Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Olivový olej zdražuje, hlásí restaurace i obchody. Litr stojí pět set korun

Foto: Gleb Usovich, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Zdražování olivového oleje se promítá do cen v tuzemských restauracích i obchodech. Cenu ženou vzhůru horka, hmyz i drahé sklo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Neúroda oliv, kterou hlásí Španělsko, Itálie či Řecko, žene vzhůru ceny olivového oleje v Česku.

„Určitě jsme nárůst cen zaznamenali. To zdražování začalo už asi před rokem nebo rokem a půl, už tam byly nějaké indicie o menší úrodě hlavně u těch pěstitelských velmocí,“ říká David Šplíchal, který se věnuje dovozu olivového oleje do Česka.

„A letos to taky nevypadá nejlépe. Můžeme říct, že za tu dobu se cena olejů zdvojnásobila,“ dodává s tím, že nikdo nečekal, jak prudce ceny porostou, a popisuje, že některé kuchyně se snaží využívat levnější alternativy.

„Ceny rostou u všeho, nejen u olivového oleje,“ vysvětluje Ramazan Mustafaiev, provozní restaurace Korunní v Praze, proč musí zdražovat a zároveň měnit svou nabídku, aby přilákal nové zákazníky.

Podle Mezinárodní olivové rady byla průměrná cena extra panenského oleje letos v květnu 710 eur za sto kilogramů, což představuje meziroční nárůst o více než 36 procent.

Proč zdražuje olivový olej

Rostoucích cen si lze všimnout i v obchodech. Zatímco v listopadu loňského roku prodával řetězec Albert 750 ml extra panenského olivového oleje ze Španělska za 286 korun, letos už byla stejná láhev o téměř sto korun dražší. A nejde o výjimku. U kvalitnějších olejů začínají ceny na pěti stech korunách za litr také na online obchodech Rohlík.cz a Košík.cz.

„V loňském roce kvůli nízké úrodě vzrostla na trzích cena olivového oleje, a to v řádu desítek procent,“ uvedl na dotaz Tomáš Kubík, mluvčí supermarketu Penny Market. „Tento trend se logicky projevil i v obchodech,“ upozornil Kubík.

Další oslovené firmy, které se věnují dovozu oleje, jeho prodeji či je důležitým prvkem v jejich kuchyni, vyjmenovávají další důvody, proč ceny rostou. „Samozřejmě klima se mění, ale sady nejvíce ohrožují tzv. olivové mouchy. Je to takový hmyz, který do olivy vloží svá vajíčka a plod tak zničí,“ popisuje Jiří Bernát, provozovatel e-shopu Oliváče.cz

„Každý rok probíhá nějaké zdražování,“ uvedl v souvislosti se současným trendem. „Inflace hraje svou roli. Ceny vzrostly nejrazantněji za posledních deset let, co to dělám.“ Zdražování si Bernát vysvětluje i rostoucími cenami obalových materiálů. „Dříve stála jedna skleněná lahev v rámci několika centů, ale dnes už vyjde na necelá dvě eura,“ dodal.

A cenu podle něj tlačí nahoru i stroje, které buď sklízejí nebo které ty olivy melou a které jsou prý to nejdražší na celém procesu.

„Zemědělská produkce, a tedy i produkce olivového oleje, čelí řadě problémů, včetně období sucha a vysokých teplot, které mají důsledky pro kvetení a v konečném důsledku i pro sklizeň oliv. Pěstitelé oliv se potýkají i s dalšími významnými problémy, jako jsou choroby (např. Xylella fastidiosa), ekonomická situace, zejména pokud jde o investice do technologií, udržitelné postupy a ceny zemědělských vstupů, uvedlo na dotaz španělské ministerstvo hospodářství, obchodu a podnikání.

Přijde zlevnění, naznačují data

„Předpokládáme, že v nejbližších týdnech a měsících by cena již dále narůstat neměla. A od podzimu by postupně mělo docházet k opětovnému poklesu ceny,“ myslí si mluvčí Penny Marketu Kubík.

Jestli ceny pro koncové zákazníky skutečně klesnou, záleží na prodejcích, ale dostupná data ukazují, že by se situace se zpožděním lepšit měla. Největší producenti oliv hlásí deště a pokles cen eviduje také zmíněná Mezinárodní olivová rada, stejně jako Federal Reserve Economic Data.

„Skokové zvyšování velkoobchodních cen u olivového oleje jsme zaznamenali ještě v loňském roce, teď vidíme spíš mírný pokles,“ popisuje vývoj na trhu Michal Ostapjuk z italské restaurace GamberoRosso.

Jak se vyrábí olivový olej

  • Jakmile se olivy po dozrání sklidí, tak musí co nejrychleji do tzv. olivárny, kde se začnou okamžitě zpracovávat.
  • Nejprve se umyjí a rozdrtí na kaši. Ta se dá do velké centrifugy, která oddělí vodu, olej a drť. Olej se přefiltruje za pomoci bavlněné látky, a vznikne tak panenský olej, který se slévá do lahví.
  • Výtěžnost se pohybuje mezi 10 až 15 procenty, to znamená, že ze sta kil oliv vznikne zhruba 10 až 15 litrů kvalitního oleje.
Související témata:

Doporučované