Hlavní obsah

Německo zruší poplatek za tranzit plynu, ale až od roku 2025

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Německo chce zrušit kontroverzní poplatek za tranzit plynu, na který si stěžují některé země Evropské unie, včetně České republiky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státní tajemník pro hospodářské záležitosti Sven Giegold uvedl, že německá vláda se dohodla na zrušení poplatku za tranzit plynu. Ten zavedlo Německo na podzim roku 2022 a má sloužit k pokrytí nákladů na ukládání plynu v zásobnících.

Vzhledem k tomu, že to vyžaduje změnu zákona, je nejbližším možným termínem pro zrušení poplatku podle něj začátek roku 2025.

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela už dříve potvrdil, že Česká republika požaduje jeho úplné zrušení. Dodal, že je potřeba se také zamyslet nad tím, co udělat s penězi, které už Praha zaplatila. Osobně prý vždy dává přednost dohodám před soudy.

Česká republika, Slovensko, Rakousko a Maďarsko stupňovaly tlak na Evropskou komisi (EK), aby zakročila proti spornému poplatku. Ve společném dokumentu žádaly Komisi o konkrétní kroky.

Poplatek, který má sloužit k pokrytí nákladů na ukládání plynu v zásobnících, zavedlo Německo v době nedávné energetické krize spojené s ruskou invazí na Ukrajinu. Společnost Trading Hub Europe GmbH, která je správcem německého trhu s plynem, minulý týden oznámila, že poplatek se od července ještě zvýší o více než třetinu, a to na 2,50 eura (zhruba 62 korun) za megawatthodinu (MWh) z nynějších 1,86 eura. Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh na klíčovém trhu v Amsterdamu se nyní pohybuje blízko 34 eur (840 korun) za MWh.

Doporučované