Hlavní obsah

Časový test pro kryptoměny. Poslanci rozhodnou o jednodušším danění bitcoinu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Poslanci mají na stole návrh zákona, který by postavil kryptoměny do stejné pozice, jakou mají akcie. Aktuálně jsou totiž kryptoměny vnímány jako nehmotný majetek, což znamená, že na ně neplatí časový ani hodnotový test.

Článek

V Česku se chystá zásadní změna, která může ovlivnit všechny, kdo používají kryptoměny. Poslanecká sněmovna projednává návrh zákona, který by kryptoměny postavil na stejnou úroveň jako akcie. Pokud bude návrh schválen, zjednoduší se zdanění zisků z kryptoměn a mnoha uživatelům se uleví od administrativy.

Nový zákon by uživatelům kryptoměn umožnil využít takzvaný časový a hodnotový test, podobně jako u akcií a cenných papírů. Časový test znamená, že pokud své kryptoměny držíte déle než tři roky, nebudete muset platit daň z jejich případného prodeje.

Hodnotový test by pak zohlednil menší transakce. Pokud by uživatelé kryptoměn během roku neprovedli transakce přesahující 100 000 Kč, nemuseli by tyto operace uvádět ve svém daňovém přiznání. Tato změna by zejména běžným uživatelům, kteří kryptoměny využívají například k občasnému placení za zboží a služby, výrazně ulehčila život.

Podle předsedy České kryptoměnové asociace (ČKMA) Františka Vinopala by tento zákon narovnal podmínky mezi kryptoměnami a tradičními investičními nástroji, jako jsou akcie, a zjednodušil by jejich užívání nejen pro investory, ale i pro běžné uživatele.

Časový a hodnotový test pro kryptoměny

„Navrhovaným časovým a hodnotovým testem nedochází k žádnému zvýhodnění kryptoměn. Pouze tím dochází k narovnání situace vůči jiným aktivům, jako jsou akcie či cenné papíry, na které se časový test vztahuje již dnes,“ říká Vinopal pro SZ Byznys.

Upozorňuje také na současný paradox, kdy jsou zisky z kryptoměnových burzovně obchodovaných fondů (ETF) osvobozeny od daně po třech letech držby, zatímco samotné kryptoměny nikoliv.

„Zavedení časového testu odstraní absurdity, jako je zdanění bitcoinového ETF oproti samotnému bitcoinu. Nový zákon by motivoval uživatele kryptoměn držet tato aktiva dlouhodobě a vyhnout se spekulacím,“ dodává Vinopal. Zároveň by zákon podle něj snížil administrativní zátěž spojenou s běžným používáním kryptoměn.

„Dnes je nákup zboží nebo služeb za kryptoměny daňovou událostí, což je zbytečná byrokracie. Zavedení hodnotového testu by znamenalo, že transakce do 100 000 Kč ročně by uživatelé nemuseli hlásit do daňového přiznání,“ říká.

Poslanecká sněmovna má o návrhu zákona rozhodnout v pátek 25. října nebo ve středu 30. října, kdy projde třetím čtením. Pokud bude zákon schválen, bude možné kryptoměny po třech letech držení prodat bez daňových povinností, podobně jako u akcií.

Marek Kyrsch, generální ředitel kryptosměnárny Anycoin a 21M Group, k tomu uvádí, že zavedení časového a hodnotového testu by přineslo rovné podmínky.

„Tímto krokem se odstraní paradox, kdy se bitcoin a ETF na bitcoin daní odlišně. Pro dlouhodobé investory to přinese jasná pravidla, což jim umožní držet svá aktiva v Česku místo přesunu do zahraničí kvůli nejisté legislativě,“ vysvětluje Kyrsch redakci SZ Byznys.

Současně vidí potenciální ekonomický přínos pro Česko. „Dlouhodobí investoři budou motivováni realizovat své zisky v Česku, což posílí naši ekonomiku. Úprava také podpoří dlouhodobé držení kryptoměn a sníží objem spekulací,“ dodává.

Námitky státních institucí

Některé státní instituce však mají k návrhu výhrady. Generální finanční ředitelství (GFŘ) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) varují, že kryptoměny nejsou dostatečně regulované a jejich zdanění může být zneužíváno k daňovým únikům. Podle GFŘ nejsou kryptoměny v českém právním řádu dostatečně zakotveny a chybí jim jasný regulatorní rámec.

František Vinopal tato tvrzení ale odmítá. „Kryptoaktiva nejsou tak anonymní, jak se často předpokládá. Blockchain technologie umožňuje transparentní sledování transakcí a přijetí evropské směrnice MiCA odstraní anonymní kryptoměny z burz,“ vysvětluje Vinopal. Zákon by tak podle něj zvýšil bezpečnost a transparentnost kryptoměnového trhu.

Některé země jako Německo, Švýcarsko nebo Lichtenštejnsko už mají pozitivní zkušenosti s jasnými pravidly pro kryptoměny. „Například ve Švýcarsku, v tzv. Crypto Valley, se podobná legislativa osvědčila,“ dodává Vinopal. V Německu platí časový test pro kryptoměny už od roku 2018 a trvá pouze jeden rok.

Marek Kyrsch z Anycoin věří, že Česko by se mohlo stát evropským lídrem v oblasti kryptoměn: „Česko hrálo a hraje v kryptoprůmyslu roli globálního inovátora a lídra. Jasná a moderní legislativa pomůže tuto úroveň udržet i v budoucnu,“ říká.

„Pokud se zákon neschválí, absurdity a komplikace, jako je zdanění drobných nákupů kryptoměn, budou přetrvávat. To není dobré ani pro uživatele, ani pro stát,“ uzavírá Vinopal z ČKMA.

Co vadí GFŘ a jak na to reaguje asociace

Právní povaha kryptoaktiv

GFŘ: Právní povaha kryptoaktiv není v ČR dostatečně zakotvena.

ČKMA: Česká republika byla jednou z prvních zemí, která právně zakotvila kryptoaktiva prostřednictvím zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. S příchodem evropského nařízení MiCA bude právní rámec dále posílen.

Klasifikace kryptoaktiv jako movitých věcí

GFŘ: Kryptoaktiva jsou movité věci, což přináší problémy s výkladem daní.

ČKMA: Tento pohled je nepřesný. Některá kryptoaktiva (např. stablecoiny) jsou už klasifikována jako platební prostředky a finanční nástroje. Navíc tato klasifikace nebrání uplatnění časového testu, stejně jako u akcií či nemovitostí.

Osvobození od zdanění a jeho dopady

GFŘ: Osvobození kryptoaktiv by mohlo vést k zrušení zdanění příjmů z poskytování služeb, pokud by byly hrazeny kryptoaktivy.

ČKMA: Tento argument je chybný. Časový test se nevztahuje na příjmy z poskytování služeb, ty budou zdaněny bez ohledu na formu platby. Časový test pouze sjednotí pravidla pro investiční aktiva, jako jsou akcie.

Regulace kryptoaktiv

GFŘ: Chybí jasný regulatorní rámec pro kryptoaktiva.

ČKMA: Česká republika už několik let reguluje kryptoaktiva. S přijetím MiCA se pravidla ještě zpřísní. Další regulace, jako TFR a DAC8, také zvýší dohled nad kryptoměnovými transakcemi.

Obavy z daňových úniků a praní špinavých peněz

GFŘ: Časový a hodnotový test by mohl podpořit daňové úniky.

ČKMA: Kryptoaktiva jsou transparentní a snadno dohledatelná díky blockchainu. MiCA a tzv. „travel rule“ zavádí sledování osobních údajů u kryptoměnových transakcí, což zvyšuje kontrolu a bezpečnost.

Zdroj: Česká kryptoměnová asociace

Doporučované