Hlavní obsah

Koruna oslabila na nejslabší úrovně od začátku války na Ukrajině

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Koruna před čtvrtečním zasedáním České národní banky sestoupila na nejslabší úrovně od začátku války na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká koruna pokračuje v oslabování vůči euru, během čtvrtečního obchodování krátce zamířila na nejslabší hodnoty za více než dva roky. V dopoledních hodinách se její kurz pohyboval až na úrovni 25,53 za euro, kde byl naposledy začátkem března 2022.

Kurz domácí měny stáhlo na slabší úrovně nedávné vyjádření viceguvernéra České národní banky Jana Fraita, který v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že na čtvrtečním zasedání centrální banky je díky nízké červnové inflaci ve hře snížení o půl procentního bodu.

To korunu dostalo pod prodejní tlak, neboť trhy počítaly s mírnějším snížením – o čtvrt procentního bodu. Do kurzu koruny se tak během posledních dní propisuje mírná nervozita.

„Je zřejmé, že 1. srpna bude debata o snížení sazeb o 25 bazických bodů. Na druhé straně byl poslední údaj o inflaci velmi nízko, což znovu otevírá otázku, zda přece jen ještě není prostor pro další snížení sazeb o 50 bazických bodů. Osobně se budu rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 a 50 bazických bodů,“ uvedl Frait.

Náznaky postupného hospodářského oživení, vývoj běžného účtu platební bilance a očekávané uvolnění zahraniční měnové politiky podle člena bankovní rady znamenají, že koruna může být o něco slabší, než by naznačovaly fundamentální faktory.

„To je další argument, abychom se nebáli snížit sazby, když víme, že kurz časem může měnové podmínky zpřísnit. Já osobně bych se tedy dalšího snížení o 50 bazických bodů nebál,“ dodal.

Koruně nepomohlo ani vyjádření člena bankovní rady Tomáše Holuba, že je pro něj reálné, aby se úrokové sazby dostaly na konci roku pod úroveň čtyř procent ze současných 4,75 procenta.

Podle analytika Jaromíra GeceKomerční banky ke slabšímu kurzu koruny přispívají i v úterý zveřejněná slabá data o růstu tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí roku 2024. „V tomto důsledku došlo k navýšení sázek na čtvrteční snížení sazeb České národní banky o půl procentního bodu,“ uvedl ekonom.

„Výrazným pozitivním impulzem pro korunu by bylo případné úplné přerušení cyklu uvolňování měnové politiky, naopak snížení o půl procentního bodu by dostalo korunu pod zřejmý tlak,“ doplňuje analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

Bankovní rada nakonec snížila úrokové sazby podle očekávání, tedy o 25 bazických bodů. Česká měna na to zareagovala posílením k úrovni 25,35 koruny za euro.

Doporučované