku srpna krátce podívala na nejslabší úrovně za více než dva roky, když oslabila nad hranici 25,53 za euro. Tam ji kromě nepříznivých ekonomických údajů z domácí ekonomiky poslaly také komentáře viceguvernéra České národní banky Jana Fraita směrem k výhledu úrokových sazeb, které vyzněly v neprospěch domácí měny.

Přes stále vysokou nervozitu na světových finančních trzích se však česká měna dokázala vyhnout prudkým pohybům a naopak se od začátku týdne drží v úzkém pásmu 25,20 až 25,30 za euro, kam se vydala po snížení úrokové sazby minulý čtvrtek.

Částečně posílit by koruna mohla už tento pátek, kdy bude zveřejněn zápis z posledního měnověpolitického jednání bankovní rady České národní banky (ČNB), podotkl analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Centrální banka již dříve uvedla, že rozhodnutí o snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta bylo jednomyslné. „V zápisu ale může být potvrzen opatrný přístup ČNB k dalším úpravám úrokové sazby, a to by mohlo poslat korunu na silnější pozice,“ uvedl Tupý.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Podle průzkumu Reuters euro vůči koruně v příštích 12 měsících oslabí na hodnotu 24,63 Kč/EUR (modrá linka). ČNB odhaduje, že průměrný kurz koruny bude v příštím roce na úrovni 25 za euro (červená linka). ČBA pak odhaduje průměr pro příští rok 24,70 Kč/EUR (zelená křivka).

Společně s rozhodnutím o úrokových sazbách představila ČNB také čerstvou makroekonomickou prognózu, která zahrnovala i vyhlídky na kurz koruny. Centrální banka vidí průměrný kurz pro letošek na úrovni 25,10 koruny za euro a pro příští rok pak na 25 korun za euro.

Pomalejší posilování

ČNB nyní zároveň odhaduje, že koruna bude vůči euru dlouhodobě posilovat pomaleji, než dříve předpokládala. Místo původního odhadu 1,5 procenta ročně nyní očekává, že ročně bude posilovat jednoprocentním tempem.

„Aktuální prognóza tržního kurzu z dílny ČNB letos nepočítá dokonce s žádnými výraznějšími zisky koruny, spíše se stabilizací v blízkosti současných hodnot. My však předpokládáme, že odvážnější kroky ostatních centrálních bank a odložené oživení v zahraničí by měly koruně pomoci k návratu na silnější hodnoty ještě tento rok,“ míní analytici Raiffeisenbank.

Svůj výhled pro domácí měnu ve čtvrtek zveřejnila také Česká bankovní asociace (ČBA). Podle jejích nejnovějších odhadů by měl průměrný kurz domácí měny pro letošní rok setrvat nad hranicí 25 Kč za euro, ke konci roku by měl posílit k této úrovni.

„Rozptyl odhadů jednotlivých prognóz je v tomto ohledu výjimečně úzký a žádná z prognóz nevidí kurz koruny koncem letošního roku nad její současnou úrovní. V příštím roce dle prognózy průměrný kurz posílí o necelá dvě procenta k hranici 24,70 koruny za euro, do konce příštího roku pak na 24,50 korun za euro,“ uvádí ČBA.

Agentura Reuters připomíná, že měny středoevropského regionu se v letošním roce vyvíjí prozatím rozdílně. Koruna k euru od začátku ledna oslabuje přibližně o 2,5 procenta na hodnotu 25,25 za euro. O něco větší ztrátu pak vykazuje vůči euru forint, který je slabší o 4,2 procenta. Naopak polský zlotý je od začátku roku k euru pevnější zhruba o čtyři desetiny procenta.

Doporučované