Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Těžaři miliardáře Komárka hledají ve vinicích plynový jackpot

Foto: MND

Průzkumný vrt společnosti MND u moravského Krumvíře.

Energetická společnost MND dokončuje na Hodonínsku jeden z nejhlubších vrtů v Česku. Doufá, že narazí na největší tuzemské ložisko plynu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vysoká těžní věž na vrcholu jednoho z kopců zvlněné krajiny Ždánického lesa asi 30 kilometrů jihovýchodně od Brna je vidět zdaleka. Uprostřed vinic a remízků pracuje jedna z největších těžních souprav v Česku, která pro MND hledá nové ložisko zemního plynu.

„Je to náš nejvýznamnější projekt letošního roku. Cílem průzkumného vrtu jsou sedimenty v hloubce přes 4,3 kilometru,“ říká ředitelka divize MND Energy Jana Hamršmídová. Dotazy na velikost ložiska ale nechává bez odpovědi. „Můžu říct jen tolik, že pokud budeme úspěšní, půjde o největší ložisko plynu v Česku,“ dodává.

Do vrtu u vesnice Krumvíř investovala společnost MND, součást skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka, stovky milionů korun. Riziko, že plyn nenajdou, je však velké.

„Pravděpodobnost úspěchu jsme vypočítali na 16 procent,“ říká průzkumná geoložka MND Lenka Klímová. „Jestli se těžba vyplatí, vlastně zjistíme až na samotném konci, až se provede čerpací zkouška a další testy. Teprve pak budeme vědět, jestli tam něco je, pokud vůbec,“ popisuje.

Směnmistr modelem

K vrtu na vrcholu kopce vede úzká silnice, která přechází v cestu vydlážděnou panely. Z těch je zhotovena i plošina, na níž stojí souprava, čerpadla, která do vrtu tlačí výplachovou směs, naftové elektrocentrály a další zařízení.

„Pracujeme na místě staršího vrtu. Vrt není kolmý, ale má úklon asi 15 stupňů. Předpokládané ložisko je od vrtu vzdáleno více než kilometr,“ vysvětluje geoložka MND Lenka Klímová.

Uprostřed malého areálu stojí vrtná plošina. Německá souprava Bentec 350 může vrtat až do šestikilometrové hloubky. Obsluhuje ji zhruba 15 pracovníků, kteří se střídají v osmihodinových směnách. Pracuje se nonstop, protože by přerušení vrtu v nestabilním geologickém prostředí mohlo být nebezpečné.

Na pracovní plošině v devítimetrové výšce nad zemí se práce nezastaví. Vrt dosáhl hloubky 3,4 kilometru a právě probíhá výměna takzvaných pažnic. To jsou trubky, kterými se do vrtu vhání výplachové směsi a cement vyztužující stěny vrtu. Ten je u povrchu široký 26 palců, tedy přes 66 centimetrů, a postupně se zužuje. V aktuálně dosažené hloubce se vrtá na průměr 8,5 palce, tedy necelých 22 cm.

Foto: Jan Richter, Youtube.com

Směnmistr Richard v řídicí kabině vrtné soupravy

Zatímco dva těžaři vytahují trubky z vrtu a oplachují z nich cement, z řídicí kabiny vše sleduje směnmistr.

„Pozor Pavle, opatrně s tím,“ řekne do oranžového interkomu a joystickem spustí vrátek s ocelovým lanem, který vytáhne další část pažnic. Před sebou má řadu ovladačů a ciferníků s údaji o probíhajícím vrtání.

„Pracujeme ve dvanáctihodinových směnách, ale střídám se při tom s kolegou,“ říká muž usazený v křesle prosklené kabiny, který se představí jako Richard. Ve firmě je známý i jinak než jen jako směnmistr. Před dvěma lety zvítězil v interním castingu MND na tvář firmy, účinkuje v reklamních spotech a jeho fotografie vítá i návštěvníky na webových stránkách MND.

„Trochu si z něj kvůli tomu děláme legraci,“ říká jeden z jeho kolegů.

Na Ukrajině se muselo odminovat

Vrt u Krumvíře by měl být hotov v polovině června. Poté se vrtná souprava přesune do Německa, kde zvýší její nosnost ze 350 na 428 tun, a tím pádem bude moci vrtat v ještě větších hloubkách. Nejtěžší souprava Bentec 450 pracuje v Maďarsku. Společnost MND provádí vrty také v Chorvatsku, Německu a Španělsku.

„V loňském roce jsme provedli v Česku, Rakousku a na Ukrajině deset nových vrtů. Po dlouhé době se nám podařilo vytížit všechny naše soupravy,“ pochvaluje si ředitelka MND Energy Jana Hamršmídová.

Letos MND do průzkumných a ověřovacích vrtů podle Hamršmídové investuje celkem 1,6 miliardy korun. Kromě Česka těží MND plyn a ropu na Ukrajině a od loňského roku také v Rakousku. „Na Ukrajině těžíme asi 90 tisíc kubíků plynu a ložisko, které jsme tam nedávno objevili, by tento objem mohlo zvýšit až trojnásobně,“ říká Hamršmídová.

Ruská válka proti Ukrajině zatím aktivity MND nepostihla. „My jsme hlavně na západní Ukrajině. Jedna z licencí je na území nedaleko plynového zásobníku a pokus o jeho zasažení proběhl. Máme i licenci v Poltavské oblasti na východě a tam jsme museli se seismickým průzkumem počkat, až se to území odminuje,“ popisuje.

Prodej vytěženého plynu a ropy nicméně tvoří jen malou část obratu firmy. Loni MND za plyn a ropu utržilo přes tři miliardy korun, zatímco za retailový prodej plynu a elektřiny koncovým zákazníkům to bylo přes 7,6 miliardy.

Zdaleka nejvyšší podíl na tržbách měl v roce 2023 velkoobchod s energiemi. Za jejich nákup a prodej na energetických burzách získalo MND téměř 43 miliard korun. Při celkových tržbách ve výši 55,6 miliardy vykázala společnost MND čistý zisk 806 milionů korun.

Tržby skupiny MND v roce 2023

OblastTržby (v mld. Kč)
velkoobchod s energiemi (trading)43,911
prodej plynu a elektřiny koncovým zákazníkům7,625
prodej vytěženého plynu2,203
prodej vytěžené ropy0,833
vrtné práce0,550
skladování plynu0,414
Celkem55,651

Skupina MND vykázala za rok 2023 konsolidovaný čistý zisk 806 milionů korun.

Doporučované