Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Dovolená v Turecku zdraží. Oblíbená destinace bojuje s vysokou inflací

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Země, do které ročně vyráží tisíce Čechů na dovolenou, bojuje se zásadním zdražováním. A vyšší výdaje za služby a zboží v Turecku nezkrotí ani tamní měna, jejíž hodnota se stále snižuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Turecko, pro Čechy statisticky jedna z nejoblíbenějších turistických destinací, bojuje v poslední době s velkým ekonomickým strašákem. Inflace v zemi totiž letos v květnu meziročně vzrostla o více než 75 procent.

Na výši inflace se projevilo přesvědčení prezidenta Recepa Erdogana, že s ní bude bojovat opačně, než to doporučuje ekonomická věda. V době vysoké inflace totiž „tlačil“ na centrální banku, aby místo zvyšování úrokové sazby přistoupila naopak k jejímu snižování. Ta se podvolila, ale specifická Erdoganova léčba nezabrala a země na tom byla ještě hůře.

To mělo logicky neblahý dopad nejen na místní obyvatele, ale také právě na turisty, kteří do země cestují.

„Turisté mimo hotelové areály musí počítat s výrazně dražšími službami, než na které byli v zemi zvyklí. Jen ceny hotelů a restaurací za poslední rok vzrostly v místní měně o 93 procent,“ uvádí Petr Dufek, hlavní ekonom Creditas.

Pro zahraniční turisty ale tlak růstu inflace částečně tlumí padající kurz tamní měny, který na vývoj spotřebitelských cen reaguje.

„Oslabování turecké liry zajistí, že turista nepocítí pětasedmdesátiprocentní inflaci v plné síle. Jen za poslední rok totiž tamní měna oslabila vůči dolaru i euru o zhruba 40 procent,“ vysvětluje problematiku ekonom Creditas.

Turecká lira oslabuje nejen vůči euru a dolaru, ale také vůči české koruně. Jen za poslední dva roky se propadla o zhruba polovinu.

Foto: TradingView

Turecká lira vůči koruně poslední roky setrvale oslabuje. Jen za poslední dva roky je turecká měna slabší o 50 procent. Jedna lira je momentálně za 0,68 koruny.

To že turecké zdražování vykompenzuje slábnoucí měna jen částečně, potvrzuje také Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus.

„Posílení české koruny vůči turecké liře za uplynulý rok ani zdaleka nedosáhlo hodnot poblíž 80 procent. Čistě matematicky tedy takto dramatický růst cen v Turecku není kompenzován výhodnějším směnným kurzem a tamní dovolená by tedy oproti loňsku měla pro Čechy být poměrně výrazně dražší,“ vysvětlil.

Navzdory vyšší ceně za služby ale dovolená v Turecku zůstane pro Čechy stále dostupná.

„Vzhledem k tomu, že Turecko je stále oblíbené pro své nižší ceny, tak je vše možná dražší, ale pro cizince rozhodně ne nedostupné. Ceny hotelových a restauračních služeb byly ještě v roce 2022 na poloviční úrovni ve srovnání s EU,“ dodal Petr Dufek ze společnosti Creditas.

Češi, kteří pro svou letní dovolenou volí právě Turecko, cestují do země velmi často v rámci organizovaných zájezdů, které nakupují od cestovních kanceláří.

„Naši klienti zpravidla jezdí v Turecku do hotelů s all inclusive stravovacím programem, kde mají v resortu vše potřebné pro svoji dovolenou,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia s tím, že zájezdy do Turecka v letošním roce zdražily jen minimálně. Hosté se tak vyhnou dražšímu zboží v obchodech a restauracích.

Vývoj cen zájezdů potvrzuje také Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer. „Průměrná cena zájezdů do Turecka rostla oproti minulé sezoně o jednotky procent. Růst kopíruje plošný vývoj cen,“ uvedl.

Turecko se musí turistům přizpůsobit

Pro Turecko je ale cestovní ruch jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmu. Podle oslovených odborníků se tak země, navzdory vysoké inflaci, bude muset zahraničním turistům alespoň částečně přizpůsobit.

„Pokud by razantně zvýšili ceny produktů a služeb pro turisty, odrazilo by se to ve snížené poptávce,“ uvedla Jirušková z cestovní agentury Invia.

Tento vývoj je možný sledovat například na cenách organizovaných výletů mimo resort, nad rámec základní ceny zájezdu. „Částka určitě není meziročně vyšší natolik, aby dosahovala míry inflace,“ dodává.

Euro místo vlastní měny

Podle Tomáše Volfa, mluvčího společnosti Citfin, je v době klesajícího kurzu turecké měny pro mnoho tamních obchodníků variantou ve velkém přechod na výhodnější měnu.

„Situace v Turecku dosáhla bodu, kdy sami Turci svoji liru nechtějí. Za rok vám ze 100 lir reálně zbude jen 25. To je prostředí, ve kterém vždy raději sáhnete po cizí měně, a jelikož je Turecko oblíbenou destinací bohatých Evropanů, pak se jedná o dolar nebo euro,“ vysvětlil Volf.

Proto podle Kateřiny Pavlíkové, tiskové mluvčí Čedoku, tak platí, že turisté, kteří cestují na dovolenou do Turecka, nemusí peníze, které si berou s sebou měnit na tureckou liru.

„V eurech nebo dolarech se dá i smlouvat na tržištích. Na řadě míst se dá úplně bez problémů také platit platebními kartami, stejně tak se platí kartou nebo v eurech za výlety delegátům,“ potvrdila mluvčí cestovní kanceláře Čedok.

A na stejném principu probíhá také vyjednávání samotných cestovních kanceláří s tamními hotelovými resorty. Obchody probíhají nejčastěji v eurech.

Zájem o lokalitu navzdory vysoké inflaci podle jejích slov ještě poroste. „Vidíme stále vyšší poptávku po zájezdech například na Egejskou riviéru,“ uzavírá mluvčí Kateřina Pavlíková.

Doporučované