Hlavní obsah

Koruna je od června slabší už o 90 haléřů. Čechům prodraží dovolené

Foto: Iva Špačková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Ještě na začátku června se kurz koruny pohyboval bezpečně pod hranicí 25 korun za euro, pak ale nastal svižný obrat na slabší úrovně.

Článek

Česká měna vůči euru odevzdává jarní zisky a je na dosah svých nejslabších úrovní v letošním roce. Zatímco ještě začátkem června bylo jedno euro k mání za přibližně 24,53 koruny, dnes je to přibližně o 90 haléřů více.

Pro ty, kteří plánují letní dovolenou v zemích používajících euro, to pohledem kurzu představuje zvýšení nákladů o více než tři procenta. Za tisíc korun si zkrátka nekoupí 40,8 eura, ale „jen“ 39,3 eura.

Kurz koruny se od začátku července drží nad psychologickou hranicí 25 korun za euro, kde se naposledy pohybovala na přelomu dubna a května. Negativně se do jejího kurzu v posledních měsících promítá především uvolňování měnové politiky České národní banky (ČNB). Nižší úroky totiž způsobují, že domácí měna je v očích investorů méně atraktivní.

K silnějším úrovním se koruně snaží dopomoci právě centrální bankéři, kteří vysílají signály, že s dalším uvolňováním měnové politiky budou opatrnější. Koruna na to ale zatím příliš neslyší.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Tuzemská měna se ještě začátkem června pohybovala na úrovni kolem 24,50 koruny za euro. Dnes je euro o více než tři procenta silnější.

Zatím poslední impulz, který koruně odebral vítr z plachet, je ve středu zveřejněná inflace za měsíc červen. Její meziroční hodnota se dostala přesně na dvouprocentní cíl centrální banky, čímž překvapila odhady analytiků, kteří počítali s hodnotou o čtyři desetiny vyšší. Domácí měna tak skokově oslabila, neboť sázky na rychlejší pokles sazeb se budou zvyšovat, což opět nebude koruně svědčit.

„Tento výsledek může bankovní radu mírně nalomit v jejím přesvědčení, že bude třeba zvolnit další uvolňování měnové politiky. I z tohoto důvodu koruna pokračuje v trendu oslabování, který pozorujeme již od června. Domníváme se, že existuje další prostor pro snižování sazeb, a tento výsledek nás v tom přesvědčení ujišťuje,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

Doporučované