Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Cena olivového oleje prudce roste. Všimli si už i zloději

Foto: Paolo Gallo, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Spalující vedra i kroupy způsobují neúrodu oliv, což žene vzhůru ceny olivového oleje. Potraviny si začínají v obchodech všímat zloději. Podle analytika je možné olivovníky vyšlechtit, aby byly odolnější. Je to ovšem náročné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Světová produkce olivového oleje klesá, což žene vzhůru jeho cenu. Podle analytičky společnosti Mintec Kyle Hollandové hraje roli zejména klimatická změna, která v posledních letech „výrazně ovlivnila“ produkci oleje v jižní Evropě, řekla pro stanici CNBC.

„Už teď je olivový olej, alespoň v EU, vlastně nejdražší. Další zvyšování ceny je možné jen do určité hranice, tedy dokud to bude spotřebitel akceptovat. Každé zvýšení ceny by mohlo znamenat potenciální snížení odbytu,“ uvedl na dotaz SZ Byznys agrární analytik Petr Havel. „Obchodníci, zpracovatelé, olejáři a tak dále si musejí říci, co je pro ně důležitější, jestli chtějí spíš objem, nebo míru zisku, protože obojí jde proti sobě,“ dodává.

Podle ČTK dosáhly ceny extra panenského olivového oleje ve španělské Andalusii v lednu rekordní výše 9,2 eura (230 Kč) za kilogram. Důvodů, proč farmáře trápí slabá úroda oliv, je více. Hlavní však připadá na nevídaná horka a sucha, která například ve Španělsku, odkud pochází přes 40 procent veškerého olivového oleje, způsobují už dva roky po sobě zhruba poloviční úrodu oproti průměru. Podobné problémy ale hlásí také Itálie či Řecko, kde stromy poničilo krupobití.

Situace by se mohla v nadcházejících měsících mírně zlepšit, jelikož přívalové deště přinesly optimističtější vyhlídky na letošní úrodu. Přesto je patrné, že se k cenám z roku 2021 farmáři nevrátí. „Stejně jako další různé typy zemědělských komodit, tak i olivovníky letos jsou a budou pod tlakem počasí,“ popisuje analytik. Jen ve Španělsku se pěstování oliv podle tamního ministerstva hospodářství, obchodu a podnikání věnuje více než 350 000 zemědělců.

Olivový olej láká zloděje

Toho, že se z olivového oleje stalo luxusní zboží, si všímají i zloději. Podle Financial Times (FT) je to nejčastěji kradené zboží ve španělských supermarketech, které jej začínají v regálech zamykat či opatřovat senzory, které odstraní zaměstnanci obchodu po zaplacení. Podobný systém mohou znát Češi z obchodů s oblečením.

Marketingový ředitel bezpečnostní společnosti STC Alejandro Alegre redaktorům FT popsal, že za krádežemi oleje rozhodně nestojí hlad, ale snaha organizovaných gangů vydělat peníze. Není podle něj běžné, aby se základní potravina, jako je olivový olej, umístila tak vysoko na seznamu nejčastěji kradených věcí.

V prosinci policie ve Španělsku a Itálii zatkla 11 lidí a zabavila více než 5000 litrů falšovaného olivového oleje poté, co rozbila mezinárodní gang. Ten se údajně snažil vydělávat na vydávání levných olejů za dražší panenské.

Jak zachránit olivovníky

Podle Havla je možné olivovníky vyšlechtit tak, aby byly odolnější. Je to však dlouhý a složitý proces. Podle ČTK analytici, kteří se zabývají pěstováním olejnin, varovali, že olivovníky jsou mimořádně zranitelné vůči klimatické krizi. Ačkoli se obvykle dokážou vyrovnat s vysokými teplotami a jsou poměrně odolné vůči suchu, nedávné podmínky byly i pro ně příliš náročné.

O záchranu olivovníků usiluje také Jordánsko, desátý největší producent oliv na světě. Tamní olivovníky pamatují ještě vládu Římanů a jordánský ministr kultury pro web France24 popsal svou snahu o zapsání rostlin na seznam UNESCO. Na lahvích s olejem by zároveň měly být QR kódy, přes které zákazník zjistí, na jaké farmě „jeho“ olivovník roste. To má za cíl posílit vztah k rostlinám, které bývají v zemi často káceny pro dřevo, ale také dělat dobré jméno zemi ve světě.

Doporučované