Hlavní obsah

Moneta vydá dluhopisy za 300 milionů eur

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný

Banka Moneta vydá šestileté eurové dluhopisy v hodnotě 300 milionů eur. K emisi dojde během středy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moneta Money Bank oznámila, že pověřila konsorcium bank včetně BNP Paribas a JPMorgan Chase jako hlavní koordinátory k emisi šestiletých eurových dluhopisů v objemu 300 milionů eur, což představuje přibližně 7,5 miliardy korun. Dalšími manažery emise jsou Goldman Sachs Bank Europe a J&T Banka.

Ratingová agentura Moody’s ohodnotí tyto dluhopisy pravděpodobně známkou A3, což je o jeden stupeň níže než rating samotné banky (A2).

Emise těchto dluhopisů je součástí strategie banky zaměřené na optimalizaci její kapitálové struktury, kdy Moneta využívá možnost financování s nižšími náklady.

Banka má možnost dluhopisy předčasně splatit po pěti letech od data emise, což jí poskytuje určitou flexibilitu.

Cílovým trhem pro tyto dluhopisy jsou institucionální a kvalifikovaní investoři, přičemž výše kuponu bude stanovena na základě aktuální tržní poptávky v průběhu úpisu. K samotné emisi dojde během středy, jak pro SZ Byznys potvrdila mluvčí banky Lucie Leixnerová.

„Tyto dluhopisy nejsou určeny pro běžné retailové klienty. Emise je zaměřena na splnění MREL požadavku a optimalizaci kapitálové pozice banky,“ uvedla mluvčí banky. To znamená, že budou zahrnuty do minimálních požadavků na kapitál, což je regulatorní nástroj, který bankám umožňuje pokrýt případné ztráty bez potřeby zásahu státu.

Doporučované