Hlavní obsah

Slovensko a Maďarsko trápí výpadek ruské ropy, do Česka teče dál jako dřív

Foto: Shutterstock.com

Ukrajina zastavila tranzit ropy od Lukoilu

Přeprava ruské ropy přes Ukrajinu začala váznout, doplácí na to Slovensko a Maďarsko. Do Česka proudí ruská ropa dál, i když zdejší dvě rafinérie jsou na konci stejného ropovodu. Máme lepší smlouvy, uklidňuje Unipetrol.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Omezení dodávek ruské ropy na Slovensko a Maďarsko se zatím v Česku nijak neprojevuje. Ruská ropa přitéká dál podle domluvených objednávek. Firmy spravující zdejší rafinérie a ropovody žádné výpadky nepozorují a ani s nimi nepočítají – ač je Česko na stejné trase.

Slovensko a Maďarsko se obávají výpadků kvůli tomu, že Ukrajina náhle a nečekaně odmítla přepravovat ropu od firmy Lukoil. Největší ruský vývozce zajišťuje polovinu dodávek pro ropovod Družba a pro Slovensko i Maďarsko je klíčovým dodavatelem. Obě země se chtějí s Ukrajinou soudit a požadují od Evropské unie, aby vládu v Kyjevě donutila k ústupkům.

Na Družbu je napojené i Česko, ale zdejší rafinérie mají nasmlouvané kontrakty s jinými ruskými firmami, což lidé z oboru považují za dostatečnou záruku, že zásobování do Česka bude pokračovat bez problémů. Česko má navíc i pojistku v podobě západního ropovou vedoucího z Terstu přes Alpy a Německo.

„Nám ropa teče bez omezení,“ uvedl k nové situaci u východních sousedů Jaroslav Pantůček, šéf státního podniku Mero, spravujícího zdejší ropovody a zásobníky. Mero ovšem jen přepraví to, co si zpracovatelé ropy objednají. Zajištění dodávek je věcí polského koncernu Orlen Unipetrol, která provozuje obě zdejší rafinerie v Litvínově a Kralupech.

Poláci ropu nakupují mimo jiné i v Rusku a stejně jako Mero ujišťují, že se aktuálně nic mimořádného neděje. „Skupina Orlen Unipetrol má od svých dodavatelů potvrzené stabilní dodávky ropy po ropovodu Družba. Nejsou nám známy žádné logistické problémy spojené s dodávkou ropy do České republiky,“ uvedla mluvčí firmy Lada Gadas.

Maďarsko a Slovensko pohrozily Ukrajině tento týden soudem, Maďarsko rovněž vyhrožuje tím, že bude dál blokovat pomoc pro ukrajinskou armádu v boji s Ruskem. Maďarsko tuto pomoc brzdí už delší dobu a podle některých pozorovatelů může blokování tranzitu souviset právě s politickými spory tohoto druhu.

„Ze strany Ukrajiny je to spíš politický tah, jak ukázat, že také mají nějaké nástroje, jak vládám, které se nyní profilují výrazně proti Ukrajině, mohou znepříjemnit život,“ míní Petr Zajíc, analytik ropného trhu z investiční společnosti Amundi. Přelití problému do Česka podle něj nehrozí, i když je na stejné trase – mezi odběrateli podle Zajíce panují tradičně civilizované vztahy a nikdy se nestalo, že by někdo v nouzi odebíral z potrubí surovinu určenou pro někoho jiného.

Stejně situaci popisuje Jan Mikulec, ředitel České asociace petrolejářského průmyslu (ČAPPO). „Nic takového se nikdy nestalo,“ říká k teoretické hrozbě, že by Slovensko nebo Maďarsko sáhlo na dodávky určené pro Česko. „Jde o lokální problém, který na Česko nemá vliv, protože Unipetrol odebírá od jiných dodavatelů, než je Lukoil,“ doplňuje Mikulec.

Ukrajinští politici blokádu vysvětlili tím, že se snaží omezit příjmy Ruska z prodeje ropy a tím i zdroje Ruska pro okupaci země. Podle zástupců ukrajinské tranzitní společnosti navíc v červenci žádná ropa od Lukoilu na západ neputuje, a tak ani Maďarsku nebo Slovensku nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí.

Ropovod Družba je dílo zbudované v době nejhlubšího komunismu pro zásobování sovětských satelitů. Má dvě větve, severní směřuje do Polska a východního Německa a už se nepoužívá od loňska, kdy se státy EU dohodly rozšířit sankce proti Rusku také na dovoz jeho ropy.

Výjimku z těchto sankcí dostalo jen Česko, Slovensko a Maďarsko, tedy tři země napojené na jižní větev Družby. Ruskou ropu mohou tyto tři státy odebírat až do poloviny příštího roku. Dosud z Ruska touto cestou putovalo přibližně 300 tisíc barelů ropy denně. V Maďarsku i na Slovensku ropu zpracovává firma MOL.

Podle Václava Bartušky, vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost, je Česko mimo ohrožení hlavně kvůli tomu, že má k dispozici západní ropovod z Terstu. Ten se nyní posiluje a příští rok má být schopen dopravit do Kralup a Litvínova ropu pro plnou kapacitou obou rafinérií.

Rusko i Ukrajina podle Bartušky vědí, že závislost na východních dodávkách končí, což znamená podstatně lepší vyjednávací pozici oproti východním sousedům. Česko si navíc už výpadky Družby v minulosti odzkoušelo.

„V roce 2019, když Rusové zastavili Družbu, jsme se bez nich bez problémů obešli. Zvládneme to i dnes, bude-li to nutné,“ ujišťuje Bartuška. Česko má navíc pro případ ve státních hmotných rezervách zásoby ropy na 90 dní.

Doporučované