Hlavní obsah

Jak si české firmy osedlaly krypto, vydělávají i dobývají svět

Foto: SatoshiLabs

Zakladatelé SatoshiLabs a Trezoru Pavol Rusnák (vlevo) a Marek Palatinus. V Česku najdeme řadu dalších úspěšných kryptofirem.

Seznam Zprávy nedávno popsaly příběh české firmy SatoshiLabs, která se globálně proslavila svou kryptoměnovou peněženkou Trezor. Není to však zdaleka jediný „zářez“ s mezinárodním přesahem, kterým se může český kryptosvět pyšnit.

Článek

Před deseti lety se dvojice Marek Palatinus a Pavol Rusnák dostala do podvědomí kryptoměnového světa. S firmou Trezor, která spadá pod jimi založenou skupinu SatoshiLabs, totiž představili první model hardwarové kryptoměnové peněženky, s níž udělali opravdovou díru do světa.

Tento český projekt, který předefinoval bezpečné uchovávání kryptoměn, je však pouze jedním z řady záseků v této oblasti, kterými se Česko zapsalo tučně do kryptoměnové mapy světa.

Dokazuje to další projekt s kořeny v Česku. Společnost Braiins znají spíše jen fajnšmekři, bitcoinové prostředí ale ovlivnila jako málokdo u nás. Braiins založili Pavel Moravec a Jan Čapek a firma je známá díky svému podílu na provozování těžebního „poolu“ Slush Pool (dnes Braiins Pool).

Pool je bitcoinovou hantýrkou označení pro uskupení těžařů této virtuální měny. Těžaři bitcoinu se v tomto „poolu“ sdružují, aby měli větší šanci na úspěšnou těžbu. Slush Pool byl spuštěn již v roce 2010 jako první veřejný bitcoinový těžební pool na světě.

Firma Braiins také vyvinula vlastní operační systém pro těžební zařízení nazvaný Braiins OS, který umožňuje optimalizaci těžby kryptoměn, což přináší uživatelům vyšší efektivitu a transparentnost. Dnes se Braiins řadí mezi přední světové hráče v oblasti těžby kryptoměn a neustále posouvá technologické hranice tohoto odvětví.

Bankomaty po celém světě

Česko znají ve světě i díky bankomatům, ze kterých se nevybírají klasické peníze, ale pořizuje se v nich bitcoin a další kryptoměny. Nejvíce jich má po celém světě firma z Česka, kterou v roce 2013 založil Karel Kyovský.

S více než 17 tisíci prodanými automaty se General Bytes řadí mezi největší hráče v tomto odvětví. Firma prodala své přístroje do více než 140 zemí, přičemž většina produkce míří do Severní Ameriky. Podle posledních dostupných údajů ze Sbírky listin firma v roce 2022 vydělala 138 milionů korun při tržbách ve výši téměř půl miliardy.

Foto: General Bytes

S více než 17 tisíci prodanými automaty se General Bytes řadí mezi největší globální hráče.

Dalším úspěšným projektem s mezinárodním přesahem je kryptoměnová platební brána Confirmo, kterou za měsíc proteče skoro miliarda korun. Confirmo v roce 2014 stvořili Daniel Houška a Roman Valihrach a byla první platební bránou založenou v Evropě.

V Česku můžete pomocí služby Confirmo platit několika kryptoměnami v různých obchodech. Například při nákupu 3D tiskárny od Prusa Research, hardwarové peněženky od zmíněného Trezoru nebo při placení oběda přes Qerko. Confirmo také zajišťuje zhruba jedno procento celkového obratu Alzy, což představuje kryptoměnové platby v hodnotě stovek milionů korun.

Od svého vzniku Confirmo několikanásobně zvýšilo své obraty, loni to bylo přes 5,5 miliardy korun, což je čtyřnásobek oproti předchozímu roku. Čísla ukazují, že tuto platební bránu využívá stále více obchodníků po celém světě. V březnu ji americký Forbes zařadil mezi nejlepší globální kryptoměnové brány současnosti.

„Confirmo dnes stojí za stovkami lokálních i mezinárodních podniků, které kryptoměny přijímají za reálné služby, a tato možnost zvyšuje motivaci komunity krypto používat. Díky této situaci naše země skutečně má punc světového lídra v kryptoprůmyslu a stále se nám daří Čechám dělat dobré jméno,“ říká pro SZ Byznys generální ředitelka Confirma Anna Štrébl.

Česko na mapě

Jak ale vysvětlit, že právě Česko zanechává takovou stopu ve světě kryptoměn?

„Může to být náhoda, ale osobně tipuji, že to souvisí s popularitou rakouské ekonomické školy u nás, jejíž myšlenky souzní s bitcoinem. A vedle toho je v zemích bývalého východního bloku nadstandardní množství programátorů. Tyhle dvě věci se pak s kryptem dobře potkávají,“ říká pro SZ Byznys Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift, která se specializuje na poradenství v oblasti kryptoměn.

Také sám Jedlinský se řadí mezi významné osobnosti tuzemské kryptoměnové scény. Už v roce 2014 vedl na Vysoké škole ekonomické v Praze kurz zaměřený právě na kryptoměny, kde o tom vyučuje dodnes. Byl to zřejmě první ekonomický kurz o kryptoměnách na světě. Před ním existovaly jen na Princetonu a University of Nicosia, zaměřené ovšem na technickou stránku kryptoměn.

„Troufám si říci, že Česko je na kryptoměnové mapě zapsáno velmi viditelně. V Praze se konala vůbec první bitcoinová konference v Evropě, nyní se zde pořádá největší bitcoinová konference v Evropě a řada dalších akcí. Momentálně v Česku například vzniká celoevropská platforma na emisi firemních dluhopisů na blockchainu,“ přibližuje Jedlinský další české úspěchy.

Blockchain

Blockchain je technologie umožňující lidem, aby si prostřednictvím internetu bezpečně vyměňovali nebo vytvářeli záznamy bez prostředníka (například notáře, banky, správce databáze). Na jeho provozu se totiž místo centrálního správce podílejí přímo jeho uživatelé. Každý se může zapojit jak přímo do ověřování transakcí (u těžby kryptoměn), tak do hlídání těch, kdo v daném blockchainu transakce ověřují.

Startup roku

Výraznou českou stopu podle něj nesou i další firmy jako Chainalysis, která analyzuje data z blockchainu, nebo Tatum, která usnadňuje vytváření blockchainových aplikací. Ta se v roce 2021 dokonce stala evropským startupem roku. „Česko-německá firma Ackee Blockchain je patrně největší světový auditor blockchainových technologií,“ dodává Jedlinský.

Podle Romana Valihracha, který kromě Confirma zakládal také kryptoměnovou směnárnu Coinmate, je hlavním důvodem českých úspěchů komunita, která se původně zformovala kolem neziskové organizace Paralelní Polis.

„Již deset let může kdokoliv zajít do kavárny v Holešovicích, kde nezaplatí penězi, ale ukážou mu, jak si koupit bitcoin a až poté si vychutnat kávu. A příště může rovnou zavítat na jednu z mnoha přednášek či setkání, které se zde pravidelně konají,“ říká pro SZ Byznys.

Dalším faktorem je podle něj povaha Čechů. „Máme tendenci bojovat proti systému, ale zároveň žijeme ve svobodné společnosti, kde nás za tento ‚boj‘ nikdo netrestá,“ dodává.

Stojí dále za zmínku:

  • Mário Havel je významný vývojář a výzkumník v oblasti decentralizovaných technologií, který pracuje pro Ethereum Foundation.
  • RockawayX ze skupiny Rockaway Capital Jakuba Havrlanta je dnes jedním z největších evropských investičních fondů zaměřených na investice do blockchainu a digitálních aktiv.
  • V rámci úvěrové platformy Firefish si veřejnost i instituce mezi sebou mohou půjčovat peníze – namísto tradičních aktiv však ručí bitcoinem.
  • V Česku probíhají dva pokusy o vytvoření korunového stablecoinu, což by byla kryptoměna vázaná na českou korunu. Firma Stable Labs se kromě toho chce stát největším vydavatelem stablecoinů a tokenizovaných reálných aktiv v Evropě.
  • S prodejem bitcoinů začal Martin Stránský před dlouhými lety. Postupně k nim přidal i zlato a obrat jeho skupiny Bit.plus se počítá v miliardách.
  • Za zmínku stojí také kryptoměnové směnárny Anycoin či Simplecoin nebo kryptoměnová burza Coinmate.

Doporučované